PDA

View Full Version : Verizon 8830


Andyn
01-21-2008, 07:21 PM
OK, I am adding a Verizon 8830 to my cache of BB's. I have a at&t and Sprint. I have never used Verizon and curious as to their Broadband Service. I assume it is E-VDO on CDMA? Any feedback on the Verizon Network and the Verizon 8830 would be greatly appreciated.

Sith_Apprentice
01-21-2008, 07:33 PM
Verizon and Sprint are very similar in service (even using eachothers towers on many occassions). The 8830 has a small bug in the ringer volume with some of the default ringers. Its easy to fix by just loading your own ringtones or downloading loud ones from the net.

SheepDog
01-21-2008, 09:52 PM
heres one :

Tune Us In - Ringtones, MP3,Wallpapers , Themes For Your Mobile Phone (http://www.tuneusin.com/TuneUsIn.html)

floz23
01-22-2008, 04:11 PM
Verizon and Sprint are very similar in service (even using eachothers towers on many occassions). The 8830 has a small bug in the ringer volume with some of the default ringers. Its easy to fix by just loading your own ringtones or downloading loud ones from the net.

Verizon does not use sprint towers, unless you are explicitly roaming. Sprint, however, uses verizon towers all the time.

bcreekski
01-22-2008, 05:07 PM
Verizon has worked great for me. I have no problem with the volume of ringtone as others seem to have. I can hear it in my ski jacket while skiing.
The BIS works great also.

southwestcomm
01-23-2008, 10:47 PM
Verizon does not use sprint towers, unless you are explicitly roaming. Sprint, however, uses verizon towers all the time.

Huh? Sprint devices use Sprint network and only use Verizon for roaming. What are you talking about?

SheepDog
01-23-2008, 11:13 PM
Huh? Sprint devices use Sprint network and only use Verizon for roaming. What are you talking about?


I dont think he knows. I think he is talking out of his hat.

SheepDog
01-23-2008, 11:15 PM
My 2 cents...Both Sprint and Verizon Wireless use CDMA technology (EVDO). While they may share the same "tower", each have their own antenna's and base station equipment. e.g. "if" they share anything it's the physical pole that their antenna's are mounted on. The networks (call processing equip) are completely separate. Sprint is all PCS spectrum, whereas VzW is 850 and/or PCS depending upon where your at. RF Propegation on PCS is not as good as 850 (physics), which means they would typically require more base stations to cover the same footprint. Then there's cacacity equation, your distance from the cell, etc. that all come into play. Some people may find they have better sprint coverage in their backyard and others may have better VzW. (ie your mileage will vary depending upon where your at). The EVDO network of Sprint/VzW has much better throughput than ATT's EDGE network. If your sending text/email your probably not going to notice the difference because it's not very bandwidth intensive.

sound like a fellow Elec Engineer!

Demon
01-23-2008, 11:39 PM
I dont think he knows. I think he is talking out of his hat.

<----- Agrees

floz23
01-24-2008, 12:56 PM
Huh? Sprint devices use Sprint network and only use Verizon for roaming. What are you talking about?

Verizon has removed almost all of the PRL entries for sprint. This was a big issue when they first began to to that. At this point, with the new verizon plans, there is basically no roaming at all. So, its reduced to verizon making explicit agreements with sprint to allow an "extended network," but not "roaming." As long as verizon has coverage in a particular area, they will not allow you to connect to any other cdma provider at all.

So, in cases when verizon says it has coverage, but really, in fact, physically, your verizon signal is almost non-existent or unusable, you're "SOL," because your PRL wont let you away from verizon... not even to an extended network.

Sprint does not practice that extreme prl lockout to the extent to verizon does. So, a sprint user is much more likely to be using a verizon station, than a verizon user, sprint's. Sprint uses Verizon to fill in its coverage gaps.