PDA

View Full Version : Gmail issue


WiLieR
03-22-2008, 11:46 AM
I searched the forums but could not find an issue like mine. I have an 8820 with at&t and previously had an 8700c with them as well. I can load the gmail app just fine and everything works well with it. My issue is that when it is first loaded onto my phone (did this with the 8700c and now the 8820 as well) it opens immediately when I select it on the icon list. My data transfers quickly and all is well as I read my e-mails where ever I am. But this doesn't last very long. After about two weeks of using the app it starts taking longer and longer to load the application itself once I click on the icon for it. This morning I timed it and it took 13 seconds to load the gmail app itself after I clicked the icon. During this time the phone is completely locked and I can't do anything. I am not discussing time it takes to load the emails, but the time it takes to load the application itself. I know email load times will vary depending on coverage, amount of emails, etc...

The only fix I have found for it is to completely uninstall the gmail app and reinstall it. It doesn't matter if I do a hard reset after the uninstall or if I immediately download the gmail app again and reinstall, it goes back to functioning just fine for about a week and then gets slower and slower to load. I have tried all the usual fixes that I hoped would solve the issue. I have cleared out all the memory with the browser, have done hard resets, have even gone so far as to remove all ringtones, mp3s, etc... from the handset and hard restart it after that. Nothing helps but an uninstall/reinstall of the app.

Any ideas on what is causing this issue?

note: This issue never occurred on my wife's pearl, but is starting to occur on her curve that she got about a month ago.

MooseNYC
03-22-2008, 03:05 PM
Unfortunately I dont have an answer for your problem.
Instead may I suggest that you use the web client and have it retrieve your email?
I'm on a BES and find it much easier to deal with instead of installing additional software on my handheld which will essentially do that same thing that the BlackBerry can do natively.

cestmoi
03-22-2008, 10:32 PM
I'm not understanding what "GMAIL app" are you referring to? I've configured the IMAP option for GMAIL and get an "inbox" for my GMAIL email address, similar to my "Desktop" inbox for my BES company emails.

Is there a different application you installed for GMAIL to retrieve your emails?

JSanders
03-22-2008, 10:38 PM
Yes, there is a Google Gmail application for the BB...

cestmoi
03-22-2008, 10:50 PM
Yes, there is a Google Gmail application for the BB...


So what is the advantage of installing this Gmail app over what I just described in my previous post?

JSanders
03-22-2008, 11:06 PM
No advantage... you just asked if there was such an animal, and there is.

RIM's push email has all the advantage.

cestmoi
03-22-2008, 11:12 PM
No advantage... you just asked if there was such an animal, and there is.

RIM's push email has all the advantage.

So based on what jsanders has noted about no advantages of the Gmail App WilieR, it would be best that you get rid of the GMAIL app since that is causing you problems and use the native BB OS to retrieve your GMAIL like I did.

Go to your Gmail and read instructions on how to set up the IMAP feature for Blackberries. You won't get into the problem that you described. I've never had it with my previous versions of BBs and there are no evidence to the contrary that I would be having this problem with my World Edition.

fxstsb
03-23-2008, 03:17 PM
I searched the forums but could not find an issue like mine. I have an 8820 with at&t and previously had an 8700c with them as well. I can load the gmail app just fine and everything works well with it. My issue is that when it is first loaded onto my phone (did this with the 8700c and now the 8820 as well) it opens immediately when I select it on the icon list. My data transfers quickly and all is well as I read my e-mails where ever I am. But this doesn't last very long. After about two weeks of using the app it starts taking longer and longer to load the application itself once I click on the icon for it. This morning I timed it and it took 13 seconds to load the gmail app itself after I clicked the icon. During this time the phone is completely locked and I can't do anything. I am not discussing time it takes to load the emails, but the time it takes to load the application itself. I know email load times will vary depending on coverage, amount of emails, etc...

The only fix I have found for it is to completely uninstall the gmail app and reinstall it. It doesn't matter if I do a hard reset after the uninstall or if I immediately download the gmail app again and reinstall, it goes back to functioning just fine for about a week and then gets slower and slower to load. I have tried all the usual fixes that I hoped would solve the issue. I have cleared out all the memory with the browser, have done hard resets, have even gone so far as to remove all ringtones, mp3s, etc... from the handset and hard restart it after that. Nothing helps but an uninstall/reinstall of the app.

Any ideas on what is causing this issue?

note: This issue never occurred on my wife's pearl, but is starting to occur on her curve that she got about a month ago.

Mine is installed two ways. One thru Blackberry and the other as a phone ap. Both work fine. BB is quicker though. It is set up as IMAP.