PDA

View Full Version : Help!! 7290


farknesdog
06-06-2008, 10:43 AM
right i have just brought a blackberry 7290 from ebay sim free and it keeps coming up with blackberry data connection refused at the top i can't do much apart from call the voicemail any ideas thanks
(im on pay as you go if that helps)

JSanders
06-06-2008, 10:47 AM
Data Connection Refused? - BlackBerryFAQ (http://blackberryfaq.net/index.php/Data_Connection_Refused%3F)

What do I need a Data Plan for? - BlackBerryFAQ (http://blackberryfaq.net/index.php/What_do_I_need_a_Data_Plan_for%3F)

Most carrier PAYgo plans won't work on a BB for data. I don't know yours.

John Clark
06-06-2008, 10:47 AM
You need a special Blackberry Data Plan in order to get data/internet/email on a blackberry. Pay as you go won't cut it.

farknesdog
06-06-2008, 10:48 AM
alright then but it still wont let me call or even text do i need that price plan thing

John Clark
06-06-2008, 10:50 AM
Does it accept your sim card?

It could have an IT policy on it. Check in Options >Security Options >General Settings. Scroll to the bottom and see if you see any reference to an IT Policy.

farknesdog
06-06-2008, 10:52 AM
well on the screen it has a picture of the sim on it and has all the voicemail top up numbers ect none of my contacts tho in the address book and in options it has my network down so i think it reads it

farknesdog
06-06-2008, 10:56 AM
i have used other sims as well and the same thing happens all on different networks to

John Clark
06-06-2008, 10:57 AM
Then it's likely IT policy. Check for the policy as I described above.

farknesdog
06-06-2008, 10:58 AM
this will sound dum but how? lol

farknesdog
06-06-2008, 10:59 AM
lol dw u already sed

farknesdog
06-06-2008, 11:00 AM
yeah there is but is says its disabled

John Clark
06-06-2008, 11:01 AM
"Disabled" is the policy name? You can't "disable" a policy. It's got to be the policy name.

Remove the policy:

http://www.blackberryforums.com/general-blackberry-discussion/67224-remove-policy.html

Foxglove
06-06-2008, 11:04 AM
Wirelessly posted

Are you in the uk? I can't see your profile as I'm on the wap. If you are what carrier are you with o2, orange or T mobile?

farknesdog
06-06-2008, 11:06 AM
im in the uk o2

farknesdog
06-06-2008, 11:11 AM
why?

John Clark
06-06-2008, 11:12 AM
Get rid of your IT policy first. Then you'll have all your phone options back.

farknesdog
06-06-2008, 11:14 AM
lol no i was talking to the person who asked if i was from the uk and thats along way round of wiping it is there a faster way

JSanders
06-06-2008, 11:17 AM
One way, only one way.

farknesdog
06-06-2008, 11:18 AM
NOO lol

farknesdog
06-06-2008, 11:26 AM
right i have just updated it and it says EVERYTHING HAS BEEN INSTALLED and i still dont have the wipe func.

JSanders
06-06-2008, 11:29 AM
You need to peruse the FAQs here a bit more... very helpful and will answer common questions with step-by-step instructions.

How to wipe the OS from a BlackBerry device? - BlackBerryFAQ (http://blackberryfaq.net/index.php/How_to_wipe_the_OS_from_a_BlackBerry_device%3F)

IF you have not removed the current IT Policy, wiping could be disabled by the IT Policy, I suppose.

farknesdog
06-06-2008, 11:30 AM
and the IT policy has gone?

JSanders
06-06-2008, 11:32 AM
No, the IT Policy doesn't "gone", you replace it with a blank policy.

What does yours state?

farknesdog
06-06-2008, 11:34 AM
i dnt know yet its been on the egg timer for ages

farknesdog
06-06-2008, 11:37 AM
ok i just went back in to sercuity and theres only password,timeout,lock,content and compression on there

John Clark
06-06-2008, 11:42 AM
Now you should be able to use everything. Can you phone and sms now?

farknesdog
06-06-2008, 11:43 AM
but all i did was updaet it nothing esle

farknesdog
06-06-2008, 11:48 AM
ok if you sed verything should work then why does it keep sayin dta connection refused

John Clark
06-06-2008, 11:48 AM
You need to help me out here a bit...I ask a question and you don't answer. I'm trying to help you but you have to help me help you.

What did you "update?"

John Clark
06-06-2008, 11:49 AM
It says "data connection refused" because you HAVE NO BLACKBERRY DATA PLAN on your prepaid account. Nothing you can do will change that other than getting a blackberry data plan.

Foxglove
06-06-2008, 11:50 AM
Wirelessly posted

Ok. On o2 uk you can get a simplicity sim which is a pay monthly sim card with no long contract and add the blackberry bolt on to it for 10 min 6 months. The sims start at 15 for 200 mins & 200 texts.

What you may want to consider however is that at the moment o2 has a promo on the pearl 8100 and you can get it free on a 25 contract (18 months) with the blackberry tariff thrown in. Grab the o2 blue magazine as the offer is in there near the back page (page 68) & should be on their website too.

If you do not want a contract try the simplicity sim & bolt on option. You should be able to keep your number.

Hope that helps.

farknesdog
06-06-2008, 11:52 AM
right ok i updated thses:google maps
messagner
timezone

John Clark
06-06-2008, 11:53 AM
alright then but it still wont let me call or even text do i need that price plan thing

So, we've established that you have no data plan. Foxglove has given you a solution to that. What about the issue I'm quoting in this post?

farknesdog
06-06-2008, 11:54 AM
Wirelessly posted

Ok. On o2 uk you can get a simplicity sim which is a pay monthly sim card with no long contract and add the blackberry bolt on to it for 10 min 6 months. The sims start at 15 for 200 mins & 200 texts.

What you may want to consider however is that at the moment o2 has a promo on the pearl 8100 and you can get it free on a 25 contract (18 months) with the blackberry tariff thrown in. Grab the o2 blue magazine as the offer is in there near the back page (page 68) & should be on their website too.

If you do not want a contract try the simplicity sim & bolt on option. You should be able to keep your number.

Hope that helps.

im a student with no job so 10 is alot lol

John Clark
06-06-2008, 11:55 AM
Well, that's what you need to get data/internet/email on your blackberry. Pay to play.

farknesdog
06-06-2008, 11:56 AM
right ok i knwo some on contract could they get the dataplan for me and i use whilst stil having a pay as u go sim and does this plan thing cost

farknesdog
06-06-2008, 11:56 AM
well i wont it for calls and texts

John Clark
06-06-2008, 11:57 AM
Nobody can get the contract for you. The plan has to be provisioned on the sim that you are using.

I'm thinking you got the wrong phone.

John Clark
06-06-2008, 11:58 AM
well i wont it for calls and texts

When you're ready to listen, I'm ready to help.

farknesdog
06-06-2008, 11:59 AM
but u sed if the IT policy goes it would work

farknesdog
06-06-2008, 12:00 PM
hey im ready now

John Clark
06-06-2008, 12:01 PM
What happens when you click on the "Phone" icon or push the black phone button on the top of the device?

farknesdog
06-06-2008, 12:02 PM
ok lets do it then

farknesdog
06-06-2008, 12:03 PM
it comes up with the adress book

John Clark
06-06-2008, 12:04 PM
can you choose a contact to dial?

farknesdog
06-06-2008, 12:05 PM
no only the 02 sveries like voicemail all my contacts are on the sim none of them are there tho

John Clark
06-06-2008, 12:07 PM
try calling your voicemail. Does that work?

farknesdog
06-06-2008, 12:08 PM
yes that works but when i put my home number in it comes up with emerency only

farknesdog
06-06-2008, 12:08 PM
lol it works

farknesdog
06-06-2008, 12:09 PM
cheers

penguin3107
06-06-2008, 12:10 PM
Quick... lock this thread. ;-)

farknesdog
06-06-2008, 12:11 PM
lol haha im new to blackberrys and phones so you know

John Clark
06-06-2008, 12:12 PM
You need to move your phone numbers from the sim to the Blackberry's Address book. If you want to dial numbers from the sim, you need to press the phone button or phone icon, then hit the trackwheel and select "sim phone book." I recommend just putting all your numbers in the BB's built in address book and not worry about the sim phone book.

To send someone a text message, click on the "Messages" icon. Then hit the trackwheel and select "compose sms text." If you don't have anything stored, use the [use once] and enter the number manually.

John Clark
06-06-2008, 12:12 PM
lol haha im new to blackberrys and phones so you know

Really? I hadn't noticed.

farknesdog
06-06-2008, 12:15 PM
har har you mean green button on the screen or on the keys cause i cant find a green button its all grey

Foxglove
06-06-2008, 12:18 PM
Wirelessly posted

Unfortunately on pay and go on a blackberry you get calls and texts only.

The blackberry tariff has to be on a pay monthly sim.

John Clark
06-06-2008, 12:18 PM
Sorry, no green phone button on your device. I changed my post.

Just use the black phone button or phone icon.

farknesdog
06-06-2008, 12:18 PM
lol and my bluetooth is disabled i have no options on it

John Clark
06-06-2008, 12:20 PM
I don't think we're quite up to using bluetooth yet. Lets just figure out how to make a phone call and send a text message.

farknesdog
06-06-2008, 12:22 PM
lol come on lol i need sum stuff of my bros phone

John Clark
06-06-2008, 12:26 PM
I think you need to start here:

BlackBerry Search Results (http://www.blackberry.com/btsc/search.do?cmd=displayKC&docType=kc&externalId=SWDXHHEN-063004&sliceId=&dialogID=141072707&stateId=0%200%2066691839)

When you've read that, come back and we'll answer what questions you have left. Remember, you have no data plan so you can't do email or internet but look for bluetooth setup/text messaging/phone call use, etc.

The slang for that is RTFM. That really will help you out.

farknesdog
06-06-2008, 12:29 PM
ok cheers man