BlackBerry Forums Support Community               

Closed Thread
 
LinkBack Thread Tools
Old 06-19-2008, 02:20 PM   #1 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
Join Date: Jul 2005
Location: Brooklyn NY
Model: 8320
Carrier: T-Mobile
Posts: 130
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Question Sent Items from Outlook Arriving Delayed on BB

Please Login to Remove!

When users send an email from Outlook the sent item is appearing up on the Blackberry delayed. Sometimes it takes up to 25 minutes to appear on the handheld. Sometimes it appears after a 4 mintues. Any idea what could be causing this?
Offline  
Old 06-19-2008, 02:51 PM   #2 (permalink)
BlackBerry Genius
 
hdawg's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Model: hdawg
PIN: port3101.org
Carrier: hdawg
Posts: 6,632
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

If you're getting inconsistent delivery times either:

1) The HH has intermittent coverage
2) The BES isn't receiving UDP notifications from Exchange about new messages

Does this happen consistently? Perhaps during a specific time of the day? Perhaps it doesn't happen at a specific part of the day? Do you ever get the popups from Outlook indicating that its reconnecting to Exchange?
Offline  
Old 06-19-2008, 03:05 PM   #3 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
Join Date: Jul 2005
Location: Brooklyn NY
Model: 8320
Carrier: T-Mobile
Posts: 130
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by hdawg View Post
If you're getting inconsistent delivery times either:

1) The HH has intermittent coverage
2) The BES isn't receiving UDP notifications from Exchange about new messages

Does this happen consistently? Perhaps during a specific time of the day? Perhaps it doesn't happen at a specific part of the day? Do you ever get the popups from Outlook indicating that its reconnecting to Exchange?
The delay is consistently happening. How long the delay is, is not consistent. Only the sent items from Outlook are delayed. Incoming emails are not delayed at all.
Offline  
Old 06-19-2008, 03:14 PM   #4 (permalink)
BlackBerry Genius
 
hdawg's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Model: hdawg
PIN: port3101.org
Carrier: hdawg
Posts: 6,632
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

A message is a message as far as BES is concerned.

You might look to see if messages are picked up via rescan or if delivered via notify (the brk tool messageflow will help you with this)
Offline  
Old 06-19-2008, 09:54 PM   #5 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
Join Date: Jul 2005
Location: Brooklyn NY
Model: 8320
Carrier: T-Mobile
Posts: 130
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

hdawg I reread your previous post and actually we have received the popup in Outlook trying to reconnect in the past. It has not happened recently but in the past. Why do you ask?
Offline  
Old 06-19-2008, 10:00 PM   #6 (permalink)
BlackBerry Genius
 
hdawg's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Model: hdawg
PIN: port3101.org
Carrier: hdawg
Posts: 6,632
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

The pop-up indicates a MAPI/RPC connectivity problem with the client and the Exchange Server. Typically these happen in one of two scenarios:

1) Exchange server network connectivity to client is saturated / too latent
2) Exchange server cannot handle the connections currently being made to it. Usually this is related to a lack of spindles in disk arrays, but can also be memory / cpu issues.
Offline  
Old 06-20-2008, 10:18 AM   #7 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
Join Date: Jul 2005
Location: Brooklyn NY
Model: 8320
Carrier: T-Mobile
Posts: 130
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by hdawg View Post
A message is a message as far as BES is concerned.

You might look to see if messages are picked up via rescan or if delivered via notify (the brk tool messageflow will help you with this)
So I used BRK message flow tool and my items sent from Outlook are being discovered by a rescan while other messages are being discovered via notify

I am going to open a case with TSupport but if you have anymore incite that would would be helpful it is much appreciated
Offline  
Old 06-20-2008, 11:20 AM   #8 (permalink)
BlackBerry Genius
 
hdawg's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Model: hdawg
PIN: port3101.org
Carrier: hdawg
Posts: 6,632
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

It looks like the UDP notification that Exchange should be sending to BES isn't making it there; hence the rescan.

Check your server performance ... opening a TSupport case isn't a bad idea to get a better understanding of the scenario
Offline  
Old 06-20-2008, 11:23 AM   #9 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
Join Date: Jul 2005
Location: Brooklyn NY
Model: 8320
Carrier: T-Mobile
Posts: 130
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Thanks. I have opened a case and they had me upload my BES logs and App Evt logs. They are looking into it and will get back to me. What strange is all other types of messages are being delivered using notify.
Offline  
Old 06-20-2008, 01:27 PM   #10 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
Join Date: Oct 2007
Model: 9700
PIN: N/A
Carrier: ATT
Posts: 52
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I had the same issue in my environment. Turns out tha the messager agent was be over-worked and not reswapning a second agent to help with the load. I have to make a registry entry to resolve the issue. Let me try to find my notes on it.
Offline  
Old 06-20-2008, 01:50 PM   #11 (permalink)
BlackBerry Extraordinaire
 
gibson_hg's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Model: NA
PIN: 80081ES
Carrier: NA
Posts: 1,006
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Here is RIM's KB on increasing the number of messaging agents:

BlackBerry Search Results

Read it carefully!
Offline  
Old 06-20-2008, 01:55 PM   #12 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
Join Date: Jul 2005
Location: Brooklyn NY
Model: 8320
Carrier: T-Mobile
Posts: 130
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I checked out the article and my BES already has a value of 5 for NumAgents.
Offline  
Old 06-20-2008, 01:58 PM   #13 (permalink)
BlackBerry Extraordinaire
 
gibson_hg's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Model: NA
PIN: 80081ES
Carrier: NA
Posts: 1,006
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

If you are on SQL Server you could increase the number to 6 or 7 and then restart your services. See if things improve, if not change the reg key back to 5 and restart the services.
Offline  
Old 06-20-2008, 02:02 PM   #14 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
Join Date: Jul 2005
Location: Brooklyn NY
Model: 8320
Carrier: T-Mobile
Posts: 130
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

There is another reg key NumAgentsFullServer which is also set to 5. Should that change as well?
Offline  
Old 06-20-2008, 02:08 PM   #15 (permalink)
BlackBerry Extraordinaire
 
gibson_hg's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Model: NA
PIN: 80081ES
Carrier: NA
Posts: 1,006
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Shouldn't have to, just the numagents key should change. Unless that was something new in SP5.
Offline  
Old 06-20-2008, 03:04 PM   #16 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
Join Date: Jul 2005
Location: Brooklyn NY
Model: 8320
Carrier: T-Mobile
Posts: 130
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

So I increased the NumAgents value to 7 but when I restarted the BES Services it changed the NumAgents back to 5. I then changed both the NumAgents and NumAgentsFullServer values to 7 and after restarting the BES Services the values remained 7 but I am still seeing a 15 minute delay for sent items from Outlook to the Blackberry so I reverted the settings back to 5.
Offline  
Old 06-20-2008, 03:15 PM   #17 (permalink)
BlackBerry Extraordinaire
 
gibson_hg's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Model: NA
PIN: 80081ES
Carrier: NA
Posts: 1,006
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I think that Perfmon might come into play on this to prove whether or not it's an Exchange issue. RIM might have you configure some counters for Perfmon and let them run for 24 hrs. If they deem it an Exchange issue it will be left up to you to fix.

Strange that it is only Sent Items though. First I've heard of it.
Offline  
Old 06-20-2008, 03:23 PM   #18 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
Join Date: Jul 2005
Location: Brooklyn NY
Model: 8320
Carrier: T-Mobile
Posts: 130
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

It probably is an Exchange issue. I just got to the bottom of an issue with Cisco Unity Voicemail. VMs were coming into our inboxes right away but the indicator light on the phone was 15 minutes delayed. Unity relies on UDP MAPI Notification primarily to turn on and off the indicator light and does a rescan as the backup. This is the same exact behavior I am seeing now on the BBs with Sent Items. Anyway the casue of the delay with the indicator light was a bug when running Exchange 2007 SP1 on Windows Server 2008. MS provided me a private hotfix which resolved the issue. I am thinking the issue with the Sent Items on BBS is going to be simialr to the my issue with Unity

Last edited by BrooklynzFinest : 06-20-2008 at 03:24 PM.
Offline  
Old 06-23-2008, 08:06 AM   #19 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
Join Date: Oct 2007
Model: 9700
PIN: N/A
Carrier: ATT
Posts: 52
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Sorry for the delay in my reply. Here is what RIM asked me to do to resolve my issue.

I had to make an new registry key in HKEY_LOCAL_MACHINE-->SYSTEM-->SERVICES-->BLACKBERRY DISPATCHER

Name the new key AgentOptimizeAlgorithm (case sensetive)
Set type to DWORD
Set value to 1
Reboot

I did have NumAgent set to 5 but apparently, only one agent was doing all the work. This registry entry forces a second agent to help.

I hope this helps you out. It was driving me crazy!
Offline  
Old 06-23-2008, 09:34 AM   #20 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
Join Date: Jul 2005
Location: Brooklyn NY
Model: 8320
Carrier: T-Mobile
Posts: 130
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by RichieRichR6 View Post
Sorry for the delay in my reply. Here is what RIM asked me to do to resolve my issue.

I had to make an new registry key in HKEY_LOCAL_MACHINE-->SYSTEM-->SERVICES-->BLACKBERRY DISPATCHER

Name the new key AgentOptimizeAlgorithm (case sensetive)
Set type to DWORD
Set value to 1
Reboot

I did have NumAgent set to 5 but apparently, only one agent was doing all the work. This registry entry forces a second agent to help.

I hope this helps you out. It was driving me crazy!

I applied the registry key as you suggested but did not see any change in behavior so I removed the key. After going over my logs TSupport had me delete and recreate the mapi profile. I just starte dthe BES services backup so after a little while I will do a few tests and see if recreating the mapi profile resolved my issue. I will update the thread with any new information.
Offline  
Closed Thread


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On





Copyright 2004-2014 BlackBerryForums.com.
The names RIM and BlackBerry are registered Trademarks of BlackBerry Inc.