BlackBerry Forums Support Community               

Closed Thread
 
LinkBack Thread Tools
Old 04-08-2011, 11:02 AM   #1 (permalink)
Knows Where the Search Button Is
 
Join Date: Aug 2009
Model: 9700
OS: 6.0.0.461
PIN: N/A
Carrier: Rogers
Posts: 41
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Connection Problems to Microsoft Exchange

Please Login to Remove!

So I had a working BES/Exchange setup, then after a few reboots the BES does not work anymore. I test the MAPI profile and here is the message I get:

---------------------------
Microsoft Outlook
---------------------------
The name could not be resolved. Network problems are preventing connection to the Microsoft Exchange Server computer. Contact your system administrator if this condition persists.
---------------------------
OK
---------------------------

Details:
BES Express 5
Exchange 2010
Server 2008 R2 x64 on both machines
Can ping my Exchange Server
DNS resolves
OWA works logging into BESAdmin
BESAdmin account details haven't changed

I just don't understand what happened. One thing that it could be is I set the permissions of all the BES Services to login as BESAdmin. (BESAdmin has local admin and log on as a service rights).
Offline  
Old 04-08-2011, 11:35 AM   #2 (permalink)
BlackBerry Elite
 
knottyrope's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Massachusetts
Model: Z30
OS: 10.2.1
PIN: t of blood has been taken
Carrier: AT&T-US with I dee ten tee errors
Posts: 6,637
Post Thanks: 264
Thanked 269 Times in 255 Posts
Default Re: Connection Problems to Microsoft Exchange

Did you reboot BES or exchange?

Reboot BES if you rebooted exchange.
__________________
irony : many old timer posters have de-evolved into the trolls they once fought
I am on http://supportforums.blackberry.com
BES 10 running sweet for my Z30, Z10 and Q10
Online  
Old 04-08-2011, 11:37 AM   #3 (permalink)
Knows Where the Search Button Is
 
Join Date: Aug 2009
Model: 9700
OS: 6.0.0.461
PIN: N/A
Carrier: Rogers
Posts: 41
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Re: Connection Problems to Microsoft Exchange

I have rebooted both many times. Currently I am updating Java on BES, and updating BES to 5.0.2MR1 and updating Windows. I also attempted to reinstall CDO 1.2.1.
Offline  
Old 04-08-2011, 11:50 AM   #4 (permalink)
BlackBerry Elite
 
knottyrope's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Massachusetts
Model: Z30
OS: 10.2.1
PIN: t of blood has been taken
Carrier: AT&T-US with I dee ten tee errors
Posts: 6,637
Post Thanks: 264
Thanked 269 Times in 255 Posts
Default Re: Connection Problems to Microsoft Exchange

you are going way to fast, need to get to the cause instead of upgrading everything like crazy

Java been updated? Dont update it, it is not needed but check the following

KB14697-Could not load the Java Virtual Machine. Load Library the specified module could not be found

Also modify this key, it seems to get the wrong value during an upgrade for some.

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Servic es\BAS-AS\Parameters\JVM Option Number 3

-Xmx1024m
by
-Xmx768m
__________________
irony : many old timer posters have de-evolved into the trolls they once fought
I am on http://supportforums.blackberry.com
BES 10 running sweet for my Z30, Z10 and Q10
Online  
Old 04-08-2011, 11:51 AM   #5 (permalink)
BlackBerry Elite
 
knottyrope's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Massachusetts
Model: Z30
OS: 10.2.1
PIN: t of blood has been taken
Carrier: AT&T-US with I dee ten tee errors
Posts: 6,637
Post Thanks: 264
Thanked 269 Times in 255 Posts
Default Re: Connection Problems to Microsoft Exchange

What errors in MAGT BES logs do you have when you reboot BES?
__________________
irony : many old timer posters have de-evolved into the trolls they once fought
I am on http://supportforums.blackberry.com
BES 10 running sweet for my Z30, Z10 and Q10
Online  
Old 04-09-2011, 02:01 PM   #6 (permalink)
Knows Where the Search Button Is
 
Join Date: Aug 2009
Model: 9700
OS: 6.0.0.461
PIN: N/A
Carrier: Rogers
Posts: 41
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Re: Connection Problems to Microsoft Exchange

Hello,

So I did the registry change for the Java which you instructed (unfortunately everything had already been updated).

Regarding BES MAGT logs, there does not look to be any errors.

By the way, is it fine that all BES services are running as "DOMAIN\besadmin"? Or should they be something different?
Offline  
Old 04-10-2011, 04:58 AM   #7 (permalink)
BlackBerry Extraordinaire
 
Join Date: Mar 2006
Model: 9700
Carrier: t-mobile Germany
Posts: 1,362
Post Thanks: 11
Thanked 69 Times in 66 Posts
Default Re: Connection Problems to Microsoft Exchange

have you decided to hide the besadmin user from the GAL ? This is not recommended.
Offline  
Old 04-10-2011, 09:19 PM   #8 (permalink)
Knows Where the Search Button Is
 
Join Date: Jan 2007
Location: AoTeaRoa
Model: 8707v
Carrier: vodafone
Posts: 32
Post Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Re: Connection Problems to Microsoft Exchange

Quote:
Originally Posted by nobody7290 View Post
have you decided to hide the besadmin user from the GAL ? This is not recommended.
Hi there

Not wanting to Hijack this thread
Can you explain this: I have been searching this point this morning and it seems to be a 50/50 opinion fest
Would be wondeful to have this cleared up from a KB article or similar

Many thank
s
Offline  
Old 04-11-2011, 01:05 AM   #9 (permalink)
Knows Where the Search Button Is
 
Join Date: Aug 2009
Model: 9700
OS: 6.0.0.461
PIN: N/A
Carrier: Rogers
Posts: 41
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Re: Connection Problems to Microsoft Exchange

Quote:
Originally Posted by nobody7290 View Post
have you decided to hide the besadmin user from the GAL ? This is not recommended.
Nope, haven't hid the besadmin user from the GAL. It worked perfectly fine before a few reboots, didn't change anything in the organization. Also, I can't resolve the Exchange address if I use another user (ie Administrator) either.
Offline  
Old 04-11-2011, 03:52 AM   #10 (permalink)
BlackBerry Extraordinaire
 
Join Date: Mar 2006
Model: 9700
Carrier: t-mobile Germany
Posts: 1,362
Post Thanks: 11
Thanked 69 Times in 66 Posts
Default Re: Connection Problems to Microsoft Exchange

If you go to a some workstation, login as besadmin,
and, setup a new outlook profile for this user,
does autodiscover work, and will display the same server as you see in the mapi profile of the besadmin on the BES server ?
Offline  
Old 04-13-2011, 01:27 AM   #11 (permalink)
Knows Where the Search Button Is
 
Join Date: Aug 2009
Model: 9700
OS: 6.0.0.461
PIN: N/A
Carrier: Rogers
Posts: 41
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Re: Connection Problems to Microsoft Exchange

So I went onto a workstation, and tried to configure BESAdmin in Outlook using my correct server settings and it didn't work! Got the same error as one the BES. Now, I don't use autodiscover because I never bothered to set that up correctly, but I have my account working fine on Outlook on my machine, so I don't know why the BESAdmin wouldn't work.
Offline  
Old 04-13-2011, 01:34 AM   #12 (permalink)
Knows Where the Search Button Is
 
Join Date: Aug 2009
Model: 9700
OS: 6.0.0.461
PIN: N/A
Carrier: Rogers
Posts: 41
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Re: Connection Problems to Microsoft Exchange

Now some more error messages:

---------------------------
BESProfile
---------------------------
The (BlackBerryServer) profile is invalid due to missing or invalid property tags.
Ensure the specified profile information is valid and unique.
---------------------------
OK
---------------------------

and

---------------------------
BlackBerry Server Configuration
---------------------------
The MAPI subsystem cannot be correctly initialized and used. Please make sure MAPI is installed and configured properly.
---------------------------
OK
---------------------------
Offline  
Old 04-13-2011, 04:15 AM   #13 (permalink)
BlackBerry Extraordinaire
 
Join Date: Mar 2006
Model: 9700
Carrier: t-mobile Germany
Posts: 1,362
Post Thanks: 11
Thanked 69 Times in 66 Posts
Default Re: Connection Problems to Microsoft Exchange

Accessing the besadmin mailbox from OWA - does that work ?
The besadmin must have a mailbox, as any other user, and outlook web-access should be set to enabled.
Offline  
Old 04-13-2011, 10:18 AM   #14 (permalink)
Knows Where the Search Button Is
 
Join Date: Aug 2009
Model: 9700
OS: 6.0.0.461
PIN: N/A
Carrier: Rogers
Posts: 41
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Re: Connection Problems to Microsoft Exchange

Yes, I can log in through OWA.
Offline  
Old 04-13-2011, 10:24 AM   #15 (permalink)
Kul
Talking BlackBerry Encyclopedia
 
Kul's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: London, England.
Model: 9300
Carrier: Vodafone (UK)
Posts: 439
Post Thanks: 18
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default Re: Connection Problems to Microsoft Exchange

is the besadmin account permissioned correctly ?,is the AD account disabled ? you should be able to resolve the besadmin account fine - its just as mentioned earlier, a simple mailbox account
Offline  
Old 04-13-2011, 03:15 PM   #16 (permalink)
BlackBerry Extraordinaire
 
Join Date: Mar 2006
Model: 9700
Carrier: t-mobile Germany
Posts: 1,362
Post Thanks: 11
Thanked 69 Times in 66 Posts
Default Re: Connection Problems to Microsoft Exchange

Dont know if that helps, but, have you tried to restart all exchange services/restart the server exchange is running on ?

Have you checked in the Exchange management console, that mapi access is enabled for the besadmin user ?
Offline  
Old 04-13-2011, 04:36 PM   #17 (permalink)
Talking BlackBerry Encyclopedia
 
RadHaz75's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Philadelphia
Model: 9650
OS: 6.0.0.524
PIN: BALL
Carrier: Verizon Wireless
Posts: 456
Post Thanks: 2
Thanked 4 Times in 4 Posts
Default Re: Connection Problems to Microsoft Exchange

follow these instructions on updating mapi and cdo, specifically the part about recreating the mapi profile...

KB15779-How to install or upgrade the Microsoft Exchange Server MAPI Client and Collaboration Data Objects 1.2.1

also, are you sure the besadmin mailbox wasn't deleted or moved? pretty interesting that you can't access it in outlook either...
__________________
Two months ago, I saw a provocative movie on cable TV. It was called The Net, with that girl from the bus.

Last edited by RadHaz75 : 04-13-2011 at 04:42 PM.
Offline  
Closed Thread


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads for: Connection Problems to Microsoft Exchange
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Exchange My Mail Attains Gold Certified Partner Status in Microsoft Partner Program exchangemymail ExchangeMyMail 2 10-29-2008 11:59 PM
Exchange 2007 CDO & Calendar CaptnIgnit BES Admin Corner 6 06-27-2008 10:19 AM
Blackberry small business SmoothRunnings BES Admin Corner 3 04-18-2008 03:40 PM
Remote Database Connection Pool kerseyr BES Admin Corner 10 03-25-2008 06:15 AM





Copyright 2004-2014 BlackBerryForums.com.
The names RIM and BlackBerry are registered Trademarks of BlackBerry Inc.