BlackBerry Forums Support Community               

Closed Thread
 
LinkBack Thread Tools
Old 08-22-2006, 12:32 PM   #1 (permalink)
Knows Where the Search Button Is
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 20
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Unable to send email after domain password changed.

Please Login to Remove!

Hey folks, the boss man is experiencing where he cannot send email from the blackberry unit after his domain password changed over the weekend. I was thinking that he would have to place the unit on the cradle and have it connect and re-sych up, but he disagrees with me. Problem is, the cradle and computer he uses it 200 miles away so we will have to send it over night and have somebody place it on the cradle to see if it synchs back up and to be able to get the email sending to function again. Ohh the unit can receive email though.

Am I correct that it needs to be placed on the cradle?
Offline  
Old 08-22-2006, 12:49 PM   #2 (permalink)
iPhone Convert
 
juwaack68's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Tulip City - MI
Model: iP5
OS: 6.0.2
PIN: to beans
Carrier: I'm not
Posts: 13,875
Post Thanks: 3
Thanked 72 Times in 55 Posts
Default

His domain password changing shouldn't make a difference. What happens when he tries to send mail? Does he get the red X?
__________________
No longer a BES Admin, but it was fun while it lasted!
Offline  
Old 08-22-2006, 01:35 PM   #3 (permalink)
Knows Where the Search Button Is
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 20
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Yes the red X, first and then the check mark, and the event log error message of this

*** MAPI *** MAPIMailbox::Send(ppMAPIMessage) - SubmitMessage (0x80070005) failed.[20000] (12/13 15:38:10):{0x7FC} {< [email address] >} Send() failed:

so I have changed what this tech sheet on the blackberry/microsoft workaround.


then I get [email address] Send() failed: ERR_SUBMIT_MAIL, Tag=36484774

Although I did not restart the services after I changed the tech sheet settings.
Offline  
Old 08-22-2006, 01:03 PM   #4 (permalink)
CrackBerry Addict
 
|||||||'s Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Model: 7100
Carrier: Rogers
Posts: 615
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

KB-04707 says:

For BlackBerry Enterprise Server 4.0 and 4.1
1. Stop the BlackBerry Router for 20 minutes.
2. After 20 minutes, restart the BlackBerry Router.
Offline  
Old 08-22-2006, 01:19 PM   #5 (permalink)
Knows Where the Search Button Is
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 20
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

What service should I stop if I have the older 3.6 BES? Or should I just restart the whole server?
Offline  
Old 08-22-2006, 01:26 PM   #6 (permalink)
iPhone Convert
 
juwaack68's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Tulip City - MI
Model: iP5
OS: 6.0.2
PIN: to beans
Carrier: I'm not
Posts: 13,875
Post Thanks: 3
Thanked 72 Times in 55 Posts
Default

Is this issue only affecting 1 user? The BB Router stop for 20 minutes is, as I understand it, to fix a 'Send As' issue that would affect all users (as it did for all 364 of my users on Sunday.

Here is what I had to do to resolve the 'Send As' issue: 'Send As' issue - resolved
__________________
No longer a BES Admin, but it was fun while it lasted!

Last edited by juwaack68 : 08-22-2006 at 01:29 PM.
Offline  
Old 08-22-2006, 01:28 PM   #7 (permalink)
CrackBerry Addict
 
ashworth's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Ontario, Canada
Model: 9000
OS: 4.6
Carrier: Rogers
Posts: 625
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

If it is a 3.5 or a 3.5 or 2.1 BlackBerry Enterprise Server then you will need to stop the BlackBerry Server service.
__________________
Cheers,
Ash


My BlackBerry GPS Golf Application | Mileage Calculator
Offline  
Old 08-22-2006, 02:18 PM   #8 (permalink)
Knows Where the Search Button Is
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 20
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Checked all the Send As resolutions that juwaack68 had done, I just restarted the server as hardly anyone is here. Tried to compose email from the Blackberry and still red X. Another thing, on the Blackberry Server Manager, we choose to regerate the Encryption Key Configuration, and it says pending update. So wouldnt this require the unit to be placed back on the cradle?
Offline  
Old 08-22-2006, 02:28 PM   #9 (permalink)
iPhone Convert
 
juwaack68's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Tulip City - MI
Model: iP5
OS: 6.0.2
PIN: to beans
Carrier: I'm not
Posts: 13,875
Post Thanks: 3
Thanked 72 Times in 55 Posts
Default

- What version of BES are you running?

- Is this affecting more than 1 user?

- When you get the red X, open the message, scroll up to the header, and what is in the Message Status field?
__________________
No longer a BES Admin, but it was fun while it lasted!
Offline  
Old 08-22-2006, 02:30 PM   #10 (permalink)
Knows Where the Search Button Is
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 20
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

BES 3.6
Only have 1 user on the system, (BES small business edition)
error message = Destop Email program unable to submit message.
Offline  
Old 08-22-2006, 02:33 PM   #11 (permalink)
Knows Where the Search Button Is
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 20
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

after a quick red x then the green check mark, the message says sent, granted this is only sometimes it does this. But the message never shows up.
Offline  
Old 08-22-2006, 02:54 PM   #12 (permalink)
iPhone Convert
 
juwaack68's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Tulip City - MI
Model: iP5
OS: 6.0.2
PIN: to beans
Carrier: I'm not
Posts: 13,875
Post Thanks: 3
Thanked 72 Times in 55 Posts
Default

Odd....never seen red X change to green check.....

Does the Sent email show up in his desktop account sent items folder?
__________________
No longer a BES Admin, but it was fun while it lasted!
Offline  
Old 08-22-2006, 02:56 PM   #13 (permalink)
Knows Where the Search Button Is
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 20
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

nope, I just checked that and the sent items are not in there.
Offline  
Old 08-22-2006, 02:57 PM   #14 (permalink)
Knows Where the Search Button Is
 
Join Date: Aug 2006
Location: Scotland
Model: 8700g
Carrier: T-Mobile UK
Posts: 44
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Check the following as posted by HandyD in another post but I cant point to the url as I ain't made 10 posts yet(sorry)

Hopefully this maybe the cause.

1. Open AD Users and Computers

2. Select View and Advanced Settings

3. Create a Domain Local Security group at the highest OU level that contains the users accounts that have Blackberrys.

4. Add these users as members of the group.

5. Go to the Security Tab for the group.

6. Click Advanced Permissions button.

7. Click Add and select the account that you use as your BES service account.

8. On the Permissions page change the drop down for Apply Onto to read User Objects

9. Then set Send As and Read permissions

10. Make sure the Apply These Permissions to Objects Within This Container box is unchecked.

11. Click Ok out of all the permissions pages.

12. Then restart exchange system attendant to refresh the permissions cache.

13. You'll now find that the permission is inherited by all your BB users and it will now stick.
Offline  
Old 08-22-2006, 03:00 PM   #15 (permalink)
Knows Where the Search Button Is
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 20
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

One thing is that the BESadmin account is in the users container, and the actual bb user is located in another container, that shouldnt matter should it? I mean this bb unit has been working like this for over a year.
Offline  
Old 08-22-2006, 03:05 PM   #16 (permalink)
Knows Where the Search Button Is
 
Join Date: Aug 2006
Location: Scotland
Model: 8700g
Carrier: T-Mobile UK
Posts: 44
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

The containers don't matter as long as you follow the instructions HandyD wrote, I have tested this today for one of my users and it worked.

The reason they stop being able to send is that the send as permission is revoked for the BES admin account. This happens if you have applied a hot fix that was released by M$ on the 21st of June (I belive) to your exchnage 2000/2003 server.
Offline  
Old 08-22-2006, 03:10 PM   #17 (permalink)
Knows Where the Search Button Is
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 20
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I will keep at it, I am sure the hot fix is what did it, but I have or at least seem to think that I applied the workaround.
Offline  
Old 08-22-2006, 03:22 PM   #18 (permalink)
Knows Where the Search Button Is
 
Join Date: Aug 2006
Location: Scotland
Model: 8700g
Carrier: T-Mobile UK
Posts: 44
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

The other thing you can do is to open the users and computers management console after selecting advanced features in the view menu expand the domain and select the users container.

right click on one of the affected users and select properties then select the security tab.

add the BES admin account to the Groups and users box and then grant it the send as permission in there.

Stop the router for 20Mins if 4.0 or above or the Blackberry service for 20 mins if 3.6

Try sending again. ( this however will not work if you are part of the AdminSDGroup as the hotfix is desgined to stop accounts with admin rights from also being used for the sending/receiving of mail) if this is the case you have to have one account for Admin and one for sending/receiving email
Offline  
Old 08-22-2006, 03:34 PM   #19 (permalink)
Knows Where the Search Button Is
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 20
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

so if the BESadmin account is part of the administrators group and the account that sends the email then I need to create another account to do the send and receive mail?
Offline  
Old 08-22-2006, 03:39 PM   #20 (permalink)
Knows Where the Search Button Is
 
Join Date: Aug 2006
Location: Scotland
Model: 8700g
Carrier: T-Mobile UK
Posts: 44
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

No sorry not the BES admin account I was talking about your personnal account. If your personnal account is part of the Administrators group then fix will not work on your personal account. You would have to either drop your admin rights on your admin account or create yourself a seperate account for the purpose of sending/receiving mail.
Offline  
Closed Thread


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On





Copyright 2004-2014 BlackBerryForums.com.
The names RIM and BlackBerry are registered Trademarks of BlackBerry Inc.