BlackBerry Forums Support Community               

Closed Thread
 
LinkBack Thread Tools
Old 08-20-2007, 07:09 AM   #1 (permalink)
Knows Where the Search Button Is
 
Join Date: Oct 2005
Location: Verona, NJ
Model: 8700g
Carrier: T-Mobile
Posts: 35
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Cannot send messages from BB thru BES

Please Login to Remove!

Hey there,

I upgraded my TMO handheld to the4.2.1.9 software, and I can receive mail from my BES, but the mail cime in showing 'Received Using: Unknown (Secure). I can reply to the mail, buy I cannot send it.

Mail that comes to me thru GMAIL to this handheld is working correctly. I have tried to do the enterprise activation again, but I get the same 'Unknown' message.

I don't think that it is relevant, but we are using GroupWise as our email platform.

Can someone help me fix this problem?

Thanks,
Rob

Last edited by pinballwiz : 08-20-2007 at 07:55 AM.
Offline  
Old 08-20-2007, 08:25 AM   #2 (permalink)
New Member
 
jsconyers's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: In a van down by the river.
Model: NOTE2
OS: 4.1
PIN: <- Where do I find this?
Carrier: Sprint
Posts: 15,071
Post Thanks: 139
Thanked 140 Times in 121 Posts
Default

Groupwise should not be your issue. Have you tried to remove yourself from the BES and then re-add? or did you just do the EA again without removing yourself?
Online  
Old 08-30-2007, 11:45 AM   #3 (permalink)
Knows Where the Search Button Is
 
Join Date: Aug 2006
Location: Brooklyn, NY
Model: 8830
Carrier: Verizon
Posts: 24
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Seeing as how deleting BES accounts and wiping devices is a very destructive way of correcting problems, here's a fix that doesn't impact the client's messages, device settings or BES account.

- Connect the BlackBerry to a PC running BlackBerry Desktop Manager
- Double click Backup and Restore and then click Backup to make a full backup of the device
- Click Advanced and clear the following databases: Folder Id, Folders, Messages, and Purged Messages
- On the BlackBerry, go to Options, Advanced Options, Service Book and delete CMIME (Desktop)
- On your BES select Resend Service Book from the IT Admin section of the client's account properties
- Go back to the Desktop Manager, select Backup and Restore, click Advanced, and restore *only* the messages database.

You can now send/reply to messages.
Offline  
Old 08-30-2007, 01:13 PM   #4 (permalink)
CrackBerry Addict
 
amukhey's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Los Angeles
Model: 9700
Carrier: T-Mobile
Posts: 750
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

In addition to above, clear the service books
Offline  
Old 08-30-2007, 01:20 PM   #5 (permalink)
Knows Where the Search Button Is
 
Join Date: Aug 2006
Location: Brooklyn, NY
Model: 8830
Carrier: Verizon
Posts: 24
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Deleting any service book aside from Desktop (CMIME) will have absolutely no effect on this problem. Why are you recommending a step that may cause more problems?
Offline  
Old 08-30-2007, 02:44 PM   #6 (permalink)
CrackBerry Addict
 
amukhey's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Los Angeles
Model: 9700
Carrier: T-Mobile
Posts: 750
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I didnt finish the sentence as I now see... Delete the service books and re-provision the handheld. This will repair any settings that seems to have a hand in whats causing this issue.
Offline  
Old 08-30-2007, 03:32 PM   #7 (permalink)
Knows Where the Search Button Is
 
Join Date: Aug 2006
Location: Brooklyn, NY
Model: 8830
Carrier: Verizon
Posts: 24
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I am certainly not trying to argue with you, but you are suggesting steps that do not make any sense to perform. The cause of the issue relates to the handheld databases I listed and only the Desktop (CMIME) service book. There is absolutely no reason whatsoever to delete any other service books on the device. Doing so may cause other problems that did not exist previously. i.e. delays on your wireless carrier's network resulting in missing browser icons or other issues.

In my opinion, if it's not broken, don't try to fix it ;).
Offline  
Old 08-30-2007, 03:50 PM   #8 (permalink)
CrackBerry Addict
 
amukhey's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Los Angeles
Model: 9700
Carrier: T-Mobile
Posts: 750
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

It does make sense on a handheld functionality perspective. Clearly something is missing and a key function. If that is the case, the initial EA did not go so well as it stated ans something else could be wrong with it.

Clearing out the service books and reprovision the handheld will fix all the issues you know and dont know about.

Deleting the Dekstop [SYNC] service book and undeleting it will go thru the EA again and perform the same type of fix.

I suggest doing this is because if this is one issue with the handheld, rather start out clean and fix everything that you know and dont know about that may still be lingering around.

Rather than fix the issue as it comes up for the same handheld and user, rather try to start out clean and get it over with and fix the issue, not a band aid fix.
Offline  
Old 08-30-2007, 04:09 PM   #9 (permalink)
Knows Where the Search Button Is
 
Join Date: Aug 2006
Location: Brooklyn, NY
Model: 8830
Carrier: Verizon
Posts: 24
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Well I guess we just have different philosophies on device troubleshooting/repair. I'll stick to what RIM suggests as they made the device.
Offline  
Old 08-30-2007, 04:14 PM   #10 (permalink)
Retired BBF Moderator
 
Thatzmister2u's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Nor Cal
Model: 9000
PIN: ups! ;)
Carrier: AT&T
Posts: 5,890
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by onelikeseabass View Post
Well I guess we just have different philosophies on device troubleshooting/repair. I'll stick to what RIM suggests as they made the device.

A variety of approaches and opinions is what makes this board work! We all have things to share and learn!
__________________
Unlocked | AT&T BES
*gasp* Un-protected...


www.horizonwirelessonline.com - Unlocks and Repairs
Offline  
Old 08-30-2007, 04:20 PM   #11 (permalink)
Knows Where the Search Button Is
 
Join Date: Aug 2006
Location: Brooklyn, NY
Model: 8830
Carrier: Verizon
Posts: 24
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

This is true, Thatzmister2u.

Quote:
Clearing out the service books and reprovision the handheld will fix all the issues you know and dont know about
RIM's solution directly targets the issue at hand. It doesn't stab wildly in the dark hoping to fix the problem. I don't know why he called it a band aid fix when it's clearly not.
Offline  
Old 08-30-2007, 04:28 PM   #12 (permalink)
CrackBerry Addict
 
amukhey's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Los Angeles
Model: 9700
Carrier: T-Mobile
Posts: 750
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

whichever works best in order to resolve the issue.
Offline  
Old 12-12-2007, 10:16 PM   #13 (permalink)
New Member
 
Join Date: Dec 2007
Model: 8830
PIN: N/A
Carrier: Verizon
Posts: 1
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default It Worked!

Thank you for your suggestions. I Followed them and it worked. I did not need to delete all the service books, as you thought.

Offline  
Old 10-06-2008, 04:32 PM   #14 (permalink)
New Member
 
Join Date: Jul 2006
Model: 8700C
Carrier: AT&T
Posts: 1
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default One problem fixed, another appears

Quote:
Originally Posted by onelikeseabass View Post
Seeing as how deleting BES accounts and wiping devices is a very destructive way of correcting problems, here's a fix that doesn't impact the client's messages, device settings or BES account.

- Connect the BlackBerry to a PC running BlackBerry Desktop Manager
- Double click Backup and Restore and then click Backup to make a full backup of the device
- Click Advanced and clear the following databases: Folder Id, Folders, Messages, and Purged Messages
- On the BlackBerry, go to Options, Advanced Options, Service Book and delete CMIME (Desktop)
- On your BES select Resend Service Book from the IT Admin section of the client's account properties
- Go back to the Desktop Manager, select Backup and Restore, click Advanced, and restore *only* the messages database.

You can now send/reply to messages.
I tried to do the steps that onelikeseabass suggested and it fixed my problem, however, now I have another one. I cannot view folders. I can file a message in a folder, but I cannot view a folder that already has messages. Any suggestions?
Offline  
Old 02-24-2009, 02:52 PM   #15 (permalink)
New Member
 
Join Date: Feb 2009
Model: 8830
PIN: N/A
Carrier: Sprint together with Nextel
Posts: 1
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default onelikeseabass was/is on the money...THANK YOU.

[quote=onelikeseabass;650816]Seeing as how deleting BES accounts and wiping devices is a very destructive way of correcting problems, here's a fix that doesn't impact the client's messages, device settings or BES account.

- Connect the BlackBerry to a PC running BlackBerry Desktop Manager
- Double click Backup and Restore and then click Backup to make a full backup of the device
- Click Advanced and clear the following databases: Folder Id, Folders, Messages, and Purged Messages
- On the BlackBerry, go to Options, Advanced Options, Service Book and delete CMIME (Desktop)
- On your BES select Resend Service Book from the IT Admin section of the client's account properties
- Go back to the Desktop Manager, select Backup and Restore, click Advanced, and restore *only* the messages database.


////////////////////////////////////////////////////////////////////////
I just wanted to give a shoutout for longevity...the solution stills works...even in a down economy...thanks again.
Offline  
Old 03-31-2009, 09:34 AM   #16 (permalink)
New Member
 
Join Date: Mar 2009
Model: 2many
PIN: N/A
Carrier: Verizon
Posts: 1
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Thatzmister2u View Post
A variety of approaches and opinions is what makes this board work! We all have things to share and learn!
Guys, I am not trying to say that you all are wrong, but I had the same problem. The way I fixed the problem is I stopped all the BES services and after 20 minutes I restarted the services. This fixed my problem, not sure if it was the exact same problem, but I did have the same error message and outcome.

Just thought this would be a bit more simple to try out first. GL to all of you!
Offline  
Closed Thread


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On





Copyright 2004-2014 BlackBerryForums.com.
The names RIM and BlackBerry are registered Trademarks of BlackBerry Inc.