BlackBerry Forums Support Community               

Closed Thread
 
LinkBack Thread Tools
Old 05-29-2005, 11:32 PM   #1 (permalink)
New Member
 
Join Date: May 2005
Model: 9700
Carrier: Rogers
Posts: 4
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Unable to connect to database ...

Please Login to Remove!

Hello everyone!

The installation of BES 4.0 has been a nightmare.

The documentation is very poor (especially on the database portion)...

I could not find any documentation on the Blackberry website which resolved my issue... although I stumbled onto this great forum and found this thread.

I have been in contact with my service provider who then routed my call to a RIM support specialist. I have been in contact with RIM for over three days now and they have not been able to resolve my issues.

I am hoping that someone who has had similar issues may be of some help to me by providing me some tips/tricks or procedures on how to resolve my issue.

I have tried the setup using different scenarios as explained below:

Scenario 1

- BES 4.0 installed on a Windows 2000 Advanced Server with Service Pack 4.0
- The BES Server was running MDAC 8.0 and the CDO.DLL; MAPI32.DLL; where the correct version
- The BES Server also had the Microsoft Exchange Administrator loaded with the latest version recommended by RIM - This was identical to the version on the Microsoft Exchange Server 5.5 Server (This server is running Microsoft Windows NT 4.0 SP6a)
- Both the BES and Exchange are in the same domain (NT)
- User was created BESAdmin (Domain User (tried Domain Administrator as well); Log on locally and Log on as a Service where also added for the BESAdmin user account, the BESAdmin account was added to the local Administrators group on the BES Server
- Microsoft SQL Server 2000 SP3a was loaded on an external server (Windows 2003) which was on an AD 2003 (trust relationships between AD and NT Domains).
- I was able to connect to the Blackberry Manager at times and sometimes it would give me the "Unable to connect to database" error. (This was resolved by restarting both the BES and SQL Server).
- I was not able to activate any RIM device wirelessly. The password would be sent to the local inbox in exchange but it would not forward to the RIM
- Desktop Redirector via BES also did not work
- BBSRPtest also was working
- The BES 4.0 was installed using the BESAdmin account

After many troubleshooting sessions with RIM and many database rebuilds and BES re-installs they decided to install the MSDE database on the BES server to rule out the fact that the SQL database was on another domain.

MSDE on the BES also provided the same issue: the blackberry could not activate locally via software or via wireless enterprise activation. E-mail would be sent to the inbox of the local exchange account but it would not forward to the RIM device at all.

Scenario 2

- BES Server 4.0 installed on new server with Microsoft Windows 2000 Advanced Server on the SAME domain as our Exchange 5.5 NT 4.0 SP6a Server
- Microsoft SQL Server 2000 SP3a was also installed on the BES Server
- SQL Server was installed first with BESAdmin account
- Microsoft Exchange Administrator with SP4 updates was installed
- BES 4.0 was installed last
- This time I received the "UNABLE TO CONNECT TO DATABASE!"
- I tried to re-install both BES and SQL but no luck
- I made sure that both TCP/IP and Named Pipes where enabled for both Server and Client network connectivity
- I also made sure that the CDO.DLL And MAPI32.DLL file where the correct versions and both matched the Exchange Server
- The BESMgmt Database had the proper configuration and the authentication was Windows (tried SA as well)
- SQL Server Service was tested with Local System Account as well as the BESAdmin account (same "unable to connect to database error".
- I tested database connectivity in the BES Manager Configuration and it was OK
- All other BES utility tests confirm everything is fine

Can someone please help me and provide me with some tips or procedures?

I am not sure if I have not done something correctly or if the database permissions are incorrect or I am missing something...

RIM has gone over many troubleshooting steps and I have also sent them the logs but they are still stumped.

Any help would be greatly appreciated.

Thanks again!
Offline  
Old 05-30-2005, 01:12 AM   #2 (permalink)
BlackBerry God
 
jibi's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Jibi's Secret Place
Model: 8900
OS: 4.6.1.174
Carrier: AT&T
Posts: 11,310
Post Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

In SQL, expand Microsoft SQL Servers; expand SQL Server Group; expand LOCAL (or cluster name); expand Security; click on Logins. Make sure your BES service account is listed here. Right-click on the service account and click on Properties. Click on the Server Roles tab and make sure that everything is checked. Click on the Database Access tab and make sure that the BESMgmt database is checked (and user is dbo). Highlight BESMgmt (most likely already highlighted) and make sure Database roles (bottom portion) is checked for public and db_owner.

The above should give you database access for Windows Authentication connectivity.

You could add your own domain login to the BES SQL database (outlined above; substitute with your login) and test the permissions and connectivity from your local workstation by creating a new ODBC connection.

*Edit: I just noticed you posted on the other thread as well. That thread differs from yours because you have to enable network connectivity with MSDE 2000, whereas its already enabled in SQL 2000.
__________________
In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and is widely regarded as a bad move.

Last edited by jibi : 05-30-2005 at 01:15 AM.
Offline  
Old 05-30-2005, 02:56 AM   #3 (permalink)
New Member
 
atillademirel's Avatar
 
Join Date: May 2005
Model: 7290
Posts: 3
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

is regional settings English ? according to this, we had a problem, first we solved to change it English and reinstalled MSDE .
__________________
Atilla DEMIREL
Offline  
Old 05-30-2005, 07:56 AM   #4 (permalink)
New Member
 
Join Date: May 2005
Model: 9700
Carrier: Rogers
Posts: 4
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Hello,

I have verified the SQL settings and they all check out.

I have installed the BB Manager on my workstation this morning and I am able to connect to the database via SA login. I tested SA login on the BB Server and I was still getting the "unable to connect to database" message.

I have also verified that the regional settings are English.

So now I have two issues:

1.) unable to connect to database from the same server (BES/SQL on the same box) when launching the BB Manager
2.) From my workstation using SA login I can log into the BB Manager... I add the e-mail accounts from the exchange global address book and then attempt to wirelessly activate a Blackberry 7290 and have also tested using the wired approach. The blackberry server just says "initializing". The e-mail gets sent to the exchange mailbox but it then does not send out to the blackberry.

help
Offline  
Old 05-30-2005, 08:05 AM   #5 (permalink)
dev
CrackBerry Addict
 
dev's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Toronto
Model: 8800
Carrier: Rogers
Posts: 571
Post Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default

Is the Netbios name of your BES server the same as your SQL server name? In some earlier testing I was doing, the "Local Server" name (which is a default when SQL is first setup) caused connection problems. Go to the Enterprise Manager and delete the "Local" instance and re-add the server by choosing "New SQL registration" option.
Offline  
Old 05-30-2005, 11:51 AM   #6 (permalink)
New Member
 
Join Date: May 2005
Model: 9700
Carrier: Rogers
Posts: 4
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Hi Guys,

I used our administrator account instead of the BESAdmin account and made sure that all BB servies where running under the Administrator account.

RIM told me to do this as NT and 5.5 are not dependant on having the BESAdmin user.

I am able to connect to the database now and e-mail is working fine.

Thanks for all your help
Offline  
Old 06-21-2005, 05:48 AM   #7 (permalink)
New Member
 
Join Date: May 2005
Model: 7100
Carrier: Arse
Posts: 1
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I had the same problem with the Blackberry Manager unable to connect to the database. Yet other tests showed OK. Was logged into the server under the Administrator account.

When I logged in as BESAdmin the Blackberry Manager worked OK.

Snapps
Offline  
Old 06-21-2005, 07:54 AM   #8 (permalink)
BlackBerry God
 
jibi's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Jibi's Secret Place
Model: 8900
OS: 4.6.1.174
Carrier: AT&T
Posts: 11,310
Post Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

Quote:
Originally Posted by snapster
I had the same problem with the Blackberry Manager unable to connect to the database. Yet other tests showed OK. Was logged into the server under the Administrator account.

When I logged in as BESAdmin the Blackberry Manager worked OK.

Snapps
i would assume this would be because your administrator account didn't have access to the database.
__________________
In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and is widely regarded as a bad move.
Offline  
Closed Thread


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On





Copyright 2004-2014 BlackBerryForums.com.
The names RIM and BlackBerry are registered Trademarks of BlackBerry Inc.