BlackBerry Forums Support Community               

Closed Thread
 
LinkBack Thread Tools
Old 08-06-2006, 01:43 PM   #1 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
geekboy2000's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Model: 8900
OS: 4.6.0.180
Carrier: T-Mobile
Posts: 180
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default T-Mobile Handset Software Required to Get EDGE display on 8700c?

Please Login to Remove!

Unlocked my 8700c, ported it over to T-Mo, but despite all indications that I *should* be seeing "EDGE" displayed (and having great signal strength), the T-Mo rep advised me that:

1) I may be getting EDGE service, even though the display isn't indicating it (it does seem pretty fast for GPRS).

2) The EDGE display/functionality might only work properly with the T-Mo handset OS (I currently have Telestra loaded).

Does this sound reasonable? If so, I believe I've seen some links here in the forum to downgrading/changing the handset OS, and I'll do it, but only if that seems like a likely cause. Thanks!

Mark
Offline  
Old 08-06-2006, 01:47 PM   #2 (permalink)
CrackBerry Addict
 
Join Date: Jul 2006
Location: Pembroke Pines, FL
Model: 9700
PIN: 21BFC0A1
Carrier: T-Mobile
Posts: 953
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Wirelessly posted (Cingular 7130c: BlackBerry7130/4.1.0 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 VendorID/102)

Does telestra support edge? If so then it should still display. If they don't then it seems like a likely cause.
Offline  
Old 08-06-2006, 01:59 PM   #3 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
geekboy2000's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Model: 8900
OS: 4.6.0.180
Carrier: T-Mobile
Posts: 180
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by option94
Wirelessly posted (Cingular 7130c: BlackBerry7130/4.1.0 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 VendorID/102)

Does telestra support edge? If so then it should still display. If they don't then it seems like a likely cause.
Yeah, wait just a minute here . .
I was running the Telestra OS w/Cingular and it displayed EDGE.
I don't think I'm going to go through the downgrade process, as it did display with Cingular. Funny though, it seems/feels plenty fast (I can't really *feel* any difference browsing, etc).
Offline  
Old 08-06-2006, 02:31 PM   #4 (permalink)
CrackBerry Addict
 
Join Date: Jul 2006
Location: Pembroke Pines, FL
Model: 9700
PIN: 21BFC0A1
Carrier: T-Mobile
Posts: 953
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Wirelessly posted (Cingular 7130c: BlackBerry7130/4.1.0 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 VendorID/102)

If it showed on Cingular then it should show on t-mo. Did you try resending the service books? Might help.
Offline  
Old 08-06-2006, 02:58 PM   #5 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
geekboy2000's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Model: 8900
OS: 4.6.0.180
Carrier: T-Mobile
Posts: 180
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by option94
Wirelessly posted (Cingular 7130c: BlackBerry7130/4.1.0 Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1 VendorID/102)

If it showed on Cingular then it should show on t-mo. Did you try resending the service books? Might help.
Tried re-registering via the Host Routing Table (several times), tried re-sending service books, and had the T-Mo rep do a "network reset". Who knows? The performance is fine, so I'm not sure how much worrying I'll do about it. Then again, I still have hours to search the web. Unfortunately, Sunday duties call, so it'll have to wait a bit.
Offline  
Old 08-06-2006, 03:53 PM   #6 (permalink)
Knows Where the Search Button Is
 
Join Date: Apr 2006
Model: 8700g
Posts: 20
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I run Telestra on mine and I use t-mobile and EDGE runs...
Offline  
Old 08-06-2006, 04:03 PM   #7 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
geekboy2000's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Model: 8900
OS: 4.6.0.180
Carrier: T-Mobile
Posts: 180
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by TravisM
I run Telestra on mine and I use t-mobile and EDGE runs...
Thanks. I suspect that for whatever reason, and despite my having good signal strength, I'm just not grabbing an EDGE connection. No one seems to know why. They say, I *should* get EDGE (I did via Cingular with same device). Maybe I'll drive around and see what happens.
Offline  
Old 08-06-2006, 05:38 PM   #8 (permalink)
Grumpy Moderator
 
NJBlackBerry's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: Somewhere in the swamps of Jersey
Model: iPh6
Carrier: AT&T
Posts: 27,876
Post Thanks: 32
Thanked 452 Times in 388 Posts
Default

Weak signal in your home. Same thing that was said yesterday, I believe.

Your BB will show EDGE with non "T-Mobile" software versions.
Offline  
Old 08-06-2006, 05:48 PM   #9 (permalink)
Knows Where the Search Button Is
 
Join Date: Apr 2006
Model: 8700g
Posts: 20
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Could be it, I barely get one bar up here because I almost live up on the mountain but I still get an EDGE signal... I guess it just depends :P
Offline  
Old 08-06-2006, 06:19 PM   #10 (permalink)
BlackBerry God
 
jibi's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Jibi's Secret Place
Model: 8900
OS: 4.6.1.174
Carrier: AT&T
Posts: 11,310
Post Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

Recently, at my home, I only get GPRS with 4 bars. If I travel a half mile in either direction, I'll received EDGE service. It really just depends, to be honest. Sometimes I have EDGE here at the house, even. My entire ZIP code says its EDGE-capable, per T-Mobile. They said they couldn't send out a technician to look in the area, though, since there were no tower alerts... that kind of pissed me off.
__________________
In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and is widely regarded as a bad move.
Offline  
Old 08-06-2006, 07:57 PM   #11 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
geekboy2000's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Model: 8900
OS: 4.6.0.180
Carrier: T-Mobile
Posts: 180
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by NJBlackBerry
Weak signal in your home. Same thing that was said yesterday, I believe.

Your BB will show EDGE with non "T-Mobile" software versions.
I have the reverse situation. It seems not ever to show EDGE with Telestra OS and T-Mobile service, although TravisM reports that:

"I run Telestra on mine and I use t-mobile and EDGE runs..."
Offline  
Old 08-06-2006, 08:00 PM   #12 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
geekboy2000's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Model: 8900
OS: 4.6.0.180
Carrier: T-Mobile
Posts: 180
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by jibi
Recently, at my home, I only get GPRS with 4 bars. If I travel a half mile in either direction, I'll received EDGE service. It really just depends, to be honest. Sometimes I have EDGE here at the house, even. My entire ZIP code says its EDGE-capable, per T-Mobile. They said they couldn't send out a technician to look in the area, though, since there were no tower alerts... that kind of pissed me off.
That seems to be the bottom line with me. I haven't done any traveling to check it out yet, but I was told that EDGE can still be spotty. Still, to be honest, unless I have to use the thing tethered as a modem, the performance is fine. Even now tethered (was testing it), it seems to work at least as well as dial-up, which in a pinch, is better than nothing.
Offline  




Copyright 2004-2016 BlackBerryForums.com.
The names RIM and BlackBerry are registered Trademarks of BlackBerry Inc.