BlackBerry Forums Support Community               

Closed Thread
 
LinkBack Thread Tools
Old 11-28-2008, 07:58 PM   #1 (permalink)
BBF Moderator
 
John Clark's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Model: Z30
OS: 10.2.1.x
PIN: s & needles
Carrier: AT&T
Posts: 34,667
Post Thanks: 1
Thanked 84 Times in 65 Posts
Default Latest OS: 8100 4.5.0.139/4.5.0.102 (English + European Languages)

Please Login to Remove!

Software For BlackBerry® Pearl (TM) 8100 smartphone BlackBerry Handheld Software v4.5.0.139 (Multilanguage)

Package Version: 4.5.0.139
Consisting of:
  • Applications: 4.5.0.102
  • Software Platform: 2.7.0.85
  • File name: 8100M_PBr4.5.0_rel139_PL2.7.0.85_A4.5.0.102_Rogers .exe
  • File size: 78.48MB
Download here.

This download is from Rogers but will work on ANY carrier's 8100 model BB. (Not 8110, 8120 or 8130)

1. Download the above OS file to the PC then install it to the PC by running (double clicking) the file you downloaded. (Vista users be sure to right click on the .exe file and select "Run As Adminstrator.")
2. Go to c:\program files\common files\research in motion\apploader and delete the file named "vendor.xml."
3. Plug in BB and double click on "Loader.exe." It's located in the same place as the above vendor.xml file.

The process takes about 45 minutes to an hour depending on how much data you have to backup and restore during the process. Once it's done loading the new OS it will reboot (it may do this twice during the entire process.) You will see a white screen with an hourglass for up to 20 minutes at a time while the DM says "waiting for initialization."
If, for some reason, you end up with a white screen with small icons and the number 507, simply connect to the PC again and run Loader.exe again and it should load the OS to the device.

To find previous versions of the OS for this device, click here:
http://www.blackberryforums.com/gene...languages.html

Last edited by John Clark : 11-28-2008 at 08:00 PM.
Offline  
Old 11-28-2008, 08:35 PM   #2 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
Join Date: Oct 2008
Location: Pisa, Italy
Model: 9000
OS: 5.0
Carrier: 3 Italy
Posts: 183
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Wirelessly posted (8100 Pearl)

Wow! O_O

Yet another 8100 OS!!



Lucky me that I didn't upgrade yet with the 4.5.0.99...



Did someone tried this already?



Thank you all
__________________
My BB: 8100 Pearl / 9000 Bold
My Topics: Os5 without BIS/BES / Facebook 1.6 for Os5

Last edited by PIRATA! : 11-28-2008 at 08:38 PM.
Offline  
Old 11-28-2008, 08:36 PM   #3 (permalink)
BBF Moderator
 
John Clark's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Model: Z30
OS: 10.2.1.x
PIN: s & needles
Carrier: AT&T
Posts: 34,667
Post Thanks: 1
Thanked 84 Times in 65 Posts
Default

It works fine. Been running it on 8100's for several weeks.
Offline  
Old 11-28-2008, 08:40 PM   #4 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
Join Date: Oct 2008
Location: Pisa, Italy
Model: 9000
OS: 5.0
Carrier: 3 Italy
Posts: 183
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Wirelessly posted (8100 Pearl)

???several weeks?so you tried as beta/non official,right?
__________________
My BB: 8100 Pearl / 9000 Bold
My Topics: Os5 without BIS/BES / Facebook 1.6 for Os5
Offline  
Old 11-28-2008, 10:20 PM   #5 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
Join Date: Oct 2007
Location: montreal
Model: 8100
PIN: N/A
Carrier: rogers
Posts: 70
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Just installed it. Will report back after I've used it a bit.

Can't find docs-to-go however. Can someone tell me where to find it?
Offline  
Old 11-28-2008, 10:47 PM   #6 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
Join Date: Oct 2007
Location: montreal
Model: 8100
PIN: N/A
Carrier: rogers
Posts: 70
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

OK...got d-2-g installed.

But so far not good news on the OS. Keeps rebooting on its own and takes a VERY long time to come up.
Offline  
Old 11-28-2008, 10:49 PM   #7 (permalink)
Talking BlackBerry Encyclopedia
 
Join Date: Oct 2007
Location: Los Angeles
Model: 8100
OS: 4.5.0.102
PIN: N/A
Carrier: AT&T
Posts: 254
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

It took me forever to find the courage to upgrade from 4.2 to 4.5.0.99.

Is there any difference between 4.5.0.99 and 4.5.0.102?
Offline  
Old 11-28-2008, 11:59 PM   #8 (permalink)
BBF Moderator
 
John Clark's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Model: Z30
OS: 10.2.1.x
PIN: s & needles
Carrier: AT&T
Posts: 34,667
Post Thanks: 1
Thanked 84 Times in 65 Posts
Default

As usual...incremental bug fixes.
Offline  
Old 11-29-2008, 03:08 AM   #9 (permalink)
Talking BlackBerry Encyclopedia
 
Join Date: Oct 2007
Location: Los Angeles
Model: 8100
OS: 4.5.0.102
PIN: N/A
Carrier: AT&T
Posts: 254
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Wirelessly posted

Quote:
Originally Posted by John Clark
As usual...incremental bug fixes.
I realize bug fixes, but I was wondering if anybody noticed anything specific, so that I would know if it's worth going from .99 to .102. Anybody?
Offline  
Old 11-29-2008, 09:54 AM   #10 (permalink)
New Member
 
Join Date: Nov 2008
Model: 8100
PIN: N/A
Carrier: T-Mobile
Posts: 3
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Angry 8100 Won't allow upgrade to 4.5 - HELP!

I have tried for two days to install various versions of OS 4.5, nothing. I have downloaded several OS's (and have uninstalled and rebooted before installing new), delete vendor.xml file, nothing. I have a T-Mobile 8100, have used Desktop Manager 4.5, 4.6 and 4.7 (uninstall, reboot, install new version, etc) and have performed all steps, including Vista's "Run as Administrator" - nothing.

The only OS that will work on the 8100 is the latest T-Mobile version from their website, regardless of what steps I take and what I do with the vendor.xml file. I have also tried the Loader application for the appLoader folder (Program Files/Common/Research in Motion/AppLoader), nothing. If I use JL_Cmder to wipe my 8100 and load that way (with deleting the vendor.xml file prior to plugging in my 8100), still get msg that device software is up to date, or that device software is not found.

I have been in IT for a long, long time - and nothing has been as frustrating as this. Any suggestions would be great!

Thanks!
Offline  
Old 11-29-2008, 10:04 AM   #11 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
noelstrom's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: London ON
Model: 8330
OS: 5.0.0.438
Carrier: Bell Mobility
Posts: 190
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I currently have the beta .102 installed. My 8100 is a Rogers phone. Is there any advantage to DLing this version and installing it over the installation I already have?
Offline  
Old 11-29-2008, 10:07 AM   #12 (permalink)
BBF Moderator
 
John Clark's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Model: Z30
OS: 10.2.1.x
PIN: s & needles
Carrier: AT&T
Posts: 34,667
Post Thanks: 1
Thanked 84 Times in 65 Posts
Default

Wirelessly posted (BB 11020)

Do NOT use JL_Cmder. Then you'll just have a dead device that won't upgrade. Search your PC (including hidden files) for another vendor.xml. I think it installs in c:\Users\yourusername\appdata\virtualstore. Do a search and delete ALL instances of vendor.xml
Offline  
Old 11-29-2008, 10:08 AM   #13 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
noelstrom's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: London ON
Model: 8330
OS: 5.0.0.438
Carrier: Bell Mobility
Posts: 190
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by scouter1395 View Post
I have tried for two days to install various versions of OS 4.5, nothing. I have downloaded several OS's (and have uninstalled and rebooted before installing new), delete vendor.xml file, nothing. I have a T-Mobile 8100, have used Desktop Manager 4.5, 4.6 and 4.7 (uninstall, reboot, install new version, etc) and have performed all steps, including Vista's "Run as Administrator" - nothing.

The only OS that will work on the 8100 is the latest T-Mobile version from their website, regardless of what steps I take and what I do with the vendor.xml file. I have also tried the Loader application for the appLoader folder (Program Files/Common/Research in Motion/AppLoader), nothing. If I use JL_Cmder to wipe my 8100 and load that way (with deleting the vendor.xml file prior to plugging in my 8100), still get msg that device software is up to date, or that device software is not found.

I have been in IT for a long, long time - and nothing has been as frustrating as this. Any suggestions would be great!

Thanks!
Check out this thread...

http://www.blackberryforums.com/gene...-xml-file.html

And welcome to BBF!
Offline  
Old 11-29-2008, 10:11 AM   #14 (permalink)
CrackBerry Addict
 
Kamau's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: S.W. Lower MI
Model: 8900
OS: 5.0 +/-
PIN: 21499CE8
Carrier: Verizon, T-Mobile
Posts: 900
Post Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by scouter1395 View Post
I have tried for two days to install various versions of OS 4.5, nothing. I have downloaded several OS's (and have uninstalled and rebooted before installing new), delete vendor.xml file, nothing. I have a T-Mobile 8100, have used Desktop Manager 4.5, 4.6 and 4.7 (uninstall, reboot, install new version, etc) and have performed all steps, including Vista's "Run as Administrator" - nothing.

The only OS that will work on the 8100 is the latest T-Mobile version from their website, regardless of what steps I take and what I do with the vendor.xml file. I have also tried the Loader application for the appLoader folder (Program Files/Common/Research in Motion/AppLoader), nothing. If I use JL_Cmder to wipe my 8100 and load that way (with deleting the vendor.xml file prior to plugging in my 8100), still get msg that device software is up to date, or that device software is not found.

I have been in IT for a long, long time - and nothing has been as frustrating as this. Any suggestions would be great!

Thanks!
Are you following the directions correctly, because I have the same problem when I don't. Once I started to do things right, I have no problems.
I'm not trying to insult you or anything, but do as I did. Print the instructions so that you have them right next to you. Then, follow them step-by-step. Trust me, these guys here know their stuff when it comes to this, and have probably heard your problem before.

Good Luck!
__________________
Peace,

Kamau
Offline  
Old 11-29-2008, 10:16 AM   #15 (permalink)
BBF Moderator
 
John Clark's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Model: Z30
OS: 10.2.1.x
PIN: s & needles
Carrier: AT&T
Posts: 34,667
Post Thanks: 1
Thanked 84 Times in 65 Posts
Default

Wirelessly posted (BB 11020)

Quote:
Originally Posted by noelstrom
I currently have the beta .102 installed. My 8100 is a Rogers phone. Is there any advantage to DLing this version and installing it over the installation I already have?
No advantage at all. .102 is .102 and there is no defference between what you already have and this version.
Offline  
Old 11-29-2008, 10:19 AM   #16 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
noelstrom's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: London ON
Model: 8330
OS: 5.0.0.438
Carrier: Bell Mobility
Posts: 190
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Thanks JC. Oh and thanks for the help on the other issues I was having as well - no need to call Rogers for a new phone - problems seem to have worked themselves out. My thought was since this is my carrier's official release, if I needed support, better to have their version than the beta.

Thanks again!
Offline  
Old 11-29-2008, 10:41 AM   #17 (permalink)
BBF Moderator
 
John Clark's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Model: Z30
OS: 10.2.1.x
PIN: s & needles
Carrier: AT&T
Posts: 34,667
Post Thanks: 1
Thanked 84 Times in 65 Posts
Default

Wirelessly posted (BB 11020)

There is nothing branded in the OS. There is no difference. Its the exact same OS. Once its on the phone there's no telling where you downloaded it from and what carrier released it. You have the official Rogers version since rogers decided to release it. You're good to go, even if you need support.
Offline  
Old 11-29-2008, 12:08 PM   #18 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
Join Date: Oct 2007
Location: montreal
Model: 8100
PIN: N/A
Carrier: rogers
Posts: 70
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Well..went from 4.2 to this version and nohing but trouble so far. Constantly rebooting itself and gets stuck at the hourglass. When it does come up, VERY slow. Get an hourglass even when I move around the menu.

And of course, that short time it did work it crashed when I tried using the bluetooth.

Could it have something to do with my SD card? It still has the original 4.2 formatting on it.
Offline  
Old 11-29-2008, 12:10 PM   #19 (permalink)
BBF Moderator
 
John Clark's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Model: Z30
OS: 10.2.1.x
PIN: s & needles
Carrier: AT&T
Posts: 34,667
Post Thanks: 1
Thanked 84 Times in 65 Posts
Default

It seems like you already know the answer.

Remove the card and see how the device responds.
Offline  
Old 11-29-2008, 12:33 PM   #20 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
Join Date: Oct 2007
Location: montreal
Model: 8100
PIN: N/A
Carrier: rogers
Posts: 70
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by John Clark View Post
It seems like you already know the answer.

Remove the card and see how the device responds.
Thanks buddy. I did try it right after my post and it seems MUCH better.

But why would that affect performance? Anyway, I'll reformat it.

Thanks again.
Offline  
Closed Thread


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On





Copyright © 2004-2014 BlackBerryForums.com.
The names RIM © and BlackBerry © are registered Trademarks of BlackBerry Inc.