BlackBerry Forums Support Community               

Closed Thread
 
LinkBack Thread Tools
Old 04-09-2009, 06:43 PM   #1 (permalink)
New Member
 
Join Date: Apr 2009
Model: 8120
PIN: N/A
Carrier: Orange UK
Posts: 6
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Problems with 8120 Pearl crashing

Please Login to Remove!

Hi there, I'm a new BlackBerry user, I picked up the BlackBerry Pearl 8120 on Orange UK yesterday. I'm pretty impressed with it apart from one major thing: it crashes on me constantly.

The phone seems to be okay for a few hours at a time but will randomly boot me to a black screen and red LED when I'm in calls with people, or doing things such as browsing the internet or sending an e-mail.

Does anyone have any idea what may be causing this? Is my phone faulty?
Offline  
Old 04-09-2009, 06:48 PM   #2 (permalink)
BlackBerry Extraordinaire
 
kirrinjones's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Jamaica
Model: 9000
OS: 5.0.0.610
PIN: 208E7C41
Carrier: LIME, Jamaica
Posts: 1,533
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Wirelessly posted

I would recommend an immediate phone OS upgrade. After that we can start looking at hardware (if it continues)
__________________
-----------------------------------------------------
Website - http://kirrinjones.wordpress.com
Twitter - http://www.twitter.com/kirrinjones
Offline  
Old 04-09-2009, 06:49 PM   #3 (permalink)
New Member
 
jsconyers's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: In a van down by the river.
Model: NOTE2
OS: 4.1
PIN: <- Where do I find this?
Carrier: Sprint
Posts: 15,071
Post Thanks: 139
Thanked 140 Times in 121 Posts
Default

Welcome to the forums.

Where did you get the device? Did you get it second hand? What OS is on it (Options > About)?
__________________
The difference between stupidity and genius is that genius has its limits.
When you take things for granted, the things you are granted, get taken.
Even a mosquito doesn't get a pat on the back until it starts to work.
Too many people miss the silver lining because they're expecting gold.
[BES 5.0.3 / GroupWise 2012 HP2]
Offline  
Old 04-09-2009, 06:56 PM   #4 (permalink)
New Member
 
Join Date: Apr 2009
Model: 8120
PIN: N/A
Carrier: Orange UK
Posts: 6
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I got the phone as an upgrade through my current contract with Orange UK (they're my service provider). I updated the OS to the latest one provided by the BlackBerry website for Orange UK users, which is v4.5.0.52 and the problem is persisting.

Any ideas?

Last edited by Lickwid : 04-09-2009 at 06:59 PM.
Offline  
Old 04-09-2009, 06:59 PM   #5 (permalink)
New Member
 
jsconyers's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: In a van down by the river.
Model: NOTE2
OS: 4.1
PIN: <- Where do I find this?
Carrier: Sprint
Posts: 15,071
Post Thanks: 139
Thanked 140 Times in 121 Posts
Default

Was there an issue with it rebooting prior to the upgrade? Do you have a media card in the device?
__________________
The difference between stupidity and genius is that genius has its limits.
When you take things for granted, the things you are granted, get taken.
Even a mosquito doesn't get a pat on the back until it starts to work.
Too many people miss the silver lining because they're expecting gold.
[BES 5.0.3 / GroupWise 2012 HP2]
Offline  
Old 04-09-2009, 07:00 PM   #6 (permalink)
New Member
 
Join Date: Apr 2009
Model: 8120
PIN: N/A
Carrier: Orange UK
Posts: 6
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by jsconyers View Post
Was there an issue with it rebooting prior to the upgrade? Do you have a media card in the device?
Yes, there was an issue. And yes, there's a media card in the device. Should I try formatting or removing it?
Offline  
Old 04-09-2009, 07:02 PM   #7 (permalink)
BlackBerry Extraordinaire
 
kirrinjones's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Jamaica
Model: 9000
OS: 5.0.0.610
PIN: 208E7C41
Carrier: LIME, Jamaica
Posts: 1,533
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Wirelessly posted

If you have a media card in the device, you will need to make a backup of the data you have on there, then format the media card using the phone and then restore your data. If you don't have a media card then I'm not sure what else could be causing it, maybe a faulty battery.
__________________
-----------------------------------------------------
Website - http://kirrinjones.wordpress.com
Twitter - http://www.twitter.com/kirrinjones
Offline  
Old 04-09-2009, 07:03 PM   #8 (permalink)
New Member
 
Join Date: Apr 2009
Model: 8120
PIN: N/A
Carrier: Orange UK
Posts: 6
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by kirrinjones View Post
Wirelessly posted

If you have a media card in the device, you will need to make a backup of the data you have on there, then format the media card using the phone and then restore your data. If you don't have a media card then I'm not sure what else could be causing it, maybe a faulty battery.
How do I format the media card using the phone?
Offline  
Old 04-09-2009, 07:06 PM   #9 (permalink)
BlackBerry Extraordinaire
 
kirrinjones's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Jamaica
Model: 9000
OS: 5.0.0.610
PIN: 208E7C41
Carrier: LIME, Jamaica
Posts: 1,533
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Wirelessly posted

Go to Option, then you should see an option for media card or memory, if not check within Advanced Options. I don't have a pearl so I don't know the exact menu options.
__________________
-----------------------------------------------------
Website - http://kirrinjones.wordpress.com
Twitter - http://www.twitter.com/kirrinjones
Offline  
Old 04-09-2009, 07:08 PM   #10 (permalink)
New Member
 
Join Date: Apr 2009
Model: 8120
PIN: N/A
Carrier: Orange UK
Posts: 6
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by kirrinjones View Post
Wirelessly posted

Go to Option, then you should see an option for media card or memory, if not check within Advanced Options. I don't have a pearl so I don't know the exact menu options.
Found it thanks, and I've formatted. I'll see what happens and report back
Offline  
Old 04-09-2009, 07:19 PM   #11 (permalink)
New Member
 
Join Date: Apr 2009
Model: 8120
PIN: N/A
Carrier: Orange UK
Posts: 6
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Nope, still crashing :(
Offline  
Old 04-09-2009, 07:20 PM   #12 (permalink)
New Member
 
jsconyers's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: In a van down by the river.
Model: NOTE2
OS: 4.1
PIN: <- Where do I find this?
Carrier: Sprint
Posts: 15,071
Post Thanks: 139
Thanked 140 Times in 121 Posts
Default

If you just got it, I would call your provider and let them know and have them replace it.
__________________
The difference between stupidity and genius is that genius has its limits.
When you take things for granted, the things you are granted, get taken.
Even a mosquito doesn't get a pat on the back until it starts to work.
Too many people miss the silver lining because they're expecting gold.
[BES 5.0.3 / GroupWise 2012 HP2]
Offline  
Old 04-09-2009, 07:21 PM   #13 (permalink)
BlackBerry Extraordinaire
 
kirrinjones's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Jamaica
Model: 9000
OS: 5.0.0.610
PIN: 208E7C41
Carrier: LIME, Jamaica
Posts: 1,533
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Wirelessly posted

Interesting, that normally fixes most of the persons having that issue. Thinking....
__________________
-----------------------------------------------------
Website - http://kirrinjones.wordpress.com
Twitter - http://www.twitter.com/kirrinjones
Offline  
Old 06-07-2009, 11:00 AM   #14 (permalink)
New Member
 
Join Date: Jun 2009
Model: 8220
PIN: N/A
Carrier: O2
Posts: 3
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Any joy with this issue?

Hi, I think I have the same problem you had. Did you manage to solve your problem or did you have to get another one?
Any advice appreciated
Offline  
Old 06-22-2009, 03:54 AM   #15 (permalink)
Knows Where the Search Button Is
 
Join Date: Feb 2009
Model: 8120
OS: Vista/OSX
PIN: N/A
Carrier: T-Mobile
Posts: 16
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I have the same problems as the person who posted here...

(blackberryforums dot com slash) general-8300-series-discussion-curve/165576-help-fourth-replacement-blackberry-same-random-shut-off-problem.html

Sounds like BB OS is running into some issues in 2009. I have never had a single problem with BB until recently. Would love to know what the problem is. Anyone have suggestions?

Thanks for everyone's help.
Offline  
Old 06-22-2009, 04:30 AM   #16 (permalink)
New Member
 
Join Date: Jun 2009
Model: 8220
PIN: N/A
Carrier: O2
Posts: 3
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Follow up

Hi,
I also put this thread on the BlackBerry support forum and one of the support guys went through the problem with me. There are some steps there that you may want to try. Unfortunately none of them worked for me and the phone has now gone back to BlackBerry. I will post again if they have any feedback on what the problem was, but I guess if they cannot figure it out they will just replace it. This may or may not solve the problem....

Just tried posting the link but this forum won't let me until I have made 10 posts! So go to the BlackBerry website and go to the support forums. The thread id I posted is 2261.

To be honest, the BB support forum is miles better than this one anyway.

Good luck
Offline  
Old 06-30-2009, 09:21 PM   #17 (permalink)
Knows Where the Search Button Is
 
Join Date: Feb 2009
Model: 8120
OS: Vista/OSX
PIN: N/A
Carrier: T-Mobile
Posts: 16
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default May have discovered something

Alright, hope this helps someone . This past week I tried everything again because I was on my third BB and didn't want it to go back. I have tried reloading the OS, taking out the memory card (reformatting) and I also contacted TMO to get a new sim card thinking that was the only other thing I didn't change.

However, I have to say when I got my new BB I loaded all the apps (which are only two). I have ETrade app and Pacman. This past weekend I took off ETrade and left Pacman on. Shortly afterward the device rebooted.

I couldn't take it any longer so I deleted Pacman. After two days, there were no reboots. I placed ETrade app back on and still after a few days now, no visible or known reboots. So my thoughts are that it was maybe Pacman. If I experience anything else, I will let you folks know.

Thanks again for everyone's help.
Offline  
Closed Thread


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On





Copyright 2004-2014 BlackBerryForums.com.
The names RIM and BlackBerry are registered Trademarks of BlackBerry Inc.