BlackBerry Forums Support Community               

Closed Thread
 
LinkBack Thread Tools
Old 07-14-2008, 08:00 PM   #1 (permalink)
New Member
 
stevevader's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Tempe, AZ
Model: 8320
PIN: N/A
Carrier: T-Mobile
Posts: 14
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Camera is DEAD...

Please Login to Remove!

My daughter's unlocked 8300 on TMO began having freeze-up issues with her camera about 2mos ago. In the last couple of weeks, when she opens the camera app (convenience key or from menu) the BB freezes and a battery pull must be done. I have wiped the phone and re-installed the latest ATT OS...and same result.
Must be a hardware problem.............Right??

Now, she is 16 and you can understand how important this camera function is to her so what kind kind of resale do you think I can get for this BB......to put towards a new Berry?
The camera is the only thing not working on this BB and the appearance is 8/10.
thanks everyone!
__________________
Steve
Offline  
Old 07-14-2008, 09:21 PM   #2 (permalink)
Retired BBF Moderator
 
Sith_Apprentice's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Model: 9000
OS: 4.6.0.xxx
Carrier: AT&T
Posts: 10,149
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Wirelessly posted (BlackBerry 9000 4.6.0.67)

Try to update the OS to a newer version. 4.5 is out from Vodafone and it would add video functionality as well. Follow the instructions in the sticky at the top of the 8300 forums.
Offline  
Old 07-14-2008, 10:57 PM   #3 (permalink)
New Member
 
Join Date: Jul 2008
Model: 8310
PIN: N/A
Carrier: at&t
Posts: 12
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

how old is the phone?
maybe its still under warranty
Offline  
Old 07-14-2008, 11:01 PM   #4 (permalink)
Talking BlackBerry Encyclopedia
 
kmccarthy's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: TX
Model: 8320
Carrier: T-Mobile
Posts: 495
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by htran10 View Post
how old is the phone?
maybe its still under warranty
+1. If I was in your position I would call up customer care and try to get it exchanged.
__________________
**BB 8320**
Offline  
Old 07-14-2008, 11:09 PM   #5 (permalink)
New Member
 
stevevader's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Location: Tempe, AZ
Model: 8320
PIN: N/A
Carrier: T-Mobile
Posts: 14
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Thanks for the suggestions.
I tried to upgrade to 4.5.0.52, but I got the 507 error, so I just re-installed 4.2 (I successfully installed 4.5.0.52 on my wife's 8300 and all is stable). I first wiped my daughter's phone then re-installed 4.2, but still have the camera error.

I bought these phones used, so I doubt I can make any exchanges with them.

Oh, well..............maybe one more attempt to install 4.5.
Do you think the fact that there may be a hardware problem with the BB caused the 507 error I got on the 1st attempt to upgrade software.
thanks again,
__________________
Steve
Offline  
Old 07-14-2008, 11:11 PM   #6 (permalink)
Talking BlackBerry Encyclopedia
 
kmccarthy's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: TX
Model: 8320
Carrier: T-Mobile
Posts: 495
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by stevevader View Post
Thanks for the suggestions.
I tried to upgrade to 4.5.0.52, but I got the 507 error, so I just re-installed 4.2 (I successfully installed 4.5.0.52 on my wife's 8300 and all is stable). I first wiped my daughter's phone then re-installed 4.2, but still have the camera error.

I bought these phones used, so I doubt I can make any exchanges with them.

Oh, well..............maybe one more attempt to install 4.5.
Do you think the fact that there may be a hardware problem with the BB caused the 507 error I got on the 1st attempt to upgrade software.
thanks again,
Not at all, you should try re-loading 4.5 on it. I just installed it on mine and it is working flawlessly.
__________________
**BB 8320**
Offline  
Old 07-14-2008, 11:35 PM   #7 (permalink)
CrackBerry Addict
 
CBR900RR's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: USA
Model: 8310
Carrier: Tmobile
Posts: 676
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Error 507 means no operating system found on the handheld.
__________________
.T...Mobile. BB 8220
OS v4.6.0.180
DM v4.2.2.14 SP2
Offline  
Old 07-14-2008, 11:39 PM   #8 (permalink)
Knows Where the Search Button Is
 
andrewfay's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Location: Granite Falls NC
Model: 9530
OS: v4.7.0.99
PIN: 30512751
Carrier: Verizon
Posts: 37
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Maybe make sure pics are being save to the microSD card - and put in a new card (or format the existing card) If she uses it that much it may be and SD hardware issue vs the device
Offline  
Old 07-15-2008, 12:11 AM   #9 (permalink)
BlackBerry Extraordinaire
 
styxgroupi's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: SC
Model: 8330
OS: v4.3.0.12
PIN: acle of love
Carrier: Alltel
Posts: 1,319
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Wirelessly posted

Quote:
Originally Posted by Sith_Apprentice
Try to update the OS to a newer version. 4.5 is out from Vodafone and it would add video functionality as well. Follow the instructions in the sticky at the top of the 8300 forums.
:sniffle: I want 4.5 for my 8330... I know I know stop whinnin I get it when they,if they give it to me!
__________________
Babblin Babs
Sideshow Karaoke & Mobile D/J Services
"Karaoke Singers Do It With Their Mouth"

Last edited by styxgroupi : 07-15-2008 at 12:12 AM.
Offline  
Old 07-15-2008, 01:24 AM   #10 (permalink)
New Member
 
Join Date: Jul 2008
Model: 8100
PIN: N/A
Carrier: vodafone
Posts: 3
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Faulty Camera

I am having the same issue with my Pearl8100.

I have tried removing camera, clearing and re-installing software etc. I purchased device almost new from ebay and RIM have wiped their hands on the warranty and responsibility even though phone was still in box and clear protective plastic.

Camera worked fine for a couple of days until I actually needed to use it and now shows blank white and slightly pink screen.

RIM/Blackberry have since ignored my requests for assistance and Vodafone are telling me that the device is faulty and it is a common issue.

Online forums also appear to show that it is common with Blackberry. Can anyone suggest a solution - I regret I ever purchsed a Blackberry to begin with. They can't even back their own products that go to market and are far to quick to wipe their hands of any issues with their products.

Help anyone???
Offline  
Old 07-15-2008, 11:56 AM   #11 (permalink)
New Member
 
Join Date: Jul 2008
Model: 8320
PIN: N/A
Carrier: VodafoneNZ
Posts: 1
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Exclamation Fixing The Notorious "camera Error" !!!!

BEHOLD!!! AFTER 8 MONTHS OF SHEER FRUSTRATION FROM NOT BEING ABLE TO USE MY CAMERA/VIDEO CAMERA ON MY 8320 (AFTER IT RANDOMLY STOPPED WORKING ONE SUNNY DAY A MONTH AFTER I BOUGHT IT!! ), DESPITE FOLLOWING EACH AND EVERY SUGGESTION FROM THE WORLD WIDE WEB, I HAVE FINALLY DISCOVERED A CURE FROM THE DREADED "CAMERA ERROR" (AND HAAH!!..IT DOESNOT INVOLVE ANY RAMBLING OF MYSTICAL MANTRAS OR SACRIFICES TO THE BB GODS!!)

SO IF U SHARE THE COMMON MISFORTUNE OF RUNNING INTO THIS NASTY ERROR AND NONE OF THE STUFF YOUVE READ ON ANY OF THE OTHER SITES HAVE HELPED AND YOU ARE EAGER AND DESPERATE TO FIND A FIX THEN FOLLOW THE LAST RESORT METHOD BELOW (FOR A NON-TECHIE) TO DETERMINE WHETHER OR NOT THE CAMERA (LENS, MOUNT AND/OR ATTACHED IC) IS BUSTED OR MERELY HAS DUST OR SOME UNIDENTIFIED GUNK BETWEEN ONE OF THE NUMEROUS CONTACTS INBETWEEN THE LENS AND ITS MOUNT CAUSING THE ERROR...

FIRST OF..FOLLOW THE GREAT VIDEO-AID TO DISASSEMBLE UR CAM-ENABLED BB (REMEMBERING FIRST TO BACKUP ALL THE STUFF ON UR PHONE, WASH UR HANDS, KEEPING UR DOG AT BAY, BRUSH UR TEETH, ETC. ETC. ) P.S. MAD PROPS TO MOBILEMAN FOR UPLOADING THIS VID..

[GO TO dubdubdub dot passionemobile dot com and search for the following vid --> Blackberry Curve 8300 disassembly ]

AFTER YOU GET THE BACK OFF THE PRINTED CIRCUIT BOARD (PCB) EXPOSING THE CAMERA (AND OTHER GUTS OF THIS BB WONDER-DEVICE), ALWAYS MAKING SURE YOU ONLY HANDLE THE PCB FROM ITS EDGES TO REDUCE CHANCES OF ESD DAMAGE, GRIP THE LENS (AROUND THE PLASTICY BIT OF THE CAMERA - TRY NOT TO TOUCH THE ACTUAL GLASSY LENS BIT) BETWEEN YOUR THUMB AND INDEX FINGER AND GENTLY PUSH DOWN ON IT ROCKING BACK AND FORTH TO ENSURE GOOD CONTACT BETWEEN THE TOP AND BOTTOM (HIDDEN) CONTACTS - YOU SHOULD NOTICE THAT IT HAS A SPRINGY FEEL TO IT! ALSO TAKE A MOMENT TO VISUALLY INSPECT AROUND THE CAMERA AREA FOR ANY PHYSICAL DAMAGE TO EITHER THE CAMERA OR ANY COMPONENTS IN THE VICINITY! DONOT AT ANY STAGE REMOVE OR TRY REMOVE THE LENSE FROM ITS SUPPORT IC AS DOING THIS COULD/WILL SERIOUSLY SCREW UP YOUR CAMERA AND/OR THE ENTIRE SYSTEM (UNLESS DONE PROFESSIONALLY) AND RIM WILL LAUGH AT YOU WHEN U TELL THEM WHAT CAUSED IT!!

PUT IT ALL BACK TOGETHER AND JUICE UP UR BB!! IF UR CAMERA AND VIDCAM SPRINGS TO LIFE AGAIN, MY CONGRATULATIONS ON FIXING THIS NASTY ERROR URSELF WITHOUT SPENDING 100S OF $$ *:D* , IF IT DOESNT, CONGRATULATIONS FOR TRYING BUT UNFORTUNATELY, YOU MIGHT HAVE TO SHELL OUT SOME $$ TO GET A FIX

HOPE THIS HELPS ALL OF YOU WHO HAVE NOT YET MANAGED TO RID YOUR BB's OFF THIS NASTY ERROR!..CHEERS AND GOD BLESS!

P.S. THANX TO ALL WHO HAVE POSTED ON THIS SUBJECT, ITS YOUR MOTIVATION THAT KEPT ME EAGER TO FIND A SOLUTION TO THIS (AND NOT JUST TAKE THE EASY WAY OUT AND GRAB A NEW SYSTEM)..CHEERS!!!
Offline  
Old 07-15-2008, 09:13 PM   #12 (permalink)
BlackBerry Extraordinaire
 
Join Date: May 2007
Location: New Mexico
Model: 8320
OS: 4.5.0.55
Carrier: T-Mobile
Posts: 1,461
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Good information, but CAPS!

Dave
Offline  
Old 09-05-2008, 09:49 AM   #13 (permalink)
New Member
 
Join Date: Jan 2008
Model: 8310
PIN: N/A
Carrier: Rogers Wireless
Posts: 1
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Cool

Quote:
Originally Posted by nzneil View Post
...
AFTER YOU GET THE BACK OFF THE PRINTED CIRCUIT BOARD (PCB) EXPOSING THE CAMERA (AND OTHER GUTS OF THIS BB WONDER-DEVICE), ALWAYS MAKING SURE YOU ONLY HANDLE THE PCB FROM ITS EDGES TO REDUCE CHANCES OF ESD DAMAGE, GRIP THE LENS (AROUND THE PLASTICY BIT OF THE CAMERA - TRY NOT TO TOUCH THE ACTUAL GLASSY LENS BIT) BETWEEN YOUR THUMB AND INDEX FINGER AND GENTLY PUSH DOWN ON IT ROCKING BACK AND FORTH TO ENSURE GOOD CONTACT BETWEEN THE TOP AND BOTTOM (HIDDEN) CONTACTS - YOU SHOULD NOTICE THAT IT HAS A SPRINGY FEEL TO IT! ALSO TAKE A MOMENT TO VISUALLY INSPECT AROUND THE CAMERA AREA FOR ANY PHYSICAL DAMAGE TO EITHER THE CAMERA OR ANY COMPONENTS IN THE VICINITY! DONOT AT ANY STAGE REMOVE OR TRY REMOVE THE LENSE FROM ITS SUPPORT IC AS DOING THIS COULD/WILL SERIOUSLY SCREW UP YOUR CAMERA AND/OR THE ENTIRE SYSTEM (UNLESS DONE PROFESSIONALLY) AND RIM WILL LAUGH AT YOU WHEN U TELL THEM WHAT CAUSED IT!!

PUT IT ALL BACK TOGETHER AND JUICE UP UR BB!! IF UR CAMERA AND VIDCAM SPRINGS TO LIFE AGAIN, MY CONGRATULATIONS ON FIXING THIS NASTY ERROR URSELF WITHOUT SPENDING 100S OF $$ *:D* , IF IT DOESNT, CONGRATULATIONS FOR TRYING BUT UNFORTUNATELY, YOU MIGHT HAVE TO SHELL OUT SOME $$ TO GET A FIX
...
AWESOME Info, but a tip... just remove the battery door, gently push on the black plastic (not clear lens) of the camera with a blunt object, use firm steady pressure at North, East, West and South, maybe once or twice, even with the phone on you can do this.

Try your camera again.
Offline  
Old 09-05-2008, 08:07 PM   #14 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
Join Date: Jun 2008
Location: Minnesota
Model: 9630
OS: 5.0.0.643
PIN: N/A
Carrier: Verizon
Posts: 122
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Thanks, it worked on my wifes phone. I just called the local Alltel store to cancel my replacement order and let them know what to try to fix it.
Offline  
Old 09-05-2008, 08:23 PM   #15 (permalink)
BBF Moderator
 
John Clark's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Model: Z30
OS: 10.2.1.x
PIN: s & needles
Carrier: AT&T
Posts: 34,667
Post Thanks: 1
Thanked 84 Times in 65 Posts
Default

Is this a fix just for the camera locking up or is this for the "could not start camera" error?
Offline  
Old 09-06-2008, 09:26 AM   #16 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
Join Date: Jun 2008
Location: Minnesota
Model: 9630
OS: 5.0.0.643
PIN: N/A
Carrier: Verizon
Posts: 122
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

could not start the camera error.
Offline  
Old 09-07-2008, 06:16 PM   #17 (permalink)
Knows Where the Search Button Is
 
Join Date: Sep 2008
Model: 8100
PIN: N/A
Carrier: ATT
Posts: 18
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I tried the above and it worked. I no longer get the message however my cam is still doing its own thing. When I turn on the camera it will show a blank screen and then when I press on a particular area of the plastic camera housing it will begin showing but not in regular colors, only reds and and oranges. I'm glad I no longer get the message but I solved one problem for another.

NZNeil props to you.
Offline  
Closed Thread


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On





Copyright 2004-2014 BlackBerryForums.com.
The names RIM and BlackBerry are registered Trademarks of BlackBerry Inc.