BlackBerry Forums Support Community               

Closed Thread
 
LinkBack Thread Tools
Old 04-14-2010, 07:32 AM   #1 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
Join Date: Feb 2010
Model: 8310
OS: 4.5
PIN: N/A
Carrier: Vodafone
Posts: 137
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Enable USB Mass storage mode for media card..Doesnt work

Please Login to Remove!

Hi,

To install a particular dictionary software i was asked t enable mass storage mode in my BB for the media card. I already had it on from day 1. But just for keeps i disabled it and reenabled that feature. But it never shows up as a removeable data device or whatever on my pc. It never has even from the beginning. How do i do this ?

Thanks
Offline  
Old 04-14-2010, 09:41 AM   #2 (permalink)
BlackBerry Master
 
dankarlinski's Avatar
 
Join Date: May 2007
Model: 1
Carrier: 1
Posts: 3,391
Post Thanks: 1
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default

Wirelessly posted (White and Nerdy)

Do you have a memory card
Offline  
Old 04-15-2010, 07:00 AM   #3 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
Join Date: Feb 2010
Model: 8310
OS: 4.5
PIN: N/A
Carrier: Vodafone
Posts: 137
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

....

Anybody else have some real answers please ?

Last edited by plainman007 : 04-15-2010 at 07:05 AM.
Offline  
Old 04-15-2010, 07:45 AM   #4 (permalink)
BlackBerry God
 
aiharkness's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Florida Panhandle
Model: BBPP
OS: 10.3.0
Carrier: T-Mobile USA
Posts: 13,766
Post Thanks: 16
Thanked 504 Times in 490 Posts
Default

Wirelessly posted

That was a "real" answer. You can't assume too much here and it pays to ask about the simple stuff first.

Does the computer recognize the blackberry when you connect it? Can you sync, backup, and so forth?
__________________
- Ira
Offline  
Old 04-15-2010, 11:14 AM   #5 (permalink)
BlackBerry Master
 
Motorcycle Mama's Avatar
 
Join Date: May 2008
Model: 9930
OS: 7.1.0.163
PIN: N/A
Carrier: Verizon
Posts: 4,351
Post Thanks: 0
Thanked 249 Times in 240 Posts
Default

Does the device have an IT policy?
Offline  
Old 04-15-2010, 01:56 PM   #6 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
Join Date: Feb 2010
Model: 8310
OS: 4.5
PIN: N/A
Carrier: Vodafone
Posts: 137
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I dont know what an IT policy is. But im guessing its something to do with a corporate account or BIS or BES ?? No i dont have any such thing. LOL i just cant imagine id be asked about licencing and does the phone have policies and stuff. Arent these phones supposed to work universally in the same way. All this BIS , BES and such services are supposed to be extra services that a customer can use if he wants to. Why torture a normal user who bought this in the normal way without any BIS or whatever BS it is.

I just bought this as an unlocked phone. Ive been able to sync and do the application loading etc. But i read on some vendors sites that it is supposed to show up in my computer as a removeable device or drive like an SD card shows up etc.

Last edited by plainman007 : 04-15-2010 at 02:00 PM.
Offline  
Old 04-15-2010, 02:36 PM   #7 (permalink)
BlackBerry God
 
aiharkness's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Florida Panhandle
Model: BBPP
OS: 10.3.0
Carrier: T-Mobile USA
Posts: 13,766
Post Thanks: 16
Thanked 504 Times in 490 Posts
Default

Wirelessly posted

If you acquired the device second hand, it could have an IT policy on it. It doesn't have to be something you have done.

Open options > status and type buyr. Look at the bottom line. What does it read?

Also, maybe someone has already pointed out, blackberrys are different. Yes, people use blackberrys without data plans, but that is not the ideal use the manufacturer and service provider intends. The blackberry is the hardware appliance for using RIM's data services. If you feel tortured, then you are using the wrong device.

Regardless, you should be able to use the device's mass storage mode feature. We just need to firgure out what needs to be corrected. If you cooperate by answering questions intead of throwing out faulty conclusions and complaining, maybe we'll figure it out.
__________________
- Ira

Last edited by aiharkness : 04-15-2010 at 02:39 PM.
Offline  
Old 04-15-2010, 02:43 PM   #8 (permalink)
BlackBerry God
 
aiharkness's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Florida Panhandle
Model: BBPP
OS: 10.3.0
Carrier: T-Mobile USA
Posts: 13,766
Post Thanks: 16
Thanked 504 Times in 490 Posts
Default

Wirelessly posted

. . . If the computer recognizes the device and you can sync, backup, and install applications, then connecting to the blackberry doesn't seem to be your problem.

The IT policy question needs to be ruled out.

Another thing, just to rule this out, too: Do a battery pull. With the power on, remove the battery for 30-60 seconds. Then try again.

Also, can you access the card with the blackberry with no trouble, such as downloading ringtones to the card and playing back?
__________________
- Ira

Last edited by aiharkness : 04-15-2010 at 02:47 PM.
Offline  
Old 04-15-2010, 04:00 PM   #9 (permalink)
New Member
 
Join Date: Apr 2010
Model: 9000
PIN: N/A
Carrier: T-Mobile
Posts: 2
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

have you got a password for any of your songs or files?
Offline  
Old 04-16-2010, 01:00 PM   #10 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
Join Date: Feb 2010
Model: 8310
OS: 4.5
PIN: N/A
Carrier: Vodafone
Posts: 137
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Aiharkness > No. Its brand new. From Ebay with a 1 year dealer warranty (repairs only). Also i think i can indentify a used piece a mile away since im very particular about even the smallest of hairline scratches and know where to look. It was a brand new piece. The first unit came with an azerty keyboard and i promptly got an replacement with the qwerty keyboard.

Other than that i dont know how to check for the IT policy. Its wierd that brand new phone thats been hard reset should ever maintain any records of even a test usage setting parameter. However this is all i can expect from this device. Its not the same as other devices and its not for everyone , im saying it before someone gives me that line.

Ive tried the battery pull a few times before i even posted here. Anytime i do a battery pull i always wait for at least 3 mins or so before putting it back in.

Im however able to access the card as equalt to via a removable device, but instead through the media manager. Only thing is im unable to do it via the desktop as its supposed to show up as a removable device.

Last edited by plainman007 : 04-16-2010 at 01:08 PM.
Offline  
Old 04-16-2010, 02:17 PM   #11 (permalink)
BlackBerry God
 
aiharkness's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Florida Panhandle
Model: BBPP
OS: 10.3.0
Carrier: T-Mobile USA
Posts: 13,766
Post Thanks: 16
Thanked 504 Times in 490 Posts
Default

Wirelessly posted

Look, you can't rule out the IT policy until you check. If you bought it from an ebay vendor, who the hell knows what you've bought. Check! I told you how above. Or, you can open options > security > general security options (if I remember correctly) and scroll down near the bottom of the screen. Look at what is entered under Services. What do you read there?

On the last part of your post, are you saying when you enable mass storage mode and connect to the computer, that your media player sees the microSD card? If that's true, it sounds to me like the issue is with the computer somehow and not the blackberry. I don't have a clue what it could be. But if the media player see's it but windows explorer or whatever won't see it, then the blackberry is not the problem.
__________________
- Ira
Offline  
Old 04-16-2010, 02:40 PM   #12 (permalink)
Talking BlackBerry Encyclopedia
 
Join Date: May 2008
Location: Fort Collins, CO
Model: Z10
OS: 10.0.9.42
PIN: N/A
Carrier: Verizon Wireless
Posts: 348
Post Thanks: 1
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default

Just to make sure your settings are correct: When you go to Options>Media Card, you should see:

Mass Storage Mode Support: Yes
Auto Enable Mass Storage Mode When Connected: Prompt (or Yes)

--Ariel
Offline  
Old 04-16-2010, 03:00 PM   #13 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
Join Date: Feb 2010
Model: 8310
OS: 4.5
PIN: N/A
Carrier: Vodafone
Posts: 137
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Have done all that. And it still doesnt get recognized as a removeable drive. The rest of the ways it gets recognized, Via Media Manager, Sync, Etc.
Offline  
Old 04-16-2010, 03:15 PM   #14 (permalink)
BlackBerry God
 
aiharkness's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Florida Panhandle
Model: BBPP
OS: 10.3.0
Carrier: T-Mobile USA
Posts: 13,766
Post Thanks: 16
Thanked 504 Times in 490 Posts
Default

Wirelessly posted

Problem is with PC. You've confirmed yourself that other applications can see the media card.

I really don't know what to do, for sure. I guess if it were me I'd try uninstalling the usb port in windows control panel. Can't rememeber exactly where and how, butr I hope you know what I mean. Remove the USB, do a cold reboot, and let windows add it back, then try again. That's all I know to try short of reinstalling windows. Hopefully someone else has more ideas. But your problem here isn't the blackberry.
__________________
- Ira
Offline  
Old 04-16-2010, 03:55 PM   #15 (permalink)
BlackBerry Master
 
Trimix's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: smelLA, caLAMEfornia
Model: 8320
OS: 4.5.0.182
PIN: infarina
Carrier: of alotta bacteria
Posts: 4,932
Post Thanks: 1
Thanked 6 Times in 6 Posts
Default

Wirelessly posted (L'neuf trois)

Just to make sure, you aren't using a USB hub are you?

Last edited by Trimix : 04-16-2010 at 04:46 PM.
Offline  
Old 04-16-2010, 04:06 PM   #16 (permalink)
BlackBerry God
 
aiharkness's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Florida Panhandle
Model: BBPP
OS: 10.3.0
Carrier: T-Mobile USA
Posts: 13,766
Post Thanks: 16
Thanked 504 Times in 490 Posts
Default

Wirelessly posted

Quote:
Originally Posted by Trimix
Wirelessly posted (L'neuf trois)

Just to make sure, you aren't using a USB hu are you?
I had thought about that, but he/she says sync, backup, etc work, and other apps (media player) see the card. Just not windows explorer or my computer, apparently. That alone is weird enough. I thought a hub issue would be an all or nothing deal; not mixed symptoms like the OP reports.
__________________
- Ira
Offline  
Old 04-16-2010, 04:33 PM   #17 (permalink)
Talking BlackBerry Encyclopedia
 
Join Date: May 2008
Location: Fort Collins, CO
Model: Z10
OS: 10.0.9.42
PIN: N/A
Carrier: Verizon Wireless
Posts: 348
Post Thanks: 1
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default

I guess it's time to try plugging the BB into another computer to see if it will be recognized there.

Do you have access to another PC?

--Ariel
Offline  
Old 04-16-2010, 04:47 PM   #18 (permalink)
BlackBerry Master
 
Trimix's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: smelLA, caLAMEfornia
Model: 8320
OS: 4.5.0.182
PIN: infarina
Carrier: of alotta bacteria
Posts: 4,932
Post Thanks: 1
Thanked 6 Times in 6 Posts
Default

Wirelessly posted (L'neuf trois)

Quote:
Originally Posted by aiharkness
Wirelessly posted

Quote:
Originally Posted by Trimix
Wirelessly posted (L'neuf trois)

Just to make sure, you aren't using a USB hu are you?
I had thought about that, but he/she says sync, backup, etc work, and other apps (media player) see the card. Just not windows explorer or my computer, apparently. That alone is weird enough. I thought a hub issue would be an all or nothing deal; not mixed symptoms like the OP reports.
Agreed. But I figure we might as well explore and eliminate all possibilities.
Offline  
Old 04-16-2010, 06:00 PM   #19 (permalink)
BlackBerry God
 
aiharkness's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Florida Panhandle
Model: BBPP
OS: 10.3.0
Carrier: T-Mobile USA
Posts: 13,766
Post Thanks: 16
Thanked 504 Times in 490 Posts
Default

Wirelessly posted

Quote:
Originally Posted by Trimix
Wirelessly posted (L'neuf trois)

Quote:
Originally Posted by aiharkness
Wirelessly posted

Quote:
Originally Posted by Trimix
Wirelessly posted (L'neuf trois)

Just to make sure, you aren't using a USB hu are you?
I had thought about that, but he/she says sync, backup, etc work, and other apps (media player) see the card. Just not windows explorer or my computer, apparently. That alone is weird enough. I thought a hub issue would be an all or nothing deal; not mixed symptoms like the OP reports.
Agreed. But I figure we might as well explore and eliminate all possibilities.
True enough.

I've seen reports of weird stuff on one computer, then Bingo! It works on another computer. That's my bet at this point. Especially if the Windows is old and has been patched out the ying yang.
__________________
- Ira
Offline  
Old 04-19-2010, 01:21 PM   #20 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
Join Date: Feb 2010
Model: 8310
OS: 4.5
PIN: N/A
Carrier: Vodafone
Posts: 137
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

No USB Hub. Straight forward rear USB port that too. Which in most cases are more reliable than front usb ports.
Offline  
Closed Thread


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On





Copyright 2004-2014 BlackBerryForums.com.
The names RIM and BlackBerry are registered Trademarks of BlackBerry Inc.