BlackBerry Forums Support Community               

Closed Thread
 
LinkBack Thread Tools
Old 09-21-2008, 08:47 PM   #1 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
Join Date: Sep 2008
Model: 9000
PIN: N/A
Carrier: Celcom
Posts: 58
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default PROBLEM: Constant Scanning

Please Login to Remove!

I've had my bold for a few days now and starting from last night, the thinking icon in the middle of the screen keeps blinking as if it's looking for something or loading something.

It's really annoying and I've restarted the phone a few times (battery pull and alt caps del), but it just starts up again once the phone is on.

Anyone else have this problem? Is there a solution to it? I've made sure I don't have any open applications as well, so I don't know what the hell it's thinking for.
Offline  
Old 09-21-2008, 09:29 PM   #2 (permalink)
BlackBerry B Boy
 
jeremyckitching's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Model: 9700
OS: 5.0.0.415
PIN: 215BE1F8
Carrier: T-Mobile U.S.A.
Posts: 4,243
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Wirelessly posted (BlackBerry Curve 8320)

Do you have a microSD memory card in the device? If so, try taking it out and see if it still does it.
Offline  
Old 09-21-2008, 09:31 PM   #3 (permalink)
BBF Moderator
 
John Clark's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Model: Z30
OS: 10.2.1.x
PIN: s & needles
Carrier: AT&T
Posts: 34,679
Post Thanks: 4
Thanked 96 Times in 71 Posts
Default

And if you were to type "constant scanning" into the search feature (in red above) you would find the likely answer to this.
Offline  
Old 09-21-2008, 09:33 PM   #4 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
Join Date: Sep 2008
Model: 9000
PIN: N/A
Carrier: Celcom
Posts: 58
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

tried that... the thinking icon is still going like crazy... and plus it's really draining the battery. a few other people have the same problem. hope someone comes up with the solution!!
Offline  
Old 09-21-2008, 09:34 PM   #5 (permalink)
BBF Moderator
 
John Clark's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Model: Z30
OS: 10.2.1.x
PIN: s & needles
Carrier: AT&T
Posts: 34,679
Post Thanks: 4
Thanked 96 Times in 71 Posts
Default

You did? When I type "constant scanning" into the search bar above I get only about 4 or 5 threads. And one of them is this one:

Fix for Media Player Not Scanning For Music, Stuck on Scan, or Constant Reboots
Offline  
Old 09-21-2008, 10:27 PM   #6 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
Join Date: Sep 2008
Model: 9000
PIN: N/A
Carrier: Celcom
Posts: 58
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

sorry! i meant that i tried rebooting the phone...

went to your response for constant scanning and did all those steps and there's still the little thinking icon that keeps popping up. i'm not sure what the hell it's doing but it's draining my battery like there's no tomorrow! argh
Offline  
Old 09-21-2008, 10:33 PM   #7 (permalink)
Crimson Tide Moderator
 
JSanders's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: North of the moss line
Model: 9xx0
OS: 7.0sumtin
PIN: t low
Carrier: Verizon
Posts: 41,907
Post Thanks: 60
Thanked 244 Times in 182 Posts
Default

You haven't had enough time to have performed the steps mentioned in the link.
Offline  
Old 09-21-2008, 10:36 PM   #8 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
Join Date: Sep 2008
Model: 9000
PIN: N/A
Carrier: Celcom
Posts: 58
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

i actually just reformatted the media card. i skipped the steps of putting the data on my computer because i already have that data there (and there wasn't very much, just a few songs).

i then rebooted the phone and the thinking icon still keeps popping up.
Offline  
Old 09-21-2008, 10:38 PM   #9 (permalink)
Crimson Tide Moderator
 
JSanders's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: North of the moss line
Model: 9xx0
OS: 7.0sumtin
PIN: t low
Carrier: Verizon
Posts: 41,907
Post Thanks: 60
Thanked 244 Times in 182 Posts
Default

Give it five minutes to settle down after the reboot.

What is your filefree listed at options > Status?
Offline  
Old 09-21-2008, 10:41 PM   #10 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
Join Date: Sep 2008
Model: 9000
PIN: N/A
Carrier: Celcom
Posts: 58
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

file free in status says 22389246 bytes...

i'll see how it goes... but it doesn't look like the problem is going away.
Offline  
Old 09-21-2008, 10:46 PM   #11 (permalink)
Crimson Tide Moderator
 
JSanders's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: North of the moss line
Model: 9xx0
OS: 7.0sumtin
PIN: t low
Carrier: Verizon
Posts: 41,907
Post Thanks: 60
Thanked 244 Times in 182 Posts
Default

22MB file free is good.

What apps are running in the background (ALT + escape)?
Offline  
Old 09-21-2008, 10:51 PM   #12 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
Join Date: Sep 2008
Model: 9000
PIN: N/A
Carrier: Celcom
Posts: 58
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

just BB messenger, home, browser...

and the icon is still flashing! ugh
Offline  
Old 09-21-2008, 10:57 PM   #13 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
Join Date: Sep 2008
Model: 9000
PIN: N/A
Carrier: Celcom
Posts: 58
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

actually, how do i reboot the whole system (like, just wipe everything out and restart the whole thing)?
Offline  
Old 09-25-2008, 04:42 AM   #14 (permalink)
New Member
 
Join Date: Jul 2008
Location: Sydney
Model: 9000
OS: 4.6.0.162
PIN: Ask
Carrier: Optus
Posts: 13
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

i have just gotten through the exact same issue

i was running .147 OS with apps - facebook, windows live messenger, yahoo messenger, google maps and nav4all

i found out that the scanning problem was a result of the nav4all application not being up to scratch with the 4.6 OS.

i first deleted all five apps and did a hard reset to find the problem had stopped, then just used a process of elimination to narrow it down to the app that was causing the glitch

it wont necessarily be the nav4all app that is causing your problem but i am assuming it will be one you have recently installed that isnt completely compatible that will be giving you the dramas so you just have to narrow it down to which one it is

hope this helps

Last edited by Altadr : 09-25-2008 at 04:43 AM.
Offline  
Old 09-25-2008, 06:49 AM   #15 (permalink)
Talking BlackBerry Encyclopedia
 
dbltap's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Pflugerville, Tx
Model: 9800
OS: 6.0.0.570
PIN: N/A
Carrier: AT&T
Posts: 382
Post Thanks: 2
Thanked 3 Times in 3 Posts
Default

I had this problem after upgraded to .150. Was driving me crazy. I can't find the thread at the moment. But I did see an answer here. I went into Options/Memory and tuned Media Card Support OFF & Mass Storage Support OFF. I rebooted. Then turned both back on. BAM!!! The constant scanning went away.

We don't seem to have a 9000 FAQ at the moment on the wiki. But several of these tips would really be good to have there.

Last edited by dbltap : 09-25-2008 at 06:52 AM.
Offline  
Closed Thread


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On





Copyright 2004-2014 BlackBerryForums.com.
The names RIM and BlackBerry are registered Trademarks of BlackBerry Inc.