BlackBerry Forums Support Community               

Closed Thread
 
LinkBack Thread Tools
Old 05-19-2009, 09:30 AM   #1 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
MasterMerlin's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: WV
Model: 9000
OS: 4.6.0.266
PIN: 24A826A3
Carrier: AT&T
Posts: 57
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Questions about WIFI

Please Login to Remove!

I'm having a problem wrapping my brain around wifi and how it works. We have wireless here at work, which I set my Bold up and it was working perfectly. Starting last week it would not connect to the wireless network. I assumed it was just a "glitch" in the system and just turned the wifi off.

Today I read another threat about resending the service books to correct a wifi issue so I tried that. I still don't have wifi connection. When I look at the connection it appears connected as the wifi emblem is colored in, however there is a horizontal white line in the box as opposed to the check mark.

Here is where my confusion comes in. It was my understanding that if it was connected with the white horizontal line then everything was working except the connection to BlackBerry. If this is correct, then why will Beejive not work? I have my Beejive set as wifi preferred.

Would someone explain the wifi connections to me? I assume this is a simple concept and it really bugs me that I can't grasp it.

Thanks,
Offline  
Old 05-19-2009, 09:39 AM   #2 (permalink)
BlackBerry Mensa
 
MidnightDraven's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Chester,UK
Model: 9000
PIN: N/A
Carrier: Tesco Mobile
Posts: 9,481
Post Thanks: 2
Thanked 110 Times in 110 Posts
Default

you are correct.
the only reason i can think beejive wont work is that it is set to use BIS-B, which would be true when fully connected (check mark) would go through wi-fi connected BIS.
Check the beejive settings.
__________________
~Midnight Draven

"That's it then. Cancel the kitchen scraps for lepers and orphans, no more merciful beheadings... and call off Christmas."
Offline  
Old 05-19-2009, 09:55 AM   #3 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
MasterMerlin's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: WV
Model: 9000
OS: 4.6.0.266
PIN: 24A826A3
Carrier: AT&T
Posts: 57
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Well Midnight this is the second time you've came to my wifi rescue. In my beejive settings I have the Mobile Network Transport set to BIS with an option for TCP (I have no idea what this is). The wifi option is set for wifi preferred.

I've changed to TCP to see if this makes any differences.

Thanks again.
Offline  
Old 05-19-2009, 10:02 AM   #4 (permalink)
BlackBerry Mensa
 
MidnightDraven's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Chester,UK
Model: 9000
PIN: N/A
Carrier: Tesco Mobile
Posts: 9,481
Post Thanks: 2
Thanked 110 Times in 110 Posts
Default

BIS through wi-fi would mean the wi-fi status would need a check mark next to it.
TCP means it goes through the TCP/IP settings (i.e. wi-fi APN settings) and should work now
__________________
~Midnight Draven

"That's it then. Cancel the kitchen scraps for lepers and orphans, no more merciful beheadings... and call off Christmas."
Offline  
Old 05-19-2009, 10:11 AM   #5 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
MasterMerlin's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: WV
Model: 9000
OS: 4.6.0.266
PIN: 24A826A3
Carrier: AT&T
Posts: 57
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Nope. After making the change I tried sending a message through beejive and it was "grayed" out until I removed the check from wifi. I'm starting to think there is a problem possibly with our wireless network.

Thanks for your help again Midnight!!!
Offline  
Old 05-19-2009, 10:15 AM   #6 (permalink)
BlackBerry Mensa
 
MidnightDraven's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Chester,UK
Model: 9000
PIN: N/A
Carrier: Tesco Mobile
Posts: 9,481
Post Thanks: 2
Thanked 110 Times in 110 Posts
Default

hmm, can you go to options-advanced-tcp/ip and make sure there are some settings there?
__________________
~Midnight Draven

"That's it then. Cancel the kitchen scraps for lepers and orphans, no more merciful beheadings... and call off Christmas."
Offline  
Old 05-19-2009, 10:32 AM   #7 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
MasterMerlin's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: WV
Model: 9000
OS: 4.6.0.266
PIN: 24A826A3
Carrier: AT&T
Posts: 57
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Midnightdraven View Post
hmm, can you go to options-advanced-tcp/ip and make sure there are some settings there?
APN: wap.cingular (this is checked)
APN Authentication Enabled (checked)
Username for APN: [email address]

Then it has a password for APN. I have no idea what this is as it is all asterisks.

Last edited by MasterMerlin : 05-19-2009 at 10:33 AM.
Offline  
Old 05-19-2009, 10:09 AM   #8 (permalink)
BlackBerry Mensa
 
MidnightDraven's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Chester,UK
Model: 9000
PIN: N/A
Carrier: Tesco Mobile
Posts: 9,481
Post Thanks: 2
Thanked 110 Times in 110 Posts
Default

This states it needs to be in caps...but unsure.
help for Gadget trak for blackberry

It would seem it should work but is having a problem.

This is the beejive support pages reagrding TCP settings
http://www.beejive.com/support/black...ndex.htm?s=apn

and the troubleshooting page
http://www.beejive.com/support/black...roubleshooting

see if these help at all.
__________________
~Midnight Draven

"That's it then. Cancel the kitchen scraps for lepers and orphans, no more merciful beheadings... and call off Christmas."

Last edited by MidnightDraven : 05-19-2009 at 10:12 AM.
Offline  
Old 05-19-2009, 10:36 AM   #9 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
MasterMerlin's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: WV
Model: 9000
OS: 4.6.0.266
PIN: 24A826A3
Carrier: AT&T
Posts: 57
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I will try tonight at home (generally don't use beejive when I'm home) and see if it connects through my wifi there. I looked through the settings you sent me the links for and everything appears ok. The strange thing was it was working until about a week ago.

Thanks again for your assistance. Maybe one day I'll be able to return the favor, although I doubt I'll be at your level.
Offline  
Old 05-19-2009, 10:58 AM   #10 (permalink)
BlackBerry Mensa
 
MidnightDraven's Avatar
 
Join Date: Jan 2009
Location: Chester,UK
Model: 9000
PIN: N/A
Carrier: Tesco Mobile
Posts: 9,481
Post Thanks: 2
Thanked 110 Times in 110 Posts
Default

no probs.
you said it was wi-fi through work?
it may be possible that they changed something so it would connect to the internet but not allow the BIS connection.
__________________
~Midnight Draven

"That's it then. Cancel the kitchen scraps for lepers and orphans, no more merciful beheadings... and call off Christmas."
Offline  
Old 05-19-2009, 11:15 AM   #11 (permalink)
BlackBerry Extraordinaire
 
kirrinjones's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Jamaica
Model: 9000
OS: 5.0.0.610
PIN: 208E7C41
Carrier: LIME, Jamaica
Posts: 1,533
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

MasterMerlin, you might want to check if you have a conflict with another computer on the network. For some reason when my device is manually configured with an IP address it does not show up in the DHCP server (that's for another time) so it gets issued to another device and then I cannot connect unless I change the IP address or the computer is off.

I'm guessing the same will apply for DHCP issued IPs as for whatever the reason, my colleagues iPhone does not show up in the DHCP server lease even though it got the IP address that way.

So check for conflicts.
Offline  
Closed Thread


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On





Copyright 2004-2014 BlackBerryForums.com.
The names RIM and BlackBerry are registered Trademarks of BlackBerry Inc.