BlackBerry Forums Support Community               

Closed Thread
 
LinkBack Thread Tools
Old 08-13-2010, 06:10 AM   #1 (permalink)
Knows Where the Search Button Is
 
Join Date: Dec 2006
Model: 9000
OS: 4.6.0.247
Carrier: AT&T
Posts: 15
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Torch touch screen goes haywire?

Please Login to Remove!

Since I first got my Torch yesterday morning I've had sporadic touch screen issues. What happens is that it will randomly stop working as expected, so you touch the Q on the virtual keyboard but it will instead type an R, then you type w and you get a w and a g. Thought it was a one time thing since a battery pull resolved but then last night it started acting up again and now is stuck in this mode. Anyone else notice this?

Other issues I've run into, Browser crashes trying to enter in URL (java error). Clicking on the top area on the home screen and then clicking on Options doesn't do anything. Calls sounds like I'm in a tin can. Last but not least, when I ended a call yesterday there was just a wallpaper on the homescreen, no apps no matter what I did. Finally pivoted the device horizontally and then back to vertical and they magically reappeared.

Needless to say sounds like I got a bad device, but just wondering if I'm alone on these.
Offline  
Old 08-13-2010, 06:53 AM   #2 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
gtivr6r's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Carpentersville, Illinois
Model: 9800
OS: 6.0.0.246
Carrier: AT&T
Posts: 131
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Id almost suspect the OS as much as the device.

Confirm your running the latest OS, if so, exchange!
Offline  
Old 08-13-2010, 09:13 AM   #3 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
VRaptor's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: Hensley, Arkansas
Model: Bold
PIN: N/A
Carrier: AT&T
Posts: 107
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I just got mine yesterday afternoon and I haven't had any of those problems yet. I'd take it back to the store and get a replacement.
Offline  
Old 08-13-2010, 12:44 PM   #4 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
Join Date: Mar 2007
Location: NJ
Model: 9800
OS: 6.0.0.225
PIN: 22C60153
Carrier: AT&T
Posts: 144
Post Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default

Try adjusting the sensitivity of the touchscreen. Make sure its not super sensitive.
Offline  
Old 08-13-2010, 02:32 PM   #5 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
Join Date: Feb 2006
Location: Hollywood
Model: 9700
Carrier: AT&T
Posts: 68
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by JEEPers View Post
Try adjusting the sensitivity of the touchscreen. Make sure its not super sensitive.
I am on my second Torch. My first one had a touch screen defect that caused it to jumble numbers.
Offline  
Old 08-26-2010, 11:28 AM   #6 (permalink)
New Member
 
Join Date: Aug 2010
Model: 9800
PIN: N/A
Carrier: AT&T
Posts: 1
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default mine is acting up too...after a week!!

Ok i am happy that my device is not the only one....not happy that its acting up.
When i press one letter sometimes 2 every key on the top row gives an r, every key on the second row gives an f and every key on the last row gives a C. help
Offline  
Old 08-27-2010, 07:53 AM   #7 (permalink)
New Member
 
Join Date: Mar 2006
Model: 9800
Carrier: AT&T
Posts: 2
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I am having the exact same touchscreen issues with my BB Torch - now less than weeks old. I can press any touchscreen key and either it won't register, or it registers as a different key that's located two keys away to the right or left. Orientation does not seem to matter and it can be cleared up temporarily by a battery pull - but the same issue always returns in an hour or two. I bought the extended warranty/in-store replacement agreement thru Best Buy and will go do a phone swap with them today.
Offline  
Old 08-27-2010, 07:53 AM   #8 (permalink)
New Member
 
Join Date: Mar 2006
Model: 9800
Carrier: AT&T
Posts: 2
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

...less than two weeks old. Sorry.
Offline  
Old 10-15-2010, 05:07 PM   #9 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
Join Date: Jul 2006
Location: London
Model: 9800
OS: 6.0.0.246
Carrier: Vodafone UK
Posts: 61
Post Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

Quote:
Originally Posted by doabbs View Post
Since I first got my Torch yesterday morning I've had sporadic touch screen issues. What happens is that it will randomly stop working as expected, so you touch the Q on the virtual keyboard but it will instead type an R, then you type w and you get a w and a g. Thought it was a one time thing since a battery pull resolved but then last night it started acting up again and now is stuck in this mode. Anyone else notice this?
.......
Similar problem here - Touchpad - anyone else having major issues?

I've been looking, but have not found a solution

Did you find a solution?
Offline  
Old 10-15-2010, 05:21 PM   #10 (permalink)
Appleinator
 
Dubdub's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: New Hampshire
Model: App5
OS: AJBR549
PIN: Ask
Carrier: ATT & Verizon
Posts: 20,030
Post Thanks: 54
Thanked 782 Times in 742 Posts
Default

Mine has been acting up for a couple days now. A battery pull fixes it.

Running the latest OS - .246.
__________________
-->>BB FAQ

-->>Stinsonddog's Tip Site!

-->>Twitter


If someone helps, tell them by clicking the Thanks button.!!
Offline  
Old 10-16-2010, 02:57 AM   #11 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
Join Date: Jul 2006
Location: London
Model: 9800
OS: 6.0.0.246
Carrier: Vodafone UK
Posts: 61
Post Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

A battery pull fixes it, however, in anywhere from a few minutes to a few hours the problem is back.

When I press the P key on the touchscreen the "Q" on the other side gets highlighted at the same time and both the P and Q get typed. No matter what key gets pressed on the first row, the "Q" also gets entered.
On the second row, same problem - but this time the "A" is added instead of "Q"
Offline  
Old 10-18-2010, 12:42 PM   #12 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
Join Date: Nov 2007
Location: Vancouver, BC, Canada
Model: 9800
OS: 6.0.0.526
Carrier: Bell Mobility
Posts: 75
Post Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Exclamation

Same problem here, I posted about it in my own thread and then found this thread.

What gives? I did not notice this problem for the first few days but I am definitely noticing it now. I has happened twice now in the last 12 hours or so. Battery pull fixes it.

Not very happy now. Software glitch would be okay, hardware is what I am worried about. Running the latest OS 9800, 6.0.0.695/6.0.0.246 (Multilanguage) on Bell Mobility network. Phone is two weeks old only and I barely used the touchscreen to date.

Edit: I just tried the settings from this thread and will wait and see whether this problem comes up again. I am not sure what the heck is going on but it is annoying as hell and makes me very worried about hardware being defective as much as I try to believe that this is a software defect.

Last edited by dejanh : 10-18-2010 at 12:46 PM.
Offline  
Old 10-18-2010, 11:36 PM   #13 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
Join Date: Nov 2007
Location: Vancouver, BC, Canada
Model: 9800
OS: 6.0.0.526
Carrier: Bell Mobility
Posts: 75
Post Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Exclamation

Quote:
Originally Posted by dejanh View Post
Same problem here, I posted about it in my own thread and then found this thread.

What gives? I did not notice this problem for the first few days but I am definitely noticing it now. I has happened twice now in the last 12 hours or so. Battery pull fixes it.

Not very happy now. Software glitch would be okay, hardware is what I am worried about. Running the latest OS 9800, 6.0.0.695/6.0.0.246 (Multilanguage) on Bell Mobility network. Phone is two weeks old only and I barely used the touchscreen to date.

Edit: I just tried the settings from this thread and will wait and see whether this problem comes up again. I am not sure what the heck is going on but it is annoying as hell and makes me very worried about hardware being defective as much as I try to believe that this is a software defect.
Suggested fix did not work. The problem is back again. That is 4 times now in the last 24 hours, and 4 times over about 12-16 hours of effective use. The phone is basically unusable as it stands. What the heck is going on?
Offline  
Old 10-20-2010, 11:56 PM   #14 (permalink)
Knows Where the Search Button Is
 
Join Date: Jan 2009
Location: Edmonton
Model: 9800
OS: 6.0.0.246
PIN: N/A
Carrier: ROGERS
Posts: 42
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by mrandery View Post
A battery pull fixes it, however, in anywhere from a few minutes to a few hours the problem is back.

When I press the P key on the touchscreen the "Q" on the other side gets highlighted at the same time and both the P and Q get typed. No matter what key gets pressed on the first row, the "Q" also gets entered.
On the second row, same problem - but this time the "A" is added instead of "Q"
I'm having the same issues with mine. I called Rogers today and had them send me a replacement.
Offline  
Old 10-21-2010, 01:02 AM   #15 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
Join Date: Nov 2007
Location: Vancouver, BC, Canada
Model: 9800
OS: 6.0.0.526
Carrier: Bell Mobility
Posts: 75
Post Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default

So far I had to replace my Torch 4 times, on my 5th phone now in 15 days of owning one. First 4 were deemed DOA. Two had the exact same screen issue we are talking about here (I mentioned mine before in this thread), one completly died within 3 hours of activating it, and one had a defective trackpad. All but the phone that died were Mexico 5 and those with the screen problem had a fair amount of screen wiggle, both left-right and top-bottom.
Posted via BlackBerryForums.com Mobile
Offline  
Old 01-07-2011, 08:39 AM   #16 (permalink)
New Member
 
Join Date: Jan 2011
Model: 9800
PIN: N/A
Carrier: Rogers
Posts: 1
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Re: Torch touch screen goes haywire?

So I have the same issue with the phone only 12 hours old - and I've pulled the battery which has fixed it. My question is - should I return the phone altogether anyway? Is this something I'm going to have to put up with? Suggestions?
Offline  
Old 01-07-2011, 10:59 AM   #17 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
Join Date: Nov 2007
Location: Vancouver, BC, Canada
Model: 9800
OS: 6.0.0.526
Carrier: Bell Mobility
Posts: 75
Post Thanks: 0
Thanked 2 Times in 2 Posts
Default Re: Torch touch screen goes haywire?

Return it. I went through 3 phones with this same problem and the 4th does not have it. It's a faulty phone. It will only get worse with time. Try to get a phone made in Mexico 4, Finland, or Canada.
Offline  
Old 01-10-2011, 07:52 AM   #18 (permalink)
New Member
 
Join Date: Feb 2007
Model: 8800
Carrier: Cingular
Posts: 8
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Re: Torch touch screen goes haywire?

I guess I'll call AT&T again. On the phone with support for 90 minutes. They made me wipe the phone and start over..I just want a phone that works.....
Offline  
Old 01-12-2011, 01:11 PM   #19 (permalink)
New Member
 
Join Date: Feb 2007
Model: 8800
Carrier: Cingular
Posts: 8
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Re: Torch touch screen goes haywire?

Just received a new device which is not experiencing the problem so far....I would recommend a swap out if you can.
Offline  
Old 02-21-2011, 09:51 AM   #20 (permalink)
New Member
 
Join Date: Feb 2011
Model: 9800
PIN: N/A
Carrier: Rogers
Posts: 3
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Re: Torch touch screen goes haywire?

I got mine at the end of decembre 2010. This exact problem started mid february so about 6 weeks later (it used to work just fine until then). If, let's say I receive an emai and I want to touch on the new email icon, another icon get highlighted like the Youtube icon or something and the email app does not start. I need to use the trackpad to get to the email and once I am there, if I try to scroll by touching the screen, it zooms instead. Very annoying... Yesterday, I pulled the battery 3 times to fix it. It does fix it, but the problem reappears minutes later. I am calling today to have a replacement sent, but reading this thread, I do not have much hope. If the problem appears on the new phone, I will consider getting a Curve instead and a refund.
Offline  
Closed Thread


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On





Copyright 2004-2014 BlackBerryForums.com.
The names RIM and BlackBerry are registered Trademarks of BlackBerry Inc.