BlackBerry Forums Support Community               

Closed Thread
 
LinkBack Thread Tools
Old 02-23-2007, 08:33 PM   #1 (permalink)
New Member
 
Join Date: Feb 2007
Model: 8820
Carrier: AT&T
Posts: 8
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default IMAP Questions

Please Login to Remove!

I am a Treo 650/Chatteremail convertee with a brand spankin' new Cingular 8800 running BIS. I have set up an email account to download emails from my company's IMAP server. I have also set up an account for my Gmail.

1. Receiving "push" email from the IMAP server is happening, but varies anywhere from 1 minute to 30 minutes. My boss, who has a BB8100 on TMobile using BIS, is consistently getting emails from the same server much quicker than me. Why would it take up to 30 minutes? Why does the delay vary? And why is my boss's TM BIS much faster? Coverage is very good in all situations.

2. While I am OK (albeit slow) downloading emails from BIS, and reconciling for reading/deleting, when I send an email from my 8800 it does not show up in my Send folder on the IMAP server (but emails are being received fine by recipients). My understanding is that this is suppsoed ot happen under BIS2.

Tks for your help. This is a truly impressive website.

SRM
Offline  
Old 02-23-2007, 11:00 PM   #2 (permalink)
Knows Where the Search Button Is
 
Join Date: Mar 2006
Model: 8700g
Carrier: T-mobile
Posts: 34
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by usnavy1610
when I send an email from my 8800 it does not show up in my Send folder on the IMAP server
I deal with this by setting up an auto-bcc address in BIS-- [email address]. Then, I have my IMAP mail program check that address, and move any emails it finds into it into the sent folder on the IMAP server.
Offline  
Old 02-24-2007, 05:59 AM   #3 (permalink)
New Member
 
Join Date: Feb 2007
Model: 8820
Carrier: AT&T
Posts: 8
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by slapshotw
I deal with this by setting up an auto-bcc address in BIS-- [email address]. Then, I have my IMAP mail program check that address, and move any emails it finds into it into the sent folder on the IMAP server.
Is that a fictitious address, or a real one. I'm assuming a fictitious, so won't I get kick back emails all day long?
Offline  
Old 02-24-2007, 06:46 AM   #4 (permalink)
BlackBerry Extraordinaire
 
Join Date: Oct 2005
Model: 8220
Carrier: WiFi hotspot
Posts: 1,009
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

>1. Receiving "push" email from the IMAP server is happening, but varies anywhere from 1 minute to 30 minutes.

Should be 1 to 15 minutes. If over 15 minutes, give call to Cingular.

>My boss, who has a BB8100 on TMobile using BIS, is consistently getting emails from the same server much quicker than me. Why would it take up to 30 minutes?

Must be not more than 15 minutes.

>Why does the delay vary? And why is my boss's TM BIS much faster?

BIS servers poll your IMAP server every 15 minutes. If your boss receives emails 1 minute before the poll and you- 1 minute after, he will be getting his emails in 1 minute and you- in 14.

Also, if your inbox has very many emails, trimming it could help. Empty it and see if it gives better results for email delivery.

>when I send an email from my 8800 it does not show up in my Send folder on the IMAP server (but emails are being received fine by recipients). My understanding is that this is suppsoed ot happen under BIS2.


My understanding it only works for Yahoo accounts, not for IMAP accounts in general.
Offline  
Old 02-24-2007, 07:18 AM   #5 (permalink)
BlackBerry Extraordinaire
 
whsbuss's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: SE PA.
Model: 9800
OS: 4.6.0.304
Carrier: AT&T
Posts: 2,791
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

[quote=Berry One>when I send an email from my 8800 it does not show up in my Send folder on the IMAP server (but emails are being received fine by recipients). My understanding is that this is suppsoed ot happen under BIS2.


My understanding it only works for Yahoo accounts, not for IMAP accounts in general.[/QUOTE]

Not true. On my IMAP server any email I send from my BB gets saved in the "Sent" folder on the server. Be sure you select IMAP in the BIS setup.
Offline  
Old 02-25-2007, 11:26 AM   #6 (permalink)
New Member
 
Join Date: Feb 2007
Model: 8820
Carrier: AT&T
Posts: 8
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Thanks for everyone's replies.

- I will talk to Cingular about emails taking in excess of 15 minutes.

- Confirmed that my work email account is set up in BIS for IMAP. Could this be a Cingular problem, or perhaps something on the IMAP server itself, that would be preventing this from happening?

Does anyone else experience this problem with sent emails not being saved in the Sent folder on the IMAP server?

Many thanks SRM
Offline  
Closed Thread


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On





Copyright 2004-2014 BlackBerryForums.com.
The names RIM and BlackBerry are registered Trademarks of BlackBerry Inc.