BlackBerry Forums Support Community               

Closed Thread
 
LinkBack Thread Tools
Old 02-17-2008, 10:41 AM   #1 (permalink)
New Member
 
Join Date: Jan 2008
Model: na
PIN: N/A
Carrier: sprint
Posts: 13
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default GMail / Apps email problem

Please Login to Remove!

Newbie here....

So I got a T-mobile curve last week to play with it while I was going to get a sprint 8830 this week. Things were great! Emails came faster than my desktop, and I had all 4 email addresses working right. 2 of them were GMails, and the other 2 were "work" GMail App email address. I was happy.

Now that I finally got the 8830 on my sprint plan, I'm having troubles now. Emails don't come in instantaneously... as a matter of fact, it takes longer than 15 minutes. We're talking... hours.

Ideas? I'm planning on calling the blackberry/treo support team @ sprint for help, but is there anythign else I can/should do to get it to work? It's the weekend and work is coming around tomorrow!
Offline  
Old 02-17-2008, 10:51 AM   #2 (permalink)
Talking BlackBerry Encyclopedia
 
Sci-Tek's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Model: 8000
OS: 4.6.0.303
Carrier: TDC
Posts: 359
Post Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

hmm, try readding the account.
This happends from time to time, readding have resolved it for some in the past.

Hope it does for you!

OFC I guess you've tried battery pull and resend servicebooks.. ?
__________________
Cheers,

Sci-Tek

Only dead fish follow the stream
Offline  
Old 02-17-2008, 10:55 AM   #3 (permalink)
Retired BBF Moderator
 
Sith_Apprentice's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Model: 9000
OS: 4.6.0.xxx
Carrier: AT&T
Posts: 10,149
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

there is no guarantee that gmail is going to be instant. many on here have had the 15 minute delivery time. if deleting and readding the account doesnt work, along with resending the service books doesnt work, there is really not much blackberry support can do for you.
Offline  
Old 02-17-2008, 11:00 AM   #4 (permalink)
Talking BlackBerry Encyclopedia
 
Sci-Tek's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Model: 8000
OS: 4.6.0.303
Carrier: TDC
Posts: 359
Post Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

ahh I didn't know that it was that much of an issue sith, thanks
I've been running gmail the whole time and no issues..
Could it have anything to do with IMAP enabeling on gmail account settings? It shoudn't have, since BIS use POP to gmail servers, but.. who knows..
Atleast I have it at Disabled.
__________________
Cheers,

Sci-Tek

Only dead fish follow the stream
Offline  
Old 02-17-2008, 12:05 PM   #5 (permalink)
New Member
 
Join Date: Jan 2008
Model: na
PIN: N/A
Carrier: sprint
Posts: 13
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I'm not necessarily looking for instantaneous "spot on" email. I'm having trouble receiving emails, and we're talking about just receiving... period.

1) I got an email last night @ midnight for a flight confirmation. That email hit my server @ Google Apps at midnight. According to my blackberry, it came in @ 3am... 3 hours late.

2) Same account, I have gotten some more emails this weekend. Roughly 4 more. None of them even showed up on my blackberry this morning. None.

3) Don't even talk about the rest of my gmail accounts. I get 20% of the emails...

So... are my expectations too high?
Offline  
Old 02-17-2008, 01:38 PM   #6 (permalink)
Talking BlackBerry Encyclopedia
 
Sci-Tek's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Model: 8000
OS: 4.6.0.303
Carrier: TDC
Posts: 359
Post Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

compared to me, no your expectations are not high.. but acording to sith who have way more experience than me this is a issue with several users.

Did you try the troubleshooting tips we gave you?
__________________
Cheers,

Sci-Tek

Only dead fish follow the stream
Offline  
Old 02-17-2008, 01:51 PM   #7 (permalink)
New Member
 
Join Date: Jan 2008
Model: na
PIN: N/A
Carrier: sprint
Posts: 13
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Yup... thanks for the tips guys.

After hours upon hours with (and trying to get to) Sprint BIS support, they "finally" fixed it. I have yet to test everything, but at least my work email (main one) is fixed.

The key seemed to be that when the service was setup, there was a hiccup somewhere. Deleting the BIS account and recreating it multiple times didn't help. Email was still spotty. Finally, the last tech thought to try to re-provision the data services on the phone and that worked.

Don't know how often that gets corrupted, but if there's issues that resetting the BIS account doesn't solve, plan B is to reprovision, then recreate your BIS account, and then finally a 30 second battery pull. In that order...

The experience now "feels" like the TMobile one. For a second there, I was worried I might actually have to go back to TMobile. Work is infinitely more important than convenience and price...
Offline  
Old 02-17-2008, 01:55 PM   #8 (permalink)
New Member
 
Join Date: Feb 2008
Model: 8830
PIN: N/A
Carrier: Verizon
Posts: 10
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by chomer View Post
Yup... thanks for the tips guys.

After hours upon hours with (and trying to get to) Sprint BIS support, they "finally" fixed it. I have yet to test everything, but at least my work email (main one) is fixed.

The key seemed to be that when the service was setup, there was a hiccup somewhere. Deleting the BIS account and recreating it multiple times didn't help. Email was still spotty. Finally, the last tech thought to try to re-provision the data services on the phone and that worked.

Don't know how often that gets corrupted, but if there's issues that resetting the BIS account doesn't solve, plan B is to reprovision, then recreate your BIS account, and then finally a 30 second battery pull. In that order...

The experience now "feels" like the TMobile one. For a second there, I was worried I might actually have to go back to TMobile. Work is infinitely more important than convenience and price...

So what exactly did they do on your phone? I use all email through the Gmail APP and it has been very slow recently.
Offline  
Old 02-17-2008, 01:59 PM   #9 (permalink)
New Member
 
Join Date: Jan 2008
Model: na
PIN: N/A
Carrier: sprint
Posts: 13
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I believe it's:

Options -> Mobile Network -> Menu Key -> Start Provisioning

It was done, then she completely recreated my BIS account from scratch again, and then things worked better. Apparently, my 1GB personal GMail account took a while to get "synched" (I can't remember the term) but now it seems... ok?
Offline  
Old 02-17-2008, 02:01 PM   #10 (permalink)
Talking BlackBerry Encyclopedia
 
Sci-Tek's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Model: 8000
OS: 4.6.0.303
Carrier: TDC
Posts: 359
Post Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by eld101 View Post
So what exactly did they do on your phone? I use all email through the Gmail APP and it has been very slow recently.
This is not the gmail application this is gmail account beeing pushed trough BIS to the BB.


chomer: good to hear it got sorted out for you.
I'll write the solution down in case others report the same issues
Thanks for sharing it with us!
__________________
Cheers,

Sci-Tek

Only dead fish follow the stream
Offline  
Old 02-17-2008, 02:23 PM   #11 (permalink)
New Member
 
Join Date: Jan 2008
Model: na
PIN: N/A
Carrier: sprint
Posts: 13
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

no problem. I've been a treo user since the 300 and never got a chance to chip into the Treo community.

I'll try my best here... =D
Offline  
Old 02-17-2008, 02:29 PM   #12 (permalink)
Talking BlackBerry Encyclopedia
 
Sci-Tek's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Model: 8000
OS: 4.6.0.303
Carrier: TDC
Posts: 359
Post Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

hehe, you'll like it here.. I'm pretty new here myself, but not first BB forum i've been on.. it looks very promising here
__________________
Cheers,

Sci-Tek

Only dead fish follow the stream
Offline  
Old 02-17-2008, 05:09 PM   #13 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
Join Date: May 2007
Location: Montreal
Model: 9780
PIN: 271A36CC
Carrier: Rogers
Posts: 120
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I did try to add from BIS site of bell gmail, using imap settings..

but, im not able to see the folders and to see the content.. is it normal?

I just receive new mail that come in..

any idea?
Offline  
Old 02-17-2008, 05:17 PM   #14 (permalink)
BlackBerry Master
 
djm2's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Model: 9780
PIN: N/A
Carrier: T-Mobile
Posts: 4,637
Post Thanks: 29
Thanked 12 Times in 12 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by froussy View Post
I did try to add from BIS site of bell gmail, using imap settings..

but, im not able to see the folders and to see the content.. is it normal?

I just receive new mail that come in..

any idea?
I believe that is pretty normal; it is not a true IMAP implementation in that sense.
Offline  
Old 02-18-2008, 03:25 AM   #15 (permalink)
Talking BlackBerry Encyclopedia
 
Sci-Tek's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Model: 8000
OS: 4.6.0.303
Carrier: TDC
Posts: 359
Post Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

when adding the account you start recieving the emails from the time you add it (+20min maybe). You won't recieve the previos mails like you do on POP3.
For myself that is great, since i've got 500mb of mails laying at my gmail account.. he he.
__________________
Cheers,

Sci-Tek

Only dead fish follow the stream
Offline  
Old 02-18-2008, 05:21 AM   #16 (permalink)
CrackBerry Addict
 
mas90guru's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Connecticut
Model: 9800
Carrier: AT&T
Posts: 655
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I'm using GMAIL for APPS and initially it was running a 15 minute to couple hour delay.

I think one reason it was delayed was my email records had not been transferred fully to point to Gmail. When I deleted the BIS email and re-entered it and then re-sent service books a day or two later that seemed to clear things up.

I have not had many delay issues on the Gmail to Blackberry email delivery. It's been instant ever since I re-sent the service books. If there are delays they are typically not long. Even when I was on BES I'd experience the same types of delays.
__________________
http://www.s-consult.com
Schulz Consulting
Sage MAS 90 and MAS 200 Support and Consulting
Offline  
Old 02-18-2008, 01:54 PM   #17 (permalink)
New Member
 
Join Date: Jan 2008
Model: na
PIN: N/A
Carrier: sprint
Posts: 13
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Would you recommend I resend the service books? I'm down again, and it's getting frustrating.

Again, the symptoms are emails that come into my outlook don't show up on my BB.

The part I don't understand is that I had it set up under TMobile also... and that worked like a champ. No problems whatsoever with 4 accounts (2 gmail/ 2 apps). Came up in less than 4 hours and was rock solid.

Is there a problem with the Sprint implementation of BIS? What else can I do to get this going?
Offline  
Closed Thread


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On





Copyright 2004-2014 BlackBerryForums.com.
The names RIM and BlackBerry are registered Trademarks of BlackBerry Inc.