BlackBerry Forums Support Community               

Closed Thread
 
LinkBack Thread Tools
Old 05-20-2008, 06:10 AM   #1 (permalink)
Talking BlackBerry Encyclopedia
 
squeff's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Model: 8830
PIN: Cushion
Carrier: Sprint
Posts: 306
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Sprint 8830, EV1X dies

Please Login to Remove!

I have an 8830 (Sprint) with a curious quirk: EV1X (actually, all data) tends to die when using the BB browser. Maybe 50% of the time, while using the browser (often during downloads, but sometimes not), I'll get the "you're not in a service area" message. Sure enough, the EV1X is gone. If I check my wireless settings, it says "On" instead of "Sprint PCS." I can turn off wireless and then back on to restore.

Sprint just says "do a battery pull" but has nothing further that could possibly be causing this.

Any ideas? I believe I have the latest OS from Sprint's web site. Any way to force my BB to be more tolerant about keeping the signal?

One last note: I do have my BB set to turn off data while roaming. But I'm in areas where I have a strong signal where this happens, so I don't think that's it.
Offline  
Old 05-20-2008, 06:27 AM   #2 (permalink)
New Member
 
mike22's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: PHILADELPHIA
Model: 9900
OS: 7.1
PIN: FRIENDS
Carrier: Tmo
Posts: 3
Post Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Hi i have 8130,8830 and the 8330,i call the blackberry help #18776549111 for sprint,now my phone does not drop anymore.
hope this helps you
__________________


mike
Offline  
Old 05-20-2008, 03:55 PM   #3 (permalink)
New Member
 
Join Date: Oct 2007
Model: BOLD
OS: 4.6.0.190
Carrier: AT&T
Posts: 13
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I have the 8830 from sprint as well and have the exact same problem. I even exchanged the phone and it does the same thing. There's pretty much nothing we can do about this but wait for sprint/rim to fix it. There's a lot of threads about this and a lot of people have the same problem.
Offline  
Old 05-20-2008, 04:04 PM   #4 (permalink)
Talking BlackBerry Encyclopedia
 
squeff's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Model: 8830
PIN: Cushion
Carrier: Sprint
Posts: 306
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by mike22 View Post
Hi i have 8130,8830 and the 8330,i call the blackberry help #18776549111 for sprint,now my phone does not drop anymore.
hope this helps you
What did they do?

I just got off the phone with them and they wiped my device. Now, I'm having a devil of a time getting my apps back to the way they were before.

We'll see if this fixed the problem or not.
Offline  
Old 05-21-2008, 02:04 PM   #5 (permalink)
New Member
 
Join Date: Apr 2008
Model: 8830
PIN: N/A
Carrier: Sprint
Posts: 3
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I am also having the same problem, at least once a day sometimes several. Today I noticed the following software version has appeared on the blackberry download page: 4.2.2.365. The previous version is 4.2.2.322.

I am installing it now and will be curious to see if it addresses this issue.
Offline  
Old 05-21-2008, 02:31 PM   #6 (permalink)
New Member
 
Join Date: Oct 2007
Model: BOLD
OS: 4.6.0.190
Carrier: AT&T
Posts: 13
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I'm downloading the new sprint os right now, i'll report if it fixes the data connection drop issue or not...
Offline  
Old 05-21-2008, 07:55 PM   #7 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
Join Date: Jul 2005
Location: Vero Beach, FL.
Model: 9630
Carrier: Sprint
Posts: 68
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Check Sprint PCS Software: Sprint PCS Connection Manager Software from Sprint and get the new OS for the 8830 will fix EVDO drop to 1x.

Also 8130 pearl update due in mid June.
__________________
30B8E46F

DO YOU BLACKBERRY?
Offline  
Old 05-22-2008, 06:32 AM   #8 (permalink)
New Member
 
Join Date: Oct 2007
Model: BOLD
OS: 4.6.0.190
Carrier: AT&T
Posts: 13
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Actually i was getting the signal flux. going from five bars to zero and back to five. I've been playing with this os all day browsing the web and i havent got it to drop the connection yet, even when browsing with zero bars... i think we may have a winner here. I'll keep playing with it and report back...

Last edited by Toan04 : 05-22-2008 at 05:58 PM.
Offline  
Old 05-22-2008, 07:24 AM   #9 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
Join Date: Jan 2005
Location: USA
Model: 9800
OS: 6.0.0.246
Carrier: AT&T
Posts: 50
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by nowise View Post
I am also having the same problem, at least once a day sometimes several. Today I noticed the following software version has appeared on the blackberry download page: 4.2.2.365. The previous version is 4.2.2.322.

I am installing it now and will be curious to see if it addresses this issue.
I'm not seeing .365 on Sprints download page...only .322.
Offline  
Old 05-22-2008, 08:21 AM   #10 (permalink)
New Member
 
Join Date: Apr 2008
Model: 8830
PIN: N/A
Carrier: Sprint
Posts: 3
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I went to:

BlackBerry
Click on Support
Click on Downloads on the left side
Click on BlackBerry® Device Software and BlackBerry® Desktop Software
Click on Access your service provider download site
Click on Sprint L.P.
Select Blackberry 8830 Wireless Handheld (TM) and click Next

My connection hasn't dropped since updating but I haven't used it much either. The person above said it didn't help though so I am not holding my breath :(
Offline  
Old 05-22-2008, 08:25 AM   #11 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
Join Date: Jan 2005
Location: USA
Model: 9800
OS: 6.0.0.246
Carrier: AT&T
Posts: 50
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Smile

Quote:
Originally Posted by nowise View Post
I went to:

BlackBerry
Click on Support
Click on Downloads on the left side
Click on BlackBerry® Device Software and BlackBerry® Desktop Software
Click on Access your service provider download site
Click on Sprint L.P.
Select Blackberry 8830 Wireless Handheld (TM) and click Next

My connection hasn't dropped since updating but I haven't used it much either. The person above said it didn't help though so I am not holding my breath :(

Ahh...I was looking on Sprint's download site. I didn't know you can get carrier updates here instead of waiting for Sprint to update their downloads.

I'll look here from now on...thanks for the information.
Offline  
Old 05-27-2008, 08:26 AM   #12 (permalink)
New Member
 
Join Date: Apr 2008
Model: 8830
PIN: N/A
Carrier: Sprint
Posts: 3
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I haven't lost my EVDO1X connection since I upgraded to 4.2.2.365. So far so good.
Offline  
Old 05-27-2008, 01:43 PM   #13 (permalink)
New Member
 
Join Date: Oct 2007
Model: BOLD
OS: 4.6.0.190
Carrier: AT&T
Posts: 13
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by nowise View Post
I haven't lost my EVDO1X connection since I upgraded to 4.2.2.365. So far so good.

Same here with me. This new OS finally fixed this issue for me.
Offline  
Closed Thread


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On





Copyright © 2004-2014 BlackBerryForums.com.
The names RIM © and BlackBerry © are registered Trademarks of BlackBerry Inc.