BlackBerry Forums Support Community               

Closed Thread
 
LinkBack Thread Tools
Old 08-04-2008, 06:10 AM   #1 (permalink)
Knows Where the Search Button Is
 
Join Date: Mar 2008
Model: 8800
PIN: N/A
Carrier: T-Mobile
Posts: 17
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Device Manager completely failed

Please Login to Remove!

My Blackberry Device Manager has always been very ropey and now it has failed completely.

Always, both with my old 7290 and my current 8800, it used to take 6-8 attempts before DM would open properly and allow me to back up or download new software. But it worked in the end and as I didn't use it that much, I tolerated it. But now either it simply won't let me in at all, and gives me an error message saying it needs to close down, or lets me in, but then says I have no device connected, when I have.

The version of DM I am using is 4.2.1, that came on a disk with my BB 8800, so it should work. I have uninstalled and re-installed it, that makes no difference. I have tried a different USB cable and USB port, that makes no difference.

I have seen some troubleshooting advice on the FAQs for this error message, but I don't seem to have the file it suggests deleting or renaming, so cannot act on it.

Any advice please?

Thanks
John
Offline  
Old 08-04-2008, 12:24 PM   #2 (permalink)
BlackBerryForums.com Super Moderator
 
SteveO86's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Florida
Model: 9650
OS: 6.0.0.280
PIN: I heard it drop!
Carrier: VZW BIS
Posts: 6,534
Post Thanks: 0
Thanked 4 Times in 1 Post
Default

What OS are you using on your Computer?
__________________
8830 -> 8330 -> 9550 -> 9650
Just think about how far BlackBerries have come from then till now... And what else is coming.

Follow me on Twitter
Offline  
Old 08-04-2008, 03:15 PM   #3 (permalink)
Knows Where the Search Button Is
 
Join Date: Mar 2008
Model: 8800
PIN: N/A
Carrier: T-Mobile
Posts: 17
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Device Manager failed

I have Windows XP Home.
Offline  
Old 08-04-2008, 03:23 PM   #4 (permalink)
Knows Where the Search Button Is
 
Join Date: Mar 2008
Model: 9630
OS: 4.7.1.40
PIN: 30B5F65E
Carrier: Verizon
Posts: 25
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by JohnHopper View Post
My Blackberry Device Manager has always been very ropey and now it has failed completely.

Always, both with my old 7290 and my current 8800, it used to take 6-8 attempts before DM would open properly and allow me to back up or download new software. But it worked in the end and as I didn't use it that much, I tolerated it. But now either it simply won't let me in at all, and gives me an error message saying it needs to close down, or lets me in, but then says I have no device connected, when I have.

The version of DM I am using is 4.2.1, that came on a disk with my BB 8800, so it should work. I have uninstalled and re-installed it, that makes no difference. I have tried a different USB cable and USB port, that makes no difference.

I have seen some troubleshooting advice on the FAQs for this error message, but I don't seem to have the file it suggests deleting or renaming, so cannot act on it.

Any advice please?

Thanks
John
What's the error you're getting? You can try to download and install CCleaner (it'll remove ALL unused Registry entries and completely removes all instances of software not being used or no longer installed on the machine).

Then reinstall the DM and it should work. I've had issues with the DM before and using that program fixed it since it removed the registry entries. That's what I believe is hanging you up. You uninstall the DM software but re-installation still sees those old registry keys that are causing the issue so it won't change anything.
Offline  
Old 08-04-2008, 03:35 PM   #5 (permalink)
Knows Where the Search Button Is
 
Join Date: Mar 2008
Model: 8800
PIN: N/A
Carrier: T-Mobile
Posts: 17
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Device Manager failed

Thanks. The error message just says that there is an error and it needs to close down.

Where do I get CCleaner from, please?

John
Offline  
Old 08-04-2008, 03:38 PM   #6 (permalink)
Knows Where the Search Button Is
 
Join Date: Mar 2008
Model: 9630
OS: 4.7.1.40
PIN: 30B5F65E
Carrier: Verizon
Posts: 25
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by JohnHopper View Post
Thanks. The error message just says that there is an error and it needs to close down.

Where do I get CCleaner from, please?

John
Well, since I'm still a newbie here, it won't let me post direct links. Just google "ccleaner'.
Offline  
Old 08-04-2008, 03:57 PM   #7 (permalink)
Knows Where the Search Button Is
 
Join Date: Mar 2008
Model: 8800
PIN: N/A
Carrier: T-Mobile
Posts: 17
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Device Manager failed

I have downloaded, installed and run CCleaner. It certainly looks like a useful piece of software.

However, it has not solved my DM problem and I still get an error message and "No device Connected" when I go into Media Manager.

Any other ideas?

John
Offline  
Old 08-04-2008, 04:18 PM   #8 (permalink)
Knows Where the Search Button Is
 
Join Date: Mar 2008
Model: 9630
OS: 4.7.1.40
PIN: 30B5F65E
Carrier: Verizon
Posts: 25
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

You may have a bad USB port. Are you connecting the device DIRECTLY to the PC? DO NOT use a USB Hub, they ALWAYS cause issues.
Offline  
Old 08-05-2008, 09:13 AM   #9 (permalink)
Knows Where the Search Button Is
 
Join Date: Mar 2008
Model: 8800
PIN: N/A
Carrier: T-Mobile
Posts: 17
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Device manager failed

No, I have never used a USB hub. The port, indeed all 3 ports, work fine with other devices. And I have tried using my old USB cable and that gave the same problem, so I don't think it can be my current cable.

Today I don't get an error message straight away, but when I go into media manager, it says "no device connected" when it is connected. Then when I come out to try again, it freezes and the error message comes up.

This is maddening. There must be some reason why this is happening.

John
Offline  
Old 08-06-2008, 04:25 PM   #10 (permalink)
Knows Where the Search Button Is
 
Join Date: Mar 2008
Model: 8800
PIN: N/A
Carrier: T-Mobile
Posts: 17
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Device Manager failed

Oh dear, is there really no one who can suggest any other possible causes for and solutions to this problem? Am I doomed never to be able to back up my BB data again or download new software or music? I would also never be able to change my BB model as I would not be able to save and transfer the data to a new model.

Failing any solutions from anyone here, can anyone suggest any other source of advice I could go to please?

John
Offline  
Old 08-06-2008, 04:44 PM   #11 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
Join Date: Feb 2008
Location: Northern IL
Model: 8330
OS: 4.5
Carrier: Verizon
Posts: 2,076
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by Grafixx01 View Post
Well, since I'm still a newbie here, it won't let me post direct links. Just google "ccleaner'.
Everyone should be VERY careful with CCleaner. I recently had to help someone here on the forum who used it as suggested by a user, and it deleted the NTLDR files which are necessary to boot the PC. They were using XP Professional, but luckily they were able to restore the PC to a previous state. There are plenty of reviews online about this happening to people. I'm not saying it doesn't work, there are also great reviews of it, but be careful.
Offline  
Old 08-06-2008, 05:35 PM   #12 (permalink)
BlackBerry Master
 
djm2's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Model: 9780
PIN: N/A
Carrier: T-Mobile
Posts: 4,634
Post Thanks: 28
Thanked 12 Times in 12 Posts
Default

Have you tried installing DM 4.2 Sp2, and not installing the media manager. That might help; I know some folks have had issues with that.
Offline  
Closed Thread


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On





Copyright 2004-2014 BlackBerryForums.com.
The names RIM and BlackBerry are registered Trademarks of BlackBerry Inc.