BlackBerry Forums Support Community               

Closed Thread
 
LinkBack Thread Tools
Old 06-06-2007, 03:28 PM   #1 (permalink)
New Member
 
Join Date: Nov 2006
Model: 8830
Carrier: Verizon Wireless
Posts: 9
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Question Slow email delivery on VzW BB8830

Please Login to Remove!

Hello all, I looking to see if any other users are having slow email delivery on their BB's using Verizon. Ever since about Sunday, I'm having lags of anywhere from 10-30mins on email delivery to my handset. I have spoken to other users in my company that have other Verizon BB's (8703's) and they are seeing the same thing. I'm located up in the Northeast (Boston Area) and I am on a BES. If I check my stats on the BES, it doesn't show that I have any pending messages and yet I'll have 3 new messages in my Inbox. If I wait, they will eventually show up on my BB. I have full signal strength and I have had service books resent as well as done a cold restart. It doesn't appear to be anything on my company's side, so I wanted to see if other Verizon users were seeing this. Any input is greatly appreciated!
Offline  
Old 06-06-2007, 03:48 PM   #2 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
Join Date: Jun 2007
Model: curve
Carrier: was Verizon 8830 now tmoble curve
Posts: 79
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I just sent an email to my work address to see how log before it shows up on the blackberry. It took 8 minutes to get pushed out to my blackberry.

I have verizon
I have BB 8830
I have BIS not BES so yours should be alot faster than mine.
Offline  
Old 06-06-2007, 03:59 PM   #3 (permalink)
No longer Registered.
 
Dawg's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Atlanta
Model: 8330
OS: 4.5.0.138
PIN: 31a6c9c9
Carrier: Verizon BIS
Posts: 13,962
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

GG I am on BIS in the south east and I too am having quite a bit of lag time on my email as well mine are up to hours not mins.

I get them in my out look and the times will be hour or so later on my BB. I have resent service books and they show up immediatly after that but then it starts the lag again.
Offline  
Old 06-06-2007, 04:57 PM   #4 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
Join Date: May 2007
Location: San Diego
Model: 9530
Carrier: Verizon
Posts: 51
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

sent a message to myself 27 minutes ago...still not here...might be my poor signal though....
Offline  
Old 06-06-2007, 05:05 PM   #5 (permalink)
Knows Where the Search Button Is
 
jaxberry's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: los angeles
Model: 8330
Carrier: VZW
Posts: 40
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Just sent a test message to myself, and got it on my BB 1 minute later.

I'm on BIS, not BES, but have always experienced great email delivery speeds. My Outlook on my PC hasn't even recorded the same email.

Just wanted to let you know that I am not experiencing the same issues..
Offline  
Old 06-06-2007, 05:23 PM   #6 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
FSUFAN1200's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Fort Pierce/Okeechobee, Florida
Model: 9000
OS: 4.6.0.247
Carrier: AT&T Wireless
Posts: 92
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Not trying to cause a controversy but Ixxx8217;m on AT&T / Cingular, and I sent myself a message to my Blackberry e-mail address and it was received within 20 seconds. Sent it to my pushed Bell South Account and it arrived within 3 mins.

Sounds like it might be a Verizon problem.

Matt
Offline  
Old 06-06-2007, 05:47 PM   #7 (permalink)
iPhone Mod!
 
zerog46's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: In a House
Model: 9650
Carrier: VZW Bold
Posts: 6,753
Post Thanks: 18
Thanked 6 Times in 6 Posts
Default

I have Verizon and sent myself a yahoo mess and got it within 30 seconds.
Offline  
Old 06-06-2007, 05:50 PM   #8 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
Join Date: May 2007
Location: San Diego
Model: 9530
Carrier: Verizon
Posts: 51
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

other mail i'm receiving fine...but not via my vzw.blackberry.net account...
Offline  
Old 06-06-2007, 07:22 PM   #9 (permalink)
Talking BlackBerry Encyclopedia
 
breakerfall's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Model: 9530
OS: 4.7.0.90
PIN: EAPPLE!
Carrier: VZW
Posts: 214
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

just sent a message from my hosted gmail to my @vzw.blackberry.net and my BES account, both arrived simultaneously about 20 seconds after i sent them...
__________________
Kyocera6035 | Kyocera7135 | oGo(!) | SMT5600 | BB7250 | BB7130e | XV6700 | MotoQ | BB8703e | BB8830 | Storm
Offline  
Old 06-06-2007, 07:27 PM   #10 (permalink)
Knows Where the Search Button Is
 
Mad Max's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: The Most Corrupt State In The USA, New Jersey
Model: 8830
Carrier: Verizon
Posts: 34
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Using my @verizon.net about 1 min. Using my vzw.blackberry.net instant.
Offline  
Old 06-06-2007, 07:54 PM   #11 (permalink)
New Member
 
Join Date: Nov 2006
Model: 8830
Carrier: Verizon Wireless
Posts: 9
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Thanks everyone for your input. I got one email within two minutes of sending it, but all the rest of my messages are still out atleast 10 mins up to 30 mins. I've got a trouble ticket open with my corporate telcom group. Hopefully they can get some answers from Verizon B2B Support tomorrow, because like I said to them earlier, if you're paying top dollar for speeds like this, we might as well just drop them and all go back to Cingy/At&t. Verizon made a big play with our company offering equipment at 1/2 the cost of Cingy/At&t, so needless to say, they wanted us to try using Verizon. It's only been 2 weeks so I think we have time to back out if things don't improve.
Offline  
Old 06-06-2007, 07:57 PM   #12 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
Join Date: May 2007
Location: San Diego
Model: 9530
Carrier: Verizon
Posts: 51
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

i just tested again and got it instantly
Offline  
Old 06-06-2007, 08:07 PM   #13 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
Join Date: Jun 2007
Model: curve
Carrier: was Verizon 8830 now tmoble curve
Posts: 79
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

as far as I know if your using BIS the BIS server pulls your new email every 15 minutes.

so if the server pulls your email and then you send one 10 minutes later you will have a 5 minute delivery time.

so to get the real length I would send an email, then as soon as the BIS server pulls it and sends to your black berry send a second email. This way you will have to wait the full interval for it to pull the rest of the new emails.

Last edited by MikesTooLz : 06-06-2007 at 08:09 PM.
Offline  
Old 06-06-2007, 08:14 PM   #14 (permalink)
New Member
 
Join Date: Nov 2006
Model: 8830
Carrier: Verizon Wireless
Posts: 9
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Mikes thanks for the tip, but my problem is with my BES email which should be instantaneous or pretty close to that. It always was when I was on Cingular and also was for the first week I was on Verizon, so I'm hoping that it's just some Verizon issue that will go away. It's insane to pay top dollar for delayed messages.
Offline  
Old 06-06-2007, 09:08 PM   #15 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
Join Date: Dec 2005
Location: NYC
Model: 9530
Carrier: Verizon
Posts: 97
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I had both VZW and Cing BB's for a while (months) and forwarded messages to both blackberry.net address and found that the VZW would stall on every 5th message or so by several minutes. I've seen this with 8700c and g vs 8703e and 8800 vs 8830. For a few day I used 3 BB's VZW Cing and Nextel. The only delays were again in VZW. I paid attention to signal and was taken into consideration. I talked to VZ about this and was treated like a nut case. Maybe I am, carrying 3 BB's for a few days.
Offline  
Old 06-07-2007, 01:57 AM   #16 (permalink)
New Member
 
Join Date: Jun 2007
Model: 8830
PIN: N/A
Carrier: Verizon
Posts: 9
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Slow E-Mail

I just moved up from the 8703 to the 8830 and noticed the same thing about the e-mail delivery speed. I haven't officially clocked anything, but my impression that the e-mail delivery seemed quite a bit delayed over what I had been used to. I am not a BES user, so I don't think that you will find anything at your company. I haven't called in to Verizon about it yet.
Offline  
Old 06-07-2007, 11:14 PM   #17 (permalink)
New Member
 
Join Date: Nov 2006
Model: 8830
Carrier: Verizon Wireless
Posts: 9
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Well just as I suspected and just as Rick just stated, there is nothing wrong with my companies BES, etc. We did extensive testing today and everything points to Verizon. At close of business today I received an email from my corporate telecom group stating "in regards to your slow email delivery on your BB, we have identified this as a carrier issue." My response to them was, did you contact Verizon or are you paying top dollar for crappy service and you're not going to say anything? I haven't heard anything back yet. I'll post again if I find out anything more.
Offline  
Old 06-08-2007, 11:08 AM   #18 (permalink)
Knows Where the Search Button Is
 
Join Date: Oct 2006
Location: NJ
Model: 8703E
Carrier: Verizon
Posts: 21
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Same delay here in NJ anywhere from 5 to 20 minutes between Outlook and the phone receiving the mail. And I think unrelated but just noticed that it's not on the EV today. Wife's 700P is right next to it on EV, 8703 1X.
Offline  
Old 06-08-2007, 11:21 AM   #19 (permalink)
New Member
 
Join Date: Nov 2006
Model: 8830
Carrier: Verizon Wireless
Posts: 9
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Smile Problem Solved!

Well, after working with my corporate BES people and Verizon today, my BB8830 is back to being instantaneous on receiving emails. I can send myself a message via the handheld and it will be delivered in under 10 seconds. Here's where I feel the problem stemmed from...

Prior to getting the BB 8830, I was on an 8700c with service from Cingular/AT&T. When I got the new device, I loaded the latest BB Desktop Manager 4.2 SP2 and ran the switch device wizard. This backed up my old device and copied all my emails and everything over to the new device, updated the PIN on my BES, etc. Well there must either be a bug in the "Switch" process which messed up my handheld data.

Performed a wipe and restored a backup this am and it didn't help. Same 10-30min delay. Peformed another wipe and only did an Over the Air Enterprise Activation and everything is working fine now. I did however end up losing my 60 days of historic emails on my handheld, but that I can live with and it will eventually catch up.

I'm not sure if it is just the Switch Device Wizard that caused the issue or if it was also the fact that during the switch, I changed carriers from Cingy to Vzw. I'd be interested in whether or not others that are having this issue used the Switch Device Wizard as well.
Offline  
Old 06-08-2007, 11:30 AM   #20 (permalink)
No longer Registered.
 
greggebhardt's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Jacksonville, FLorida
Model: 9000!
PIN: NOT!
Carrier: AT&T
Posts: 3,762
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

42 seconds in Jacksonville, FL
Offline  
Closed Thread


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On





Copyright 2004-2014 BlackBerryForums.com.
The names RIM and BlackBerry are registered Trademarks of BlackBerry Inc.