BlackBerry Forums Support Community               

Reply
 
LinkBack Thread Tools
Old 07-16-2008, 10:45 AM   #1 (permalink)
BBF Moderator
 
John Clark's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Model: Z30
OS: 10.2.1.x
PIN: s & needles
Carrier: AT&T
Posts: 34,686
Post Thanks: 4
Thanked 100 Times in 72 Posts
Default Fix for Media Player Not Scanning For Music, Stuck on Scan, or Constant Reboots

Please Login to Remove!

I ran into this issue yesterday with a Pearl on OS 4.5. I upgraded the device to a newer version of 4.5 and suddenly the Media Player would not complete a scan for new music. If I rebooted the device it would it would start the scan and find some of the music but wouldn't find it all.

Here is what I did to resolve the issue.

1. Removed the Media Card from the device and put in a card reader. This makes the rest of the process much quicker. However, you can do it with the card in the device.

2. Copy the entire contents of the card to your PC.

3. Put the card back in the device and go to Options >Media Card >Menu key >Format Card. This will wipe the card and reformat it. (if using a card reader remove the card and put it back in the reader.)

4. Now copy back JUST the media to the device. Do NOT copy back any "BBthumbs.dat" files or any system files. I went through the entire folder and deleted every .dat file before copying the contents of the music folder and pictures folders back to the device. The device will recreate these files. Also, I didn't copy the actual "music" folder but rather just copied the contents and pasted in the card's \Blackberry\music folder. Do this for each folder.

5. When finished put the card back in the device and try the Media App again. It should scan for music. If you have lots of music it can take 5-10 minutes. During scanning you can open the Music app and you should be able to see the songs moving around in the list as the device scans

If after transferring all your files back you still get a stuck scanning bar or device reboots then you have a conflicting file on the card. I've seen video files do this but it could be a music file too or (less likely) a picture file. Remove all the files you transferred and see if the reboots stop. Then add back each folder one at a time to see if you can narrow down to the folder that's causing it. Once you find the folder then you can narrow down to a particular file.

This method worked for me. YMMV.


Rock on! (to all your music!)

Last edited by John Clark : 07-28-2008 at 10:57 PM.
Offline   Reply With Quote
Old 07-21-2008, 12:43 AM   #2 (permalink)
New Member
 
BBtap's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Model: 8120
PIN: N/A
Carrier: T-Mobile
Posts: 11
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

my T-mo 8120 (4.3 OS) keeps rebooting as soon as put the micro-sd card in. The card was previously used in a 8100 with earlier OS release (4.1.something). So I really can't do step #3. Any ideas?
Thanks!
Offline   Reply With Quote
Old 07-21-2008, 01:05 AM   #3 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
Garz08's Avatar
 
Join Date: Jun 2008
Model: 9000
OS: 4.6
PIN: N/A
Carrier: At&t
Posts: 125
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by BBtap View Post
my T-mo 8120 (4.3 OS) keeps rebooting as soon as put the micro-sd card in. The card was previously used in a 8100 with earlier OS release (4.1.something). So I really can't do step #3. Any ideas?
Thanks!
Why not?
Offline   Reply With Quote
Old 07-21-2008, 10:06 AM   #4 (permalink)
New Member
 
BBtap's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Model: 8120
PIN: N/A
Carrier: T-Mobile
Posts: 11
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

if i understand the step 3 correctly, I put the card into my 8120 to get it formatted, correct? But as soon as I stick the card in, the device reboots. When it comes up, it sees the card, and reboots again. And so on... So there is never an opportunity to format. What am I missing?
thanks!
Offline   Reply With Quote
Old 07-21-2008, 10:29 AM   #5 (permalink)
Crimson Tide Moderator
 
JSanders's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: North of the moss line
Model: 9xx0
OS: 7.0sumtin
PIN: t low
Carrier: Verizon
Posts: 41,907
Post Thanks: 60
Thanked 244 Times in 182 Posts
Default

JC's instructions above might should also state in #3: After you have copied (or moved) all the contents OFF the Media Card to your PC, delete all the files on the Media Card. You are making sure all the "BBthumbs.dat" files and everything else on the card are removed from the card. It is the "BBthumbs.dat" that seems to be the culprit on the card, as those files were created with OS 4.2, and don't seem to be compatible with 4.5.

So you are placing the card back in your BB as a blank or empty card. Then continue with formatting the card in the BB with OS 4.5 running.
Offline   Reply With Quote
Old 07-21-2008, 10:34 PM   #6 (permalink)
New Member
 
BBtap's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Model: 8120
PIN: N/A
Carrier: T-Mobile
Posts: 11
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by JSanders View Post
JC's instructions above might should also state in #3: After you have copied (or moved) all the contents OFF the Media Card to your PC, delete all the files on the Media Card. You are making sure all the "BBthumbs.dat" files and everything else on the card are removed from the card. It is the "BBthumbs.dat" that seems to be the culprit on the card, as those files were created with OS 4.2, and don't seem to be compatible with 4.5.

So you are placing the card back in your BB as a blank or empty card. Then continue with formatting the card in the BB with OS 4.5 running.
This is why this forum is simply the best!!!
Worked like a charm! I copied everything off, deleted all, and was able to reformat. When I was copying stuff back, however, I thought I was being careful not to copy any .dat system files, but something must've gotten into the bulk copy, so the device started to reboot again. I'll have to figure out what's causing it, but at least now I have a way to get to the baseline.
Thank you, JSanders!
Offline   Reply With Quote
Old 07-22-2008, 12:40 PM   #7 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
Join Date: Jan 2008
Model: 8900
OS: 4.6
PIN: N/A
Carrier: Tmobile
Posts: 184
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

You are awesome!
Offline   Reply With Quote
Old 07-23-2008, 04:59 PM   #8 (permalink)
New Member
 
Join Date: Jul 2007
Model: 8320
Carrier: t-mobile
Posts: 5
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I love you! lol

I thought I killed my Curve when I saw it resetting like that.
Muchos gracias =)
Offline   Reply With Quote
Old 07-24-2008, 03:30 PM   #9 (permalink)
Knows Where the Search Button Is
 
Join Date: Apr 2007
Model: 8320
Carrier: at&t US & Orange UK
Posts: 17
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Tried it numerous times, however it didn't work. Still crashes the system after I add the music & pictures (without any .dat files). Funny thing is that it worked fine for the first week. 8320 4.5.0.52
Offline   Reply With Quote
Old 07-24-2008, 03:33 PM   #10 (permalink)
BBF Moderator
 
John Clark's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Model: Z30
OS: 10.2.1.x
PIN: s & needles
Carrier: AT&T
Posts: 34,686
Post Thanks: 4
Thanked 100 Times in 72 Posts
Default

One of the files you're putting back on is corrupted or doesn't agree with something. Can you narrow it down to either music OR pictures and then narrow it down from there?
Offline   Reply With Quote
Old 08-14-2008, 05:57 AM   #11 (permalink)
New Member
 
Join Date: Aug 2008
Model: 8100
PIN: N/A
Carrier: ROGERS
Posts: 1
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

On my 8100 i just turn the phone off, take the battery out then take out the sdcard for 10 sec then put everything back turn on the phone and everything works fine...

Also i've noticed that i only get the scanning problem if i go into the media program while it's connected to the pc.
Offline   Reply With Quote
Old 08-14-2008, 12:35 PM   #12 (permalink)
Knows Where the Search Button Is
 
BostonDriver's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Boston
Model: 8130
PIN: N/A
Carrier: Sprint
Posts: 24
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by JayMTL View Post
On my 8100 i just turn the phone off, take the battery out then take out the sdcard for 10 sec then put everything back turn on the phone and everything works fine...
This worked for me just now, thanks. Earlier in the week, I did reformatted etc. as described above. Took a l o n g time.

Quote:
Also i've noticed that i only get the scanning problem if i go into the media program while it's connected to the pc.
I see the problem when I add a new song or two.
Offline   Reply With Quote
Old 08-16-2008, 04:42 PM   #13 (permalink)
CrackBerry Addict
 
eric0668's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Maryland
Model: 8705g
Carrier: T-Mobile
Posts: 514
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

....John, would this be the same problem/fix for me just putting in the card, it recognizes it in the options category and says 3.7 gb, However

1. It did not give me the any kind of prompt like I had heard and like the guy at Tmo said I would get

2. And when I put all my ringtones and pics over and a few songs, neither the BB available memory nor the Media card memory increased and decreased respectively.

?? If not, is there anything I can do to make the memory available update

thanks John
__________________
NLU Products
Manufacturer of:
BodyGuardz (www.bodyguardz.com)
ScreenGuardz (www.screenguardz.com)
TatSkinz (www.tatskinz.com)

Last edited by eric0668 : 08-16-2008 at 04:47 PM.
Offline   Reply With Quote
Old 08-16-2008, 04:46 PM   #14 (permalink)
Crimson Tide Moderator
 
JSanders's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: North of the moss line
Model: 9xx0
OS: 7.0sumtin
PIN: t low
Carrier: Verizon
Posts: 41,907
Post Thanks: 60
Thanked 244 Times in 182 Posts
Default

3.7 for a 4gb card is normal.

1. Do you refer to the prompt to enable Mass Storage?

2. You will need to move quite a few ringtones, pics and music before you notice a great difference in file space used. Of course, if you have done a battery pull reboot, you need to , and then you might notice a difference.

Last edited by JSanders : 08-16-2008 at 04:48 PM.
Offline   Reply With Quote
Old 08-16-2008, 04:53 PM   #15 (permalink)
CrackBerry Addict
 
eric0668's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Maryland
Model: 8705g
Carrier: T-Mobile
Posts: 514
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Yeah I enabled mass storage (oops sorry for the typo..corrected)

It should be,.. right?

And I was thinking I had to move a lot. But the 12 mb number should go up a lot quicker shouldn't it?



1. I emailed myself a ringtone and saved it in the exact spot as the others. I cannot find it when I goto my ringtones. would that indicate the same problems as above--i.e. not scanning properly. where would it be.

2. the ringtone I emailed plays fine on the puter and I have had on the phone before but it plays low and muffled and crackly. I forgot what I did in the past when I had that problem. I thought a battery pull..but that did not do it
__________________
NLU Products
Manufacturer of:
BodyGuardz (www.bodyguardz.com)
ScreenGuardz (www.screenguardz.com)
TatSkinz (www.tatskinz.com)

Last edited by JSanders : 08-16-2008 at 05:14 PM.
Offline   Reply With Quote
Old 08-16-2008, 05:15 PM   #16 (permalink)
Crimson Tide Moderator
 
JSanders's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: North of the moss line
Model: 9xx0
OS: 7.0sumtin
PIN: t low
Carrier: Verizon
Posts: 41,907
Post Thanks: 60
Thanked 244 Times in 182 Posts
Default

If the ringtone is on the media card now, make sure you are UNplugged from the USB cable when you look for it.
Offline   Reply With Quote
Old 08-16-2008, 06:16 PM   #17 (permalink)
CrackBerry Addict
 
eric0668's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Maryland
Model: 8705g
Carrier: T-Mobile
Posts: 514
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

i actually never found it. i am sure it is like the saying "it is not the computer it is the programmer/user" It has to be there somewhere.

Nonetheless, I put it on via the media manager to solve the distortion problem. First of all, I can find it now. Second of all, the sound problem is fine now

Anyone ever had the problem of it not sounding as good, or even good at all, when sending via mms or email?

Thanks again.
__________________
NLU Products
Manufacturer of:
BodyGuardz (www.bodyguardz.com)
ScreenGuardz (www.screenguardz.com)
TatSkinz (www.tatskinz.com)
Offline   Reply With Quote
Old 08-16-2008, 07:01 PM   #18 (permalink)
BBF Moderator
 
John Clark's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Model: Z30
OS: 10.2.1.x
PIN: s & needles
Carrier: AT&T
Posts: 34,686
Post Thanks: 4
Thanked 100 Times in 72 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by eric0668 View Post
....John, would this be the same problem/fix for me just putting in the card, it recognizes it in the options category and says 3.7 gb, However

1. It did not give me the any kind of prompt like I had heard and like the guy at Tmo said I would get

2. And when I put all my ringtones and pics over and a few songs, neither the BB available memory nor the Media card memory increased and decreased respectively.

?? If not, is there anything I can do to make the memory available update

thanks John
Someone else had this issue of the memory amount not updating. I can't remember what the fix was, though. Make sure that files aren't being moved to a recycle bin on the card itself, too.
Offline   Reply With Quote
Old 08-16-2008, 07:07 PM   #19 (permalink)
CrackBerry Addict
 
eric0668's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Maryland
Model: 8705g
Carrier: T-Mobile
Posts: 514
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by John Clark View Post
Someone else had this issue of the memory amount not updating. I can't remember what the fix was, though. Make sure that files aren't being moved to a recycle bin on the card itself, too.
I wouldn't even know how to find that. i.e. I am probably doing that. I will have to look that up
__________________
NLU Products
Manufacturer of:
BodyGuardz (www.bodyguardz.com)
ScreenGuardz (www.screenguardz.com)
TatSkinz (www.tatskinz.com)
Offline   Reply With Quote
Old 08-18-2008, 05:33 PM   #20 (permalink)
Talking BlackBerry Encyclopedia
 
Join Date: Feb 2007
Location: Central NJ
Model: 9900
OS: 7.1.0.284
PIN: nacle of creation
Carrier: ATT
Posts: 318
Post Thanks: 4
Thanked 8 Times in 8 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by John Clark View Post

4. Now copy back JUST the media to the device. Do NOT copy back any "BBthumbs.dat" files or any system files.
Can this be accomplished by searching for "BBthumbs.dat" and just removing he file from the card? Will the Windows Explorer find that file on the card?

Thank you.
Offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On





Copyright 2004-2014 BlackBerryForums.com.
The names RIM and BlackBerry are registered Trademarks of BlackBerry Inc.