BlackBerry Forums Support Community               

View Poll Results: How Long from reading the post to solving problem?
< 5 mins 6 18.75%
> 5 mins, < 30 mins 3 9.38%
> 30 mins 6 18.75%
Problem not solved 17 53.13%
Voters: 32. You may not vote on this poll

Closed Thread
 
LinkBack Thread Tools
Old 05-14-2007, 05:35 AM   #1 (permalink)
New Member
 
Join Date: May 2007
Model: Pearl
PIN: N/A
Carrier: Avea
Posts: 1
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Error 523 & Java Loader

Please Login to Remove!

Having spent the weekend researching the reasons for my Pearl's crash I have come to the conclusion that Error 523 is generated when a Java module crashes and remains active instead of terminating. In my case it was Mobipocket Reader that was the guilty party though it seems that other apps are capable of producing the same problem.

First the good news - YOU MAY NOT HAVE TO RE-INSTALL THE OS.

Now the bad news, you need to use the command prompt and a piece of software called JavaLoader. First download jl_cmdr (posted below). Un-zip it and open the folder. Identify the file JavaLoader and copy it to the directory that comes up when you type 'command' into the 'run' utility available via the Start menu.

In the Dos-Prompt window (black screen that appeared when you typed 'command') type the following exactly as it appears below:

JavaLoader -USB DIR > DIR.TXT

Follow the screen prompts re passwords etc and, when finished, you will have a text file in the same directory as the JavaLoader app that lists all the modules on your BB.

Look through the list and the dates will identify the most likely culprit (probably the last module that was installed). Next type the following in the Dos-Prompt window:

JavaLoader -USB ERASE -F NAME-OF-MODULE-TO-BE-ERASED

If you are as fortuate as me then your little pal will spring back into life and you can reload the offending app.

Many thanks to all the other members of the forum whose posts got me working again - I hope that the summary above will provide a one-stop-shop for other suffers.

Last edited by d_fisher : 05-14-2007 at 07:12 AM. Reason: Removed attachment. JL_Cmder is available from another thread.
Offline  
Old 06-18-2007, 06:15 AM   #2 (permalink)
New Member
 
Join Date: Jun 2007
Model: 8100
PIN: N/A
Carrier: Optus
Posts: 2
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default MMS causing Error 523

I have been going through the same pain with my Pearl with every now and then getting an Error 523 "reset" .. Having pulled down the logs from the device, I can see that it appears an MMS was causing this. Reading some threads on forums etc, it appears that some cross carrier MMS's have been know to cause some problems, as such... Once connected, I ran;

C:\Program Files\JL_Cmder>javaloader -u -w erase -f net_rim_bb_mms

The device rebooted itself and is all good again, now I *could* install it again, but seeing as this particular module has done this to me a lot of times now. I will wait till there is new software and try again I expect....

Hope this helps someone as well...
Offline  
Old 06-25-2007, 01:59 AM   #3 (permalink)
Knows Where the Search Button Is
 
Join Date: Feb 2007
Location: India
Model: 7100v
Carrier: aittel
Posts: 35
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Hi,
Iam using 7100v series handheld,iam gettimg the blankscreen,
I tried the following
C:\Program Files\JL_Cmder>JavaLoader -USB ERASE -F 7100
but it gives error
Connecting to device...Error: unable to open port

Iam not able to wipe my device,can anybody help me wipe my device
Offline  
Old 07-02-2007, 12:57 AM   #4 (permalink)
New Member
 
Join Date: Jun 2007
Model: 8100
PIN: N/A
Carrier: Optus
Posts: 2
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default re:wipe

try taking the battery out of the BB device and connect it up to your computer with you USB cable. Then you can go via the BB Desktop Manager and reinstall your device.

Here is a good guide..

RIM Blackberry Forums - Pinstack.com
Offline  
Old 07-02-2007, 10:42 AM   #5 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
jhoetzl's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Central, NJ
Model: 8320
Carrier: T-Mobile
Posts: 116
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Helpful hint on this one, as I seem to be getting these more often than I would like.
If the problem is caused by something connectivity related (I get to the security screen and then it pops the app errror 523) add these steps...
  • Remove battery - leave cover off for now
  • Remove the SIM
  • Boot up
  • Disable the "radio"
  • Remove battery
  • Re-insert SIM
  • Replace battery
  • Boot up
  • Put battery cover back on
  • Wait until everything looks finished
  • Enable Radio

Works like a charm for me...
__________________

Current Device: 8320 OS: 4.2.2.338
Previous Device: 8100 OS: 4.2.1.107
BES v4.1.5/Notes 7.0.2
Offline  
Old 07-04-2007, 11:32 AM   #6 (permalink)
BlackBerryFAQ.com Moderator
 
Join Date: Oct 2006
Location: Washington DC
Model: 9900
OS: 7.X
PIN: ask Nicely.
Carrier: AT&T/tmobile
Posts: 666
Post Thanks: 5
Thanked 1 Time in 1 Post
Default

I seem to get the java error 532 when I leave jivetalk on over night and the machine (set to turn off at 11pm and on at 6am). And when I check it in the morning it has that error displayed and asks me to reset the device. So I'm guessing it's jivetalk, anyone else experienced this? I'm willing to put up with it as I love <3 jive talk, im+ is so slow to boot and consumes my battery like no tomorrow!..
__________________
Q10! <- Love the 9000!! It's everything I wanted (minus enough ON BOARD memory)!!
<-9700 ---! more memory! small screen&keypad :( ->
Offline  
Old 12-26-2007, 04:29 PM   #7 (permalink)
New Member
 
Join Date: Dec 2007
Model: 8310
PIN: N/A
Carrier: Rogers
Posts: 1
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Smile

Quote:
Originally Posted by viktorv View Post
I have been going through the same pain with my Pearl with every now and then getting an Error 523 "reset" .. Having pulled down the logs from the device, I can see that it appears an MMS was causing this. Reading some threads on forums etc, it appears that some cross carrier MMS's have been know to cause some problems, as such... Once connected, I ran;

C:\Program Files\JL_Cmder>javaloader -u -w erase -f net_rim_bb_mms

The device rebooted itself and is all good again, now I *could* install it again, but seeing as this particular module has done this to me a lot of times now. I will wait till there is new software and try again I expect....

Hope this helps someone as well...
Thank you very much for your help!

This is the exact issue that I had today with my 8310.

I am actually quite surprised that RIM has done nothing to fix what appears to be a very serious error.

Anyways, I deleted the MMS module and my Curve restarted with no problems (after having repeated app error 523 messages since Christmas eve).
Offline  
Old 12-26-2007, 06:15 PM   #8 (permalink)
BBF Moderator
 
John Clark's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Model: Z30
OS: 10.2.1.x
PIN: s & needles
Carrier: AT&T
Posts: 34,681
Post Thanks: 4
Thanked 96 Times in 71 Posts
Default

Glad it worked for you....Welcome to the forums!
Offline  
Old 03-15-2008, 01:02 AM   #9 (permalink)
New Member
 
Join Date: Mar 2008
Location: Spanaway, WA
Model: 8300
PIN: 2404B6EF
Carrier: AT&T
Posts: 2
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by viktorv View Post
I have been going through the same pain with my Pearl with every now and then getting an Error 523 "reset" .. Having pulled down the logs from the device, I can see that it appears an MMS was causing this. Reading some threads on forums etc, it appears that some cross carrier MMS's have been know to cause some problems, as such... Once connected, I ran;

C:\Program Files\JL_Cmder>javaloader -u -w erase -f net_rim_bb_mms

The device rebooted itself and is all good again, now I *could* install it again, but seeing as this particular module has done this to me a lot of times now. I will wait till there is new software and try again I expect....

Hope this helps someone as well...
Worked like a charm for me!! I was sending MMS pix to a buddy on Verizon Wireless earlier, and about 2 hours later, I got the App Error 523. Did what you said, and works perfect!
Offline  
Old 03-29-2008, 02:51 PM   #10 (permalink)
Knows Where the Search Button Is
 
alwaysbelieve1's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Chandler, AZ
Model: 8900
OS: 4.6.1.199
Carrier: T-Mobile
Posts: 15
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Whenever I type in the command prompt: "JavaLoader -USB DIR > DIR.TXT" it comes back to tell me: 'Javaloader' is not recognized as an internal or external command, operable program or batch file

I have it in the same directory as when I type in "command". That is: C:\Users\Bob

I put the JL_Cmder program in that directory and then installed it. I put the shortcut in there too, but no matter what I do nothing happens except it tells me what I stated above.

What else do I need to do? I'm running Windows Vista Home Edition.

Thanks
__________________
Train Hard- Train Smart & Set Your Own Standard!

www.bobgarontraining.com
IKFF Certified Kettlebell Trainer

Last edited by alwaysbelieve1 : 03-29-2008 at 02:52 PM.
Offline  
Old 03-29-2008, 03:38 PM   #11 (permalink)
Knows Where the Search Button Is
 
alwaysbelieve1's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Chandler, AZ
Model: 8900
OS: 4.6.1.199
Carrier: T-Mobile
Posts: 15
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

nevermind... I was not using Javaloader, but instead JL_Cmdr. Anyway it still comes back with the "error to open port" problem.

I don't want to lose my PIM data. All I want to do one more time is sync cause I have a lot of info unsynced yet. Is there anyway to do that at all?
I have tried with and without battery as well as SIM. Nothing connects.
__________________
Train Hard- Train Smart & Set Your Own Standard!

www.bobgarontraining.com
IKFF Certified Kettlebell Trainer
Offline  
Old 03-29-2008, 04:10 PM   #12 (permalink)
Knows Where the Search Button Is
 
alwaysbelieve1's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Chandler, AZ
Model: 8900
OS: 4.6.1.199
Carrier: T-Mobile
Posts: 15
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Ok thank the Lord I was able to run DM 4.3's Apploader and took off all 3rd party apps and it came back up.
__________________
Train Hard- Train Smart & Set Your Own Standard!

www.bobgarontraining.com
IKFF Certified Kettlebell Trainer
Offline  
Old 04-24-2008, 08:28 PM   #13 (permalink)
New Member
 
Join Date: Apr 2008
Model: 8100
PIN: N/A
Carrier: T-Mobile
Posts: 1
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Thumbs up Thank You!!!

While at work today, my personal 8100 Pearl decided to take [another] crap on me.
I was incredibly upset b/c I hadn't backed up my data in over a month!
Once I got home, I decided to hit up the wonder WWW to search for a solution - other than "reloading the OS".
THANK YOU SO MUCH!!
I was able to delete the "net_rim_bb_mms" module and BOOM!
It booted right back up with no problem!!!!
Woot!!
It's all backed up now, but I honestly think I'm going to look into switch over to AT&T and buy the Tilt.

Take care.

Brandon
Offline  
Old 05-03-2008, 09:02 PM   #14 (permalink)
New Member
 
Join Date: May 2008
Location: Belgrade
Model: 8310
PIN: N/A
Carrier: Vip mobile
Posts: 1
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Thanks! Helped a lot. Same thing, thr module-mms, crushed. Fixed now.
Offline  
Old 05-27-2008, 01:36 AM   #15 (permalink)
New Member
 
Join Date: May 2008
Model: 8320
PIN: N/A
Carrier: globe telecom
Posts: 2
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

hi. i cant find where "net_rim_bb_mms" is located. i realized after sending MMS i got an app error 523. help
Offline  
Old 05-27-2008, 01:50 AM   #16 (permalink)
New Member
 
Join Date: May 2008
Model: 8320
PIN: N/A
Carrier: globe telecom
Posts: 2
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Unhappy help. cant figure out app error 523 n my desktop manager does not recognize my device

need help. i just bought 8320 this week. after reading some of the post i remembered i sent MMS then aftr few hours i got the error. i tried the application loader, tried looking for the javaloader but i cant find it. plus my desktop manager does not recognize my device when i plug it.

thanks in advance i know anyone of u can help
Offline  
Old 06-10-2008, 03:16 AM   #17 (permalink)
New Member
 
Join Date: Jun 2008
Model: 8300
PIN: N/A
Carrier: TURKCELL
Posts: 1
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

i was getting the Error 523 whenever i receive a MMS. Connected my BB to USB cable during the bootup process typed JavaLoader -USB DIR > DIR.TXT as adviced by Adam9999 and got the installed modules list.. then used

JavaLoader -USB ERASE -F net_rim_plazmic_mediaengine_smil_mms
JavaLoader -USB ERASE -F net_rim_bb_mms

and i am able to use my BB again. Thanks Adam9999
Offline  
Old 06-10-2008, 09:49 AM   #18 (permalink)
New Member
 
Join Date: Jun 2008
Model: 8300
PIN: N/A
Carrier: MAXIS
Posts: 1
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Error 523 caused by 8300 receiving MMS, JL_Cmder successful!!!

I received Error 523 when I forwarded a MMS from my other phone to my Blackberry 8300. JL_Cmder and instructions posted by Adam9999 worked successfully on first try!!!

The moment I deleted "net_rim_bb_mms" the device restarted and booted as normal, and best of all, I had all my data intact!!! YAY!!

Thank you everyone on this community and for JL_cmder!!!
Offline  
Old 06-18-2008, 10:49 AM   #19 (permalink)
Knows Where the Search Button Is
 
Join Date: Nov 2007
Location: Atlanta
Model: 8320
PIN: N/A
Carrier: t mobile
Posts: 45
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by jhoetzl View Post
Helpful hint on this one, as I seem to be getting these more often than I would like.
If the problem is caused by something connectivity related (I get to the security screen and then it pops the app errror 523) add these steps...
  • Remove battery - leave cover off for now
  • Remove the SIM
  • Boot up
  • Disable the "radio"
  • Remove battery
  • Re-insert SIM
  • Replace battery
  • Boot up
  • Put battery cover back on
  • Wait until everything looks finished
  • Enable Radio

Works like a charm for me...
thanks JHoetzl. this appears to work great. I would try this before the Javaloader. This has happened a few times after installing new apps from the DM. It appears to only happen when I leave the phone connected when it reboots.
Offline  
Old 06-20-2008, 03:38 PM   #20 (permalink)
New Member
 
Join Date: Jun 2008
Model: 8310
PIN: N/A
Carrier: Movistar
Posts: 1
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Thumbs up Thanks!!

Quote:
Originally Posted by Adam9999 View Post
Having spent the weekend researching the reasons for my Pearl's crash I have come to the conclusion that Error 523 is generated when a Java module crashes and remains active instead of terminating. In my case it was Mobipocket Reader that was the guilty party though it seems that other apps are capable of producing the same problem.

First the good news - YOU MAY NOT HAVE TO RE-INSTALL THE OS.

Now the bad news, you need to use the command prompt and a piece of software called JavaLoader. First download jl_cmdr (posted below). Un-zip it and open the folder. Identify the file JavaLoader and copy it to the directory that comes up when you type 'command' into the 'run' utility available via the Start menu.

In the Dos-Prompt window (black screen that appeared when you typed 'command') type the following exactly as it appears below:

JavaLoader -USB DIR > DIR.TXT

Follow the screen prompts re passwords etc and, when finished, you will have a text file in the same directory as the JavaLoader app that lists all the modules on your BB.

Look through the list and the dates will identify the most likely culprit (probably the last module that was installed). Next type the following in the Dos-Prompt window:

JavaLoader -USB ERASE -F NAME-OF-MODULE-TO-BE-ERASED

If you are as fortuate as me then your little pal will spring back into life and you can reload the offending app.

Many thanks to all the other members of the forum whose posts got me working again - I hope that the summary above will provide a one-stop-shop for other suffers.

It worked perfectly for me!! Thanks once again!!
Offline  
Closed Thread


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On





Copyright 2004-2014 BlackBerryForums.com.
The names RIM and BlackBerry are registered Trademarks of BlackBerry Inc.