BlackBerry Forums Support Community               

Closed Thread
 
LinkBack Thread Tools
Old 11-11-2007, 08:36 PM   #1 (permalink)
New Member
 
Join Date: Nov 2007
Model: 8320
PIN: N/A
Carrier: Rogers
Posts: 6
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default So Someone Please Explain my misunderstanding of Wi-Fi...

Please Login to Remove!

Hi guys,

So here's the deal. I currently own a BB 8320, and a Nokia E65. Now, with the Nokia, I can connect using what I have called "Wi-Fi" to my home wireless connection, without a data plan, and from there connect to the internet and broswe my email and such. So basically, with the 'Wi-Fi', I have internet when I'm at home (like a computer/laptop does)

Now with the BB there is also no data plan as of yet, just like the Nokia. However, when I try to connect to the home wireless network, I can't access the internet.

Is there a difference between the 2? Maybe the Nokia is called something else? (Possibly WLAN after a bit of researching as I type this). If so what's the difference? Thanks!

Last edited by simmy9 : 11-11-2007 at 08:43 PM.
Offline  
Old 11-11-2007, 08:41 PM   #2 (permalink)
Grumpy Moderator
 
NJBlackBerry's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: Somewhere in the swamps of Jersey
Model: i5s
Carrier: AT&T
Posts: 27,798
Post Thanks: 33
Thanked 441 Times in 381 Posts
Default

The 8310 doesn't have WiFi. The 8320 does.
That could explain some of it.
Offline  
Old 11-11-2007, 08:43 PM   #3 (permalink)
New Member
 
Join Date: Nov 2007
Model: 8320
PIN: N/A
Carrier: Rogers
Posts: 6
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Sorry it's an 8320. Def. has Wi-Fi as I've got the Wi-Fi options. Also, when connecting via Wi-Fi, the symbol is yellow, not green.
Offline  
Old 11-11-2007, 08:46 PM   #4 (permalink)
Grumpy Moderator
 
NJBlackBerry's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: Somewhere in the swamps of Jersey
Model: i5s
Carrier: AT&T
Posts: 27,798
Post Thanks: 33
Thanked 441 Times in 381 Posts
Default

What type of security do you have on the home network?
Offline  
Old 11-11-2007, 08:48 PM   #5 (permalink)
New Member
 
Join Date: Nov 2007
Model: 8320
PIN: N/A
Carrier: Rogers
Posts: 6
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

WEP...double-checked to make sure it was the right code I put in too
Offline  
Old 11-11-2007, 08:58 PM   #6 (permalink)
Grumpy Moderator
 
NJBlackBerry's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: Somewhere in the swamps of Jersey
Model: i5s
Carrier: AT&T
Posts: 27,798
Post Thanks: 33
Thanked 441 Times in 381 Posts
Default

What router? Not every router supports UMA.
Offline  
Old 11-11-2007, 09:00 PM   #7 (permalink)
New Member
 
Join Date: Nov 2007
Model: 8320
PIN: N/A
Carrier: Rogers
Posts: 6
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

UMA? Gah another thing to research on lol

Linksys WRT54G
Offline  
Old 11-11-2007, 09:07 PM   #8 (permalink)
Grumpy Moderator
 
NJBlackBerry's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: Somewhere in the swamps of Jersey
Model: i5s
Carrier: AT&T
Posts: 27,798
Post Thanks: 33
Thanked 441 Times in 381 Posts
Default

Should work fine.
I also do not have any experience with not having a BB Data Plan.

There is a thread about what does and doesn't work with a Data Plan.
Offline  
Old 11-11-2007, 09:43 PM   #9 (permalink)
New Member
 
Join Date: Nov 2007
Model: 8320
PIN: N/A
Carrier: Rogers
Posts: 6
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

so it looks like it should work even without a data plan...but for some reason the connection isn't working.

The Wi-fi connection says its only a yellow bar. And now my E65 won't connect saying that the WLAN can't be found even if it has it there. So i'm guessing it's the router and something with my connection. Gah.
Offline  
Old 11-12-2007, 01:51 AM   #10 (permalink)
New Member
 
Join Date: Nov 2007
Model: 8320
PIN: N/A
Carrier: Rogers
Posts: 6
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

after checking again, it's def the blackberry. I fixed the settings on the Nokia (wrong WEP code) and it works perfectly. But still nothing working on the BB.

I connect to the router, but nothing after that. In the WiFi browser, it says "Unable to find the requested server"
Offline  
Old 11-12-2007, 10:12 AM   #11 (permalink)
Knows Where the Search Button Is
 
Join Date: Jul 2006
Location: Norcross, GA
Model: 8320
Carrier: T-Mobile
Posts: 29
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

I believe the data still goes through the Blackberry servers, so without a data plan it will not work, regardless if you are on WiFi or Edge.
Offline  
Old 11-12-2007, 01:10 PM   #12 (permalink)
BlackBerry Extraordinaire
 
Join Date: May 2007
Location: New Mexico
Model: 8320
OS: 4.5.0.55
Carrier: T-Mobile
Posts: 1,461
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

edit

Last edited by sgtcasey : 12-24-2007 at 09:14 PM.
Offline  
Old 11-14-2007, 05:36 PM   #13 (permalink)
Thumbs Must Hurt
 
Join Date: Nov 2007
Model: iPhon
PIN: N/A
Carrier: AT&T
Posts: 69
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

If you don't have a bb data plan, you probably have to go through the wap portal. If you set up your TCP option with wap.voicestream.com it might work.
Offline  
Old 11-14-2007, 05:50 PM   #14 (permalink)
CrackBerry Addict
 
Spamdumpster's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Location: Boston, Mass.
Model: 8820
Carrier: at&t
Posts: 598
Post Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

What type of router do you have? I have a Netgear Rangemax. When set to "auto 108 mbps" the blackberry wouldn't connect. When set to "g only", it works fine. Try playing around with your router settings.
Offline  
Old 11-14-2007, 08:55 PM   #15 (permalink)
Talking BlackBerry Encyclopedia
 
btaylor1's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Dallas, TX
Model: Q10
OS: 10.2
Carrier: at&t
Posts: 431
Post Thanks: 2
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default

Quote:
Originally Posted by simmy9 View Post
UMA? Gah another thing to research on lol

Linksys WRT54G
i had that same router, and -- while i needed a much smarter friend's help to accomplish this -- a linksys firmware upgrade resolved my problem. good luck

http://www.blackberryforums.com/gene...-question.html
Offline  
Closed Thread


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On





Copyright 2004-2014 BlackBerryForums.com.
The names RIM and BlackBerry are registered Trademarks of BlackBerry Inc.