BlackBerry Forums Support Community
              

Closed Thread
 
Thread Tools
Old 09-18-2009, 08:45 PM   #1
lazee
New Member
 
Join Date: Sep 2009
Model: 8100
PIN: N/A
Carrier: att
Posts: 2
Default will wifi work without a data plan?

Please Login to Remove!

hi everyone, im looking into getting a 8900 but i keep getting conflicting answers to this question. i'm currently on att and i don't plan on getting a data plan with the 8900, but would that mean that i won't be able to use the wifi feature with this phone? since this phone has wifi support i figured there is no need to get a data plan. also what other features would i be limited to on this phone without a data plan? thanks for any info in advance
Offline  
Old 09-18-2009, 09:45 PM   #2
duane534
Talking BlackBerry Encyclopedia
 
Join Date: Dec 2008
Location: Wichita, KS, USA
Model: 9930
OS: 7.1
PIN: Ask Me
Carrier: AT&T
Posts: 289
Default

AT&T no longer allows smartphones without data plans as of earlier this month. Even if you swap SIMs, they periodically sweep and feature attach.
Offline  
Old 09-18-2009, 09:51 PM   #3
dankarlinski
BlackBerry Master
 
dankarlinski's Avatar
 
Join Date: May 2007
Model: 1
Carrier: 1
Posts: 3,391
Default

Wirelessly posted (White and Nerdy)

Quote:
Originally Posted by duane534
AT&T no longer allows smartphones without data plans as of earlier this month. Even if you swap SIMs, they periodically sweep and feature attach.
True. Except for the fact that if you use wifi, att has no way of knowing that. Wifi has nothing to do with phone connection unless you are on tmobile UMA
Offline  
Old 09-18-2009, 10:40 PM   #4
MobileEnhancement
New Member
 
Join Date: Sep 2009
Model: 8330
PIN: N/A
Carrier: Sprint
Posts: 5
Default

Feature attach? If a company "feature attached" on my plan id say id have to feature attach my foot in their a55
Offline  
Old 09-19-2009, 01:51 AM   #5
lazee
New Member
 
Join Date: Sep 2009
Model: 8100
PIN: N/A
Carrier: att
Posts: 2
Default

Quote:
Originally Posted by duane534 View Post
AT&T no longer allows smartphones without data plans as of earlier this month. Even if you swap SIMs, they periodically sweep and feature attach.
wow is this true? so i wouldn't be able to purchase a 8900 off ebay and use it on att without them adding a data plan onto my contract?
Offline  
Old 09-19-2009, 02:05 AM   #6
barbwyr
CrackBerry Addict
 
barbwyr's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Southern California
Model: 8310
OS: 4.5.0.52
Carrier: AT&T
Posts: 832
Default

Quote:
Originally Posted by lazee View Post
wow is this true? so i wouldn't be able to purchase a 8900 off ebay and use it on att without them adding a data plan onto my contract?
If you have been using a smart phone on your account without a data plan till now then you can purchase a new smart phone off eBay and swap the sim card and not be assigned data because you are grandfathered in and are not subject to the new policy unless you sign a new contract, upgrade, or add a line of service.

As for whether WiFi Works without data I am not sure but if you have PayPerUse data then it should access WiFi, but I am not familiar with whether it will continue to rack up data even on WiFi, especially if it drops out of Wifi, then you will start dingin' up kbs on PayPerUse. From what I have heard, without data access you can't get Wifi to connect on AT&T, but again, I have never used it.

Last edited by barbwyr; 09-19-2009 at 02:06 AM..
Offline  
Old 09-19-2009, 05:28 AM   #7
ezrunner
EPIC MOD
 
ezrunner's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Virginia Beach
Model: ZED10
OS: DOS 3.1
PIN: INK STICK
Carrier: Tmobile
Posts: 12,214
Default

Wirelessly posted (overwhelmingly stressed)

Quote:
Originally Posted by dankarlinski
Wirelessly posted (White and Nerdy)

Quote:
Originally Posted by duane534
AT&T no longer allows smartphones without data plans as of earlier this month. Even if you swap SIMs, they periodically sweep and feature attach.
True. Except for the fact that if you use wifi, att has no way of knowing that. Wifi has nothing to do with phone connection unless you are on tmobile UMA
They also sweep the imei's which would tell them of the data device
__________________
ZED 10
Offline  
Old 09-19-2009, 07:13 AM   #8
cameron.personal
Thumbs Must Hurt
 
cameron.personal's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Colorado
Model: 9650
OS: 6.0.3049
Carrier: T-Mobile
Posts: 170
Default

Wirelessly posted (8900 on T-Mo)

Wow, makes me glad I am with T-Mobile.



While I have data plans for both my phones in the US, we have been able to successfully connect and use WiFi/UMA in the US and New Zealand with phone plans that do not have a data plan. I gave one of my old BB's to my brother who regularly uses the WiFi/UMA to browse the net and he has no data plan..



Cameron
__________________
2 9650s on T-Mo 6.0.0.3049 BIS

Last edited by cameron.personal; 09-19-2009 at 07:15 AM..
Offline  
Closed Thread


Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


Nemco 8-Section Blade Assembly-Apple 490-8 -  + Geniune OEM picture

Nemco 8-Section Blade Assembly-Apple 490-8 - + Geniune OEM

$59.76



Middleby Control,Limit Dz 1000F Appl 71995 -  + Geniune OEM picture

Middleby Control,Limit Dz 1000F Appl 71995 - + Geniune OEM

$242.85



iPhone 13 12 11 PRO MAX XR XS 8/7/6 Fast Charger USB Data Cable cord 10 feet/3M picture

iPhone 13 12 11 PRO MAX XR XS 8/7/6 Fast Charger USB Data Cable cord 10 feet/3M

$4.99



3x Pack 10 FOOT/3M iPhone 12 11 pro max XR XS 8 7 Fast Charging Long Cable cord picture

3x Pack 10 FOOT/3M iPhone 12 11 pro max XR XS 8 7 Fast Charging Long Cable cord

$9.99



NEW OEM Battery A1466 A1369 A1496 A1405 A1377 A1466 for MacBook Air 13 inch picture

NEW OEM Battery A1466 A1369 A1496 A1405 A1377 A1466 for MacBook Air 13 inch

$43.90



NEW OEM A1618 Battery for Apple MacBook Pro 15” Retina 99.5Wh A1398 Mid 2015 picture

NEW OEM A1618 Battery for Apple MacBook Pro 15” Retina 99.5Wh A1398 Mid 2015

$59.90







Copyright 2004-2016 BlackBerryForums.com.
The names RIM and BlackBerry are registered Trademarks of BlackBerry Inc.